Een bridge camera, of superzoom camera, is een camera die zich onderscheidt van de compact camera's door zijn uiterlijk, dat op een spiegelreflexcamera lijkt, en sterke zoomlens. Een Bridge camera heeft daarnaast extra focus op goede grip en beschikt -meestal- over een opklapbare flitser.
De beste superzoomcamera's op een rij
Met een fantastisch zoombereik van 24-600mm, een grote 1 inch sensor en een waanzinnige snelheid is de Sony RX10 IV de nummer 1 superzoomcamera. Hieronder staan de beste superzooms van 2022 voor je op een rij.
Want je 300mm lens wordt zo 'ineens' 450mm. Maar ditzelfde effect pakt negatief uit als je in het groothoekgebied wilt fotograferen. Want je 24mm lens wordt nu 36mm. Dus om de 28mm normale groothoek uit te komen, zoals hierboven uitgelegd, moet je al een 18mm lens gebruiken.
Hoeveel zoom heb je nodig? Voor de meeste mensen zal 10 of 20 keer zoom in praktijk ruim genoeg zijn. Op basis van de afbeeldingen kun je zelf inschatten hoeveel zoom je zou willen. Het is verleidelijk om voor heel veel zoom te gaan.
Fujifilm X-T4: beste systeemcamera met aps-c-sensor
En een naar alle kanten draaibaar display. Volgens professionele reviewers is de Fujifilm X-T4 de allerbeste aps-c camera van dit moment. Nog beter dan voorganger X-T3.
De 35mm lens wordt vaak gezien als een meer veelzijdige lens en dit is ook te zien aan het aantal soorten fotografie waarvoor deze lens gebruikt wordt, denk aan trouwfotografie, sportfotografie, foodfotografie, reisfotografie, landschapsfotografie (hoewel dan 35 mm prime minder voor de hand ligt) en straatfotografie.
Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand. Denk hierbij aan lenzen van minimaal 400mm of meer.
We stellen voor: de Canon 5200mm f/14. Een lensdop zo groot als een volwassen putdeksel en een uiterlijk van een raketafweerinstallatie. De Canon is qua omvang het grootste slr-objectief op de wereld en kan scherpstellen op maar liefst vijftig kilometer!
Qua kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid verschillen de merken eigenlijk niet heel erg veel van elkaar. Canon scoort iets beter op autofocus en video. Nikon scoort weer iets beter op beeldkwaliteit. Omdat de verschillen minimaal zijn maakt het niet heel erg veel uit welk merk je pakt.
Samengevat. Een systeemcamera en spiegelreflexcamera verschillen niet veel van elkaar. Qua beeldkwaliteit en instellingsmogelijkheden presteren ze bijna even goed. Beide camera's beschikken over goede sensoren waarmee je in verschillende lichtsituaties fotografeert en filmt.
Conclusie. Zowel met Canon als Nikon spiegelreflexcamera's maak je als beginnende fotograaf opnamen van goede kwaliteit. De Nikon modellen presteren daarentegen wel wat beter in donkere situaties en hebben over het algemeen een groter aantal scherpstelpunten.
Je kiest voor een bridgecamera als je op zoek bent naar een veelzijdige camera met een groot zoombereik. Een bridge camera is vaak compacter dan een spiegelreflexcamera en heeft alsnog een stevige grip. Door de vaste lens en het grote zoombereik hoef je nooit verschillende lenzen mee te nemen in je tas.
Een compact camera heeft een vaste lens en bij een systeemcamera en een spiegelreflexcamera bepaal je zelf met welk objectief je fotografeert of filmt. Een compact camera of een bridgecamera met veel zoom is ideaal voor op vakantie.
De Canon Powershot SX730 is de beste compact camera voor vogelfotografie. Met de 40x zoom haal je elk onderwerp zonder problemen dichterbij. De SX730 HS maakt 20,3 megapixel foto's en haarscherpe Full HD video's.
Er zijn lenzen beschikbaar met een maximale brandpuntsafstand van 600mm. Hiermee haal je dieren dichtbij terwijl jij op grote afstand blijft. Deze lenzen hebben meestal een diafragma van f/4.5-6.3. De grote opening vangt veel licht zodat jij met een snelle sluitertijd werkt.
Bedenk welke lens bij jouw gebruikssituatie past
Ga dan voor een telephoto lens van bijvoorbeeld 100-400mm. Fotografeer je vaak in donkere situaties? Kies dan een lens met een groot maximaal diafragma voor meer lichtinval, zoals f/1.2 of f/1.8. Voor portretfotografie gebruik je een lens van 35mm of 50mm.
Een 50mm lens wordt vaak genoemd als de ideale portretlens. Maar het biedt nog meer mogelijkheden dan het fotograferen van portretten (of kinderfotografie), zoals straatfotografie, reisfotografie, productfotografie, foodfotografie, dierenfotografie en meer.
Waarom een 85mm brandpunt? Een 85mm objectief staat over het algemeen bekend als een portret lens. De reden is simpel; de brandpuntafstand is lang genoeg om een portret te fotograferen waarbij er geen vertekening optreedt, en kort genoeg om niet te ver weg te hoeven staan.
Voor veel fotografen is de favoriete lenzen voor het fotografen van landschappen meestal een 14 mm f / 2.8, een 16-35 mm f / 2.8 en een 24 mm f / 1.4. Als je scènes fotografeert met het onderwerp prominent in de voorgrond, dan kan een groothoeklens ook een goede keuze zijn.
Kort samengevat haal je met optische zoom eerst het onderwerp dichtbij voor je het vastlegt. Met digitale zoom gebruikt je camera een deel van het beeld en brengt dit later op de juiste grootte. Bij digitale zoom heb je daarom meer kans op kwaliteitsverlies.
Tamron lenzen zijn er voor de verschillende camera merken (Canon, Nikon, Sony) te koop. Zo kan je bijvoorbeeld voor een Nikon camera een Tamron lens kopen met een Nikon bajonet zodat hij op jouw Nikon camera past.
18-55: het zoombereik van de lens. Van groothoek (18mm) tot 55 mm (lichte telelens). Van 18 tot 55mm is een zoombereik van 3 en dat laat Nikon ook aan het einde nog een keer zien door 3.0x te vermelden. f/3.5-5.6G: Het maximale diafragma.