Ziek zijn vóór het examen
Dan moet je je ziek melden bij de directeur. De directeur beslist vervolgens of je daadwerkelijk te ziek bent om het examen te maken. Meestal heb je een doktersverklaring nodig om dit te bewijzen.
Als jij met een geldige reden afwezig bent bij je examen, dan kan jouw school een inhaalmoment voor je aanvragen bij de Inspectie voor het Onderwijs. Als dit toegekend wordt, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk in het tweede tijdvak (of in 2022 in het derde tijdvak) zijn.
Wie zich niet verontschuldigt voor een examen en toch niet komt opdagen, zal als 'Afwezig' geregistreerd worden. Als je je verontschuldigt voor een vak waarvoor je toelating had gekregen om het af te leggen op de inhaaldag dien je de studentenadministratie hiervan op de hoogte te brengen!
De gevolgen van spieken
Je mag niet meer (verder) deelnemen aan één of meer toetsen van het schoolexamen, de rekentoets of het eindexamen. Eén of meer toetsen van het door jou afgelegde deel van het schoolexamen, de rekentoets of het eindexamen wordt ongeldig verklaard.
De mythe rond overlijden op een examen
Niets is minder waar. 'Dat gerucht klopt niet en je zal het dus ook niet in het Onderwijs- en Examenreglement (OER) terugvinden', aldus Chloe Heerman, coördinator van Algemene Procesopvolging (APO) aan de KU Leuven.
Het is belangrijk goed voorbereid (pen, potlood, etc) naar de examentrainingen te komen. Zorg er dus voor dat je de examenstof kent zodat je vragen aan je docent kunt stellen over onderdelen die je nog lastig vindt. Nogmaals, de examentrainingen zijn verplicht en we verwachten je dus op school.
Wat zijn de gevolgen van uitschrijving? Als je jezelf uitschrijft voor een examen, verlies je ook een examenkans. Je kan wel nog steeds deelnemen aan de tweede zittijd in augustus/september. Opgepast: het is verplicht om je in te schrijven voor de examens van de derde examenperiode (herexamens)!
Mijn monitoraat (pol en soc ugent) heeft gezegd dat 6 herexamens meestal wel haalbaar zijn omdat dit lijkt op een normale examenperiode. Meer is moeilijk, maar als je er veel voor werkt is het wel haalbaar denk ik. Ik ken bv mensen die er 8 hadden en voor alles erdoor zijn geraakt tijdens herexamens.
Dit kan vanaf twee weken voor aanvang van de officiële examenperiode. Door je via het IER af te melden voor een examen, geef je aan dat je dit examen deze zittijd niet zult afleggen. Je verliest op deze manier een examenkans. Het is in het belang van jezelf en je medestudenten om je effectief uit te schrijven.
Als je tijdens de toetsperiode ziek bent of in quarantaine zit, moet je dus thuisblijven. Als je toch met klachten naar school komt, kunnen er zelfs disciplinaire maatregelen worden getroffen. 'Wie door ziekte een toets mist, kan gebruikmaken van de reguliere herkansing', vertelt Van Herwijnen.
Ook krijgen kandidaten die in 2022 proberen hun diploma te halen de mogelijkheid om van 2 vakken alle examenonderdelen te herkansen: 1 extra herkansing voor het centraal examen, en daarnaast. 1 extra herkansing voor (alle onderdelen van) een college-examen.
In geval van afwezigheid bij een herkansing, door welke omstandigheid dan ook, vervalt het recht op een latere herkansing. Het 'inhalen' van een herkansing is dus niet mogelijk.
Elk (herkansbaar) schoolexamen mag slechts eenmaal herkanst worden. De kandidaat mag per toetsperiode maximaal één schoolexamen herkansen. Na afloop van iedere toetsweek volgt binnen redelijke termijn het inhaal- /herkansingsmoment.
Je moet je reden van afwezigheid kunnen attesteren met een officieel bewijsstuk (bijvoorbeeld een doktersattest, overlijdensbericht of verzekeringattesten). Het bewijsstuk moet binnen de drie dagen aan de ombuds bezorgd worden. Let op: geldig medisch attest = door een arts uitgeschreven op de dag van de ziekte/ongeval.
Behaal je een 8 of een 9 voor een opleidingsonderdeel, dan heb je de credits voor dat opleidingsonderdeel niet verworven. Dit onvoldoende resultaat kan wel worden getolereerd. Dat wil zeggen dat je – onder bepaalde voorwaarden– niet verplicht wordt om dat opleidingsonderdeel te hernemen.
De eindexamens duren minimaal 2,5 uur en maximaal 3 uur.
Normaal gesproken mag iedere eindexamenleerling één vak herkansen van het centraal examen, maar door corona mag iedereen in 2022 twee vakken herkansen. In dit artikel lees je alles over de herexamens en waarom je kan overwegen om ook een examen in het tweede tijdvak te maken.
Je moet wel altijd uitschrijven voor de start van de examens om leerkrediet terug te krijgen. Legde je al examens af, dan win je enkel leerkrediet terug als je slaagde. Bij je inschrijving voor je nieuwe opleiding zet je weer leerkrediet in. Het aantal studiepunten waarvoor je inschrijft, gaat van je leerkrediet af.
Per academiejaar krijg je 10 extra studiepunten, tot je opnieuw 60 punten leerkrediet hebt. Je behaalde een diploma in het hoger beroepsonderwijs (HBO5), hebt een leerkrediet lager dan 60 en wil je opnieuw inschrijven. Je leerkrediet wordt dan bij inschrijving aangevuld tot 60 studiepunten.
Wil een student écht stoppen, dan is het slim te stoppen met de studie voor 1 februari. Als je voor 1 februari de studiefinanciering stopzet hoef je de aanvullende beurs, als je die kreeg, niet terug te betalen. Ook je OV kaart hoef je niet terug te betalen.
Je bent geslaagd als al je eindcijfers 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen: Je mag één eindcijfer 5 halen, maar de overige vakken moeten dan allemaal een 6 of hoger zijn.
Er bestaat geen maximum aantal toetsen dat toegestaan is op een dag.
Geen regels studieduur vmbo, havo, vwo
In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas; 1 keer mogen zakken voor het examen; of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.