Na een festival of feestje, is het heel normaal dat jij je futloos en vermoeid voelt. Vitamine B6 en B12 helpen bij futloosheid en vermoeidheid. Daarnaast hebben deze twee vitamines een positieve invloed op jouw immuunsysteem en zorgen ze mede voor een goede weerstand.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Een voorbeeld van een merk voedingssupplementen met een goede biologische beschikbaarheid en het gebruik van actieve vormen is Vitakruid Multivitamine. Andere goede orthomoleculaire merken zijn onder andere Bonusan, Vitals en VitOrtho.
De eerste en meest duidelijke conclusie is dat multivitaminen supplementen er niet voor zorgen dat je langer leeft. Ze hebben geen effect op je risico op hart en vaat ziekte, kanker of dementie. Het slikken van multivitaminen kan dus geen kwaad, maar het doet ook geen goed.
De meeste mensen krijgen genoeg vitamines en mineralen binnen als ze gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf. Extra vitamines of mineralen in de vorm van voedingssupplementen zijn niet nodig. Er zijn ook geen extra gezondheidseffecten te verwachten.
Een overschot aan bepaalde vitamines en mineralen kan leiden tot gezondheidsproblemen en ook tot ongewenste bijwerkingen. Het gaat om bijvoorbeeld vitamine C, ijzer, kalium, bètacaroteen, fosfor en mangaan. Zo kun je volgens het Voedingscentrum bij meer dan twee gram vitamine C darmklachten krijgen.
Vitamines die je weerstand ondersteunen
Voor vitamines A, B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat deze stoffen de weerstand kunnen ondersteunen. Het is belangrijk om deze vitamines uit gezonde en gevarieerde te voeding halen.
Voor vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar is het advies om extra vitamine D bij te slikken. Dit vermindert de kans op vallen en botbreuken.
zoetstof: natriumcyclamaat, ijzersulfaat, niacine, maltodextrine, zoetstof: natriumsaccharine, vitamine E, rodebietensap poeder (beta vulgaris L.), calcium-D-pantothenaat, kopergluconaat, mangaansulfaat, vitamine B6, vitamine B2, vitamine B1, vitamine A, vitamine D3, vitamine B12.
Eet als tussendoortje vezel- en eiwitrijke producten, die geven je een verzadigd gevoel en langer energie. Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip.
Als je veel alcohol drinkt gedurende langere tijd loop je het meeste risico op een tekort aan vitamine B1. In mindere mate blijkt regelmatig een laag gehalte aan: foliumzuur, vitamine B6, vitamine A, vitamine D, E en C. Soms zie je ook een laag gehalte aan: zink, koper en selenium.
Heb ik voedingssupplementen nodig? De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig. Zij krijgen voldoende voedingsstoffen binnen als zij gevarieerd eten. Alleen speciale groepen hebben extra voedingsstoffen nodig.
Veel mensen gebruiken multi-vitaminen en mineralen om langer gezond te blijven. Maar het slikken van voedingssupplementen heeft geen effect op sterfte, kanker, hart- en vaatziekten of dementie. Bepaalde vitaminen (vitamine E, bètacaroteen en vitamine A) zijn bij een hoge dosis zelfs schadelijk, stellen de onderzoekers.
Suppletieadvies. Voor alle ouderen boven de 70 jaar geldt het advies om dagelijks een supplement van 20 microgram (mcg) vitamine D in te nemen. Vitamine D kun je kopen bij de drogist. Vrouwen en mannen van 70 jaar en ouder hebben 20 mcg extra vitamine D per dag nodig.
Het is voor je gezondheid belangrijk dat je vitamine D blijft slikken.
Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk. Ook botontkalking kan een verband hebben met een magnesiumtekort.
Naast Biotine, B8, B11 en foliumzuur zijn ook andere B-vitamines belangrijk voor een optimale haargroei. Neem nooit zomaar zonder reden een vitaminesupplement. Als u dagelijks voldoende gevarieerd eet, krijgt u meestal de aanbevolen hoeveelheden vanzelf binnen.
Vrijwel alle vitamine B soorten werken haaruitval tegen. In totaal zijn er 8 verschillende B- vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11 en B12). De belangrijkste vitamines uit deze groep zijn Biotine (vitamine B8) en Foliumzuur (vitamine B11).
Veel mensen hebben een tekort aan bepaalde soorten vitaminen zonder dat ze daar iets van merken. Op den duur kunnen klachten als vermoeidheid, slechte concentratie, slapeloosheid en lusteloosheid optreden. Langdurig vitaminegebrek kan tot heel specifieke ziektes leiden.
Bekende multivitamines voor vrouwen zijn de Strata Fem van Orthica en de Female Multiple van Solgar. De Female Multiple levert per dagdosis van 3 tabletten maar liefst 400 mg calcium, 400 mg magnesium en 18 mg ijzer, in de vorm van het goed opneembare ijzerbisglycinaat.