Volgens deskundigen zijn er wereldwijd slechts 5 gevallen bekend van mensen die rabiës hebben overleefd na het optreden van symptomen. In tegenstel- ling tot Jeanna Giese waren deze patiënten echter voordien gevaccineerd.
Klinische rabiës leidt vrijwel altijd tot de dood. Voor zover bekend zijn er 13 personen beschreven met klinische verschijnselen passend bij rabiësinfectie die de ziekte overleefd hebben [De Souza 2014]. Zij waren allen vooraf niet of onvoldoende gevaccineerd.
Hoe? Het virus wordt overgebracht door een beet, krab of lik van een besmet dier. Via wondjes in de huid of de slijmvliezen (ogen, mond) dringt het virus het lichaam binnen. Eenmaal in het zenuwstelsel doorgedrongen, zal het virus rabiës veroorzaken en is geen genezing meer mogelijk.
Rabiës begint met griepachtige verschijnselen zoals koorts. Vervolgens kunnen er spierkrampen, stuipen en/of verlammingsverschijnselen optreden. Uiteindelijk treden er slik- en ademhalingsproblemen en soms watervrees op. Rabiës is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt.
Je krijgt rillingen, koorts, hoofdpijn en last van braken. Vervolgens treden ziekteverschijnselen op zoals hyperactiviteit, nekstijfheid, spierkrampen en verlamming. Patiënten met ziekteverschijnselen, overlijden in veel gevallen. Je kunt je laten inenten tegen hondsdolheid.
Als u volledig bent ingeënt tegen rabiës is nog steeds een herhaling van de inenting nodig (2 prikken). Met deze prikken moet zo snel mogelijk na de beet gestart worden. Dat verkleint de kans om ziek te worden. In veel landen zijn vaccinaties wel, maar de antistoffen niet of moeilijk verkrijgbaar.
Rabiës is een dodelijke infectieziekte die onder andere voorkomt bij honden en katten. Rabiës komt niet voor in Nederland, maar komt nog wel voor in Oost Europa.
Rabiës komt in de meeste delen van de wereld voor en met name veel in Afrika, India, Zuidoost-Azië, China, en Zuid- en Centraal-Amerika (vooral Brazilië, Peru en Mexico). In enkele landen komt het rabiësvirus niet voor (bijvoorbeeld Engeland, Ierland, Australië, Noorwegen, Zweden en Japan).
Hondsdolheid is een dodelijke virusziekte. Als je een hond, kat of fret meeneemt naar het buitenland of vanuit het buitenland meeneemt naar Nederland, dan is vaccinatie tegen rabiës verplicht. Hondsdolheid komt in Nederland alleen voor bij vleermuizen.
Vermijd alle contact met dieren en raak ook geen dode dieren aan. Voorkom dat dieren je krabben, bijten of likken. Dieren zoals honden, katten, apen, vleermuizen kunnen besmet zijn met rabiës, een erg gevaarlijke ziekte. Vertel je kind duidelijk dat het op reis geen dieren mag aaien of voeren en waarom.
Vaccinaties. Sommige mensen lopen extra kans op een infectie met rabiës. Zij kunnen na 5 jaar een nieuwe vaccinatie (herhaling vaccinatie) nodig hebben.
Door uw huisdier niet regelmatig te laten vaccineren bestaat het risico dat uw hond ziek wordt. En met regelmatig bedoelen we ook regelmatig. Indien de herhalingsvaccinatie (booster) niet op het juiste moment gegeven wordt, kan er geen goede immuniteit opgebouwd worden.
Rabiës is een infectieziekte die de hersenen aantast. Het virus wordt alleen overgedragen op mensen door dieren met rabiës. In Nederland komt rabiës zeer zelden voor en alleen bij bepaalde vleermuissoorten.
Na het volledig afronden van de DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-hib-hepB, DKTP- en DTP-vaccinatie schema zijn kinderen voor lange tijd beschermd. Voor hepatitisB zelfs levenslang.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest.
De infectie verloopt meestal zonder klachten: ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet raken wordt ziek. De klachten kunnen erg verschillen, van milde griep tot hoge koorts met bloedingen. Over het algemeen overlijdt ruim 1 op de 10 patiënten aan gele koorts.
De rabiës vaccinatie mag pas gegeven worden vanaf 3 maanden leeftijd. In combinatie met de '21 dagen regel' mag een pup dus pas vanaf 15 weken leeftijd mee op vakantie naar het buitenland.
Honden moeten binnen 30 dagen voor vertrek worden gecontroleerd op de aanwezigheid van brucellose en salmonella. Wanneer aangetoond, mag het dier niet worden ingevoerd.
Er bestaat geen behandeling, maar wel een vaccin. De rabiësvaccinatie is vrij complex. Ze bestaat uit twee delen: een eerste set van 2 injecties, en, pas na een verdachte beet of krab, een tweede reeks injecties. Dit vaccin is niet breed beschikbaar en wordt enkel aanbevolen aan bepaalde risicogroepen.
Rabiësvaccinatie. De rabiësvaccinaties beschermen u tegen de gevaarlijke infectieziekte hondsdolheid. Voor een goede bescherming heeft u twee injecties nodig. De tweede rabiës-vaccinatie volgt minimaal een week na de eerste.
De dromedaris heeft één bult op de rug en de kameel heeft twee bulten. Daarnaast heeft een kameel langer haar, kortere poten en is hij dikker dan de dromedaris. Ook komen ze elk uit een ander leefgebied.
In het noordoosten van Italië worden sinds oktober 2008 weer gevallen van rabiës (hondsdolheid) gemeld bij wilde dieren (vossen, dassen, herten en een marter). In 2009 is de virusinfectie ook bij enkele huisdieren (katten, honden en een ezel) aangetoond. Het gaat om de regio's Friuli Venezia Giulia, Veneto en Trento.