Alle door Fluvius erkende keurders mogen je riolering keuren.
Gebruik je de installatie zonder die op voorhand te laten keuren, dan stuurt de rioolbeheerder je een aanmaning. Laat je je installatie dan nog niet keuren, dan kan de rioolbeheerder weigeren om je aan te sluiten op de openbare riolering of je afsluiten van de riolering.
De gemeente legt het riool aan tot de grens van uw perceel. Op eigen terrein moet u de riolering zelf aanleggen: een grijze buis voor de afvoer van regenwater en een bruine buis voor de afvoer van vuilwater.
Bij de eerste aanleg van riolering in een wijk betalen de kopers van de gebouwen voor de aangelegde riolering. Dan kost het de gemeente geen geld. De vervanging van de riolering als deze (bijna) kapot is betaalt de gemeente uit de rioolheffing.
Als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor een juist gebruik van het riool. Ook moet je zelf alle schade aan de rioolvoorzieningen in je huis tot en met de aansluiting op het riool herstellen. Vanaf dat punt neemt de gemeente het over.
Een loodgieter is een gespecialiseerde en veelzijdige vakman. Hij richt zich o.a. op het onderhouden, aanleggen en repareren van sanitaire voorzieningen, waterleidingen, riolering en verwarmingsinstallaties.
De gemeente regelt de rioolaansluiting tot aan de perceelgrens van uw terrein, of laat dit doen door een aannemer. Op uw eigen terrein moet u zelf zorgen voor de aanleg van de riolering. Voor het buitengebied gelden andere regels. Neem in dat geval contact op met de gemeente waarin u woning of bedrijf zicht bevindt.
In de meeste gemeenten en steden mag je niet zelf aansluiten. Je moet je rioolaansluiting aanvragen bij en laten uitvoeren door de rioolbeheerder. Dat kan je gemeente zijn, maar ook een andere beheerder, die door je gemeente werd aangesteld. Ook Aquafin biedt deze dienst in opdracht van enkele gemeenten aan.
Vaak is in het huurcontract vastgelegd of de huurder de kosten zelf moet betalen. Dit is vaak wel het geval als het veroorzaakt is door de huurder zelf. In het geval van bijvoorbeeld een verstopte wc komt dit door de huurder zelf.
Het riool, en eigenlijk alles betreft uw kale woning, is verzekerd onder uw opstalverzekering. Alle schaden die buiten uw toedoen wordt veroorzaakt, wordt vergoed binnen deze verzekering.
Problemen zoals een lekkende kraan of een verstopte afvoer behoren niet tot verborgen gebreken. Als koper van een huis heb je een onderzoeksplicht en daarom ben je in principe zelf verantwoordelijk voor verborgen gebreken. Dit geldt daarmee ook voor de kosten die deze opleveren.
Lekkage door de riolering wordt meestal vergoed. Het is hierbij wel van belang dat de lekkage niet is ontstaan door gebrekkig onderhoud of door uw eigen schuld.
Keuringen zijn verplicht als de veiligheid van het arbeidsmiddel afhangt van de manier van installeren of de veiligheid van het arbeidsmiddel wordt beïnvloed door slijtage, veroudering of andere invloeden van buitenaf. De Arbowet verplicht werkgevers te zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden.
U krijgt ieder jaar een gemeentelijke belastingaanslag. U krijgt deze aanslag meestal in februari. Op de belastingaanslag staat hoeveel rioolheffing u moet betalen en hoe u kunt betalen.
Gemiddeld gaat een riolering 10 tot 30 jaar mee, wat betekent dat er een tijd komt dat het riool kapot gaat. Als een verstopping regelmatig terugkomt of er als er een rioolstank hangt in je huis, dan kan het zo zijn dat je riolering kapot is.
Ligt er riolering in je straat, dan ben je wettelijk verplicht hierop aan te sluiten.
Vaak kunt u de ligging van de riolering vinden op de bouwtekening van uw huis. Eventueel is deze ook opvraagbaar bij de gemeente. De ligging van de rioolaansluiting op gemeentegrond is bij de gemeente opvraagbaar, omdat alleen de gemeente (of in opdracht) in de openbare ruimte mag graven.
Je komt te weten waar het riool ligt in jouw huis in tuin door: te kijken op de bouwtekeningen. de zichtbare stukken buis in huis te controleren met de bouwtekening. een deskundige installateur of loodgieter in te huren om de plek van het riool te bepalen.
Wat is er in het GRP geregeld
Op grond van artikel 4.22 Wm stelt de gemeenteraad een gemeentelijk rioleringplan (GRP) vast. Dit gebeurt telkens voor een door de gemeenteraad vast te stellen periode. De gebruikelijke planperiode is 4 jaar, maar de wet laat gemeenten hierin vrij.
De gemeente is eigenaar van het hoofdrioolstelsel. Huisaansluitingen op het hoofdrioolstelsel zijn eigendom van woningbezitters. Dat is ook zo voor het deel van uw huisaansluiting dat in de openbare ruimte ligt. Dit is niet bij iedereen bekend.
Uw buren zijn eigenaar van hun eigen perceel, maar niet van uw riolering, als die over hun grond loopt. Echter, als er niet specifiek iets is geregeld, dan kunt u uw buren u ertoe dwingen om uw riolering op termijn te verleggen naar uw eigen perceel.
Wat is het verschil tussen een loodgieter en een installateur? Een loodgieter is gespecialiseerd in het aanleggen en verleggen van leidingen. Voor deze werkzaamheden kun je niet bij een installateur terecht. Een installateur/monteur, zoals de naam al doet vermoeden, installeert en repareert.
Water dat wegloopt door de gootsteen, toilet en douche komt in het riool terecht, en vervolgens via het riool bij de zuivering van het waterschap. Ook regenwater loopt via de regenpijp het riool in, in een gemend riool samen met afvalwater en in een gescheiden riool via een aparte buis.
Denk aan het gebruik van een klein haakje waarmee grote proppen restafval uit de afvoer getrokken kunnen worden. Ook kan een loodgieter kiezen voor het gebruik van een vegertje, waarmee de proppen in de afvoer kunnen worden weggedrukt.