Koolstofdioxide, kooldioxide, ook koolzuurgas, in de 19e eeuw ook koolstofzuurgas genoemd, is een anorganische verbinding van koolstof en zuurstof, met als brutoformule CO2. In zuivere toestand is het een kleurloos en geurloos gas dat van nature in de aardatmosfeer voorkomt.
CO2 is de scheikundige afkorting van koolstofdioxide en wordt ook wel kooldioxide of koolzuurgas genoemd. Een CO2-molecuul bestaat uit een koolstofatoom (C) en twee zuurstofatomen (O2) en kan zowel in vaste, vloeibare als in gasvorm voorkomen.
Bij concentraties vanaf 5000 ppm (0,5 vol% CO2) kan hoofdpijn en vermoeidheid optreden.Bij hogere concentraties (> 4-5 vol% CO2) kan ademnood optreden met bewusteloosheid tot gevolg. We ademen allemaal CO2 uit, echter niet in dergelijke hoge concentraties.
Co2 is een broeikasgas, het absorbeert warmte. Samen met andere broeikasgassen, zoals methaangas en lachgas, vormen ze een isolerende deken rondom de aarde. Dit zorgt ervoor dat het leefbaar is op aarde en dat de temperaturen redelijk stabiel zijn.
De belangrijkste CO-bronnen in een woning zijn die waar een brandstof op basis van koolstof (hout, kolen, olie, gas, petroleum...)gebruikt wordt voor verwarmingsapparaten, warmwatertoestellen, oven of fornuis.
Er zijn verschillende methodes om CO2 uit de lucht te halen. Zo wordt het aanplanten van extra bos als goede klimaatmaatregel gezien. Een tweede optie is het telen van speciale 'energiegewassen', die CO2 gebruiken om te groeien en daarna worden opgestookt in een elektriciteitscentrale.
Koolstofmonoxide (CO) en Koolstofdioxide (CO2) zijn beide koolstofverbindingen. CO belemmert dat zuurstof vervoerd wordt in het lichaam.Een hoge CO-waarde in de lucht is dodelijk.CO2 is in beperkte mate aanwezig in onze atmosfeer en is minder schadelijk.
Broeikasgassen
CO2 is de bekendste. Dat gas komt vrij bij het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en aardgas. Op zich is er niks mis met CO2. Sterker nog: zonder CO2 zouden we niet op aarde kunnen leven.
Broeikasgassen zoals CO2 komen van nature voor in de atmosfeer en zorgen ervoor dat de warmte van de zon wordt vastgehouden. De laatste 250 jaar zijn er veel meer broeikasgassen in de atmosfeer gekomen. Die houden extra warmte vast, waardoor sinds 140 jaar de temperatuur stijgt.
In 2021 werd van de totale hoeveelheid broeikasgassen 32 procent door de industrie uitgestoten, 19 procent door de sector elektriciteit, 18 procent door de sector mobiliteit (binnenlands verkeer en vervoer), 16 procent door de landbouw en 15 procent door de gebouwde omgeving (vanwege het stoken van aardgas voor ...
Ventileer de gehele dag; Laat luchtbehandelingskasten buiten werktijden (op lager vermogen) doordraaien, Laat ventilatieroosters geopend o bij afwezigheid ventilatievoorzieningen, open ramen vroegtijdig.
Stikstofoxiden zijn gassen die vrijkomen bij de verbranding van brandstof en kooldioxide is een gas dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen, CO2 is de afkorting die gebruikt wordt als we praten over koolstofdioxide.
Economische activiteiten kunnen schadelijke emissies tot gevolg hebben.Zo komt er door verbranding van aardolieproducten en kolen koolstofdioxide (CO2) in de lucht en stoot de veestapel methaan (CH4) en lachgas (N2O) uit.
Kooldioxide kan gewonnen worden uit natuurlijke, ondergrondse bronnen. Daarnaast komt een groot deel vrij bij de productie van kunstmeststoffen en "steam reforming" (bron voor waterstofproductie). CO2 wordt ook gewonnen uit fossiele brandstoffen, zoals grootschalige verbrandingen.
De afvalstoffen (kooldioxide) kunnen zich aan de vrijgekomen plekken in het hemoglobine hechten, op de plek waar de afgegeven zuurstof zat. De rode bloedcel stroomt vervolgens verder door het lichaam en geeft het kooldioxide weer af in de longen waar het uitgeademd kan worden.
Per dag ademt een mens ongeveer 1 kg aan CO₂ uit. Met een bevolking van 7 miljard mensen komt dat neer op ongeveer 2,6 gigaton per jaar. Dat is zo'n 7 procent van de jaarlijkse CO₂-uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen.
Om CO2-neutraal te zijn, moet er een evenwicht zijn tussen de CO2-uitstoot en de opname van CO2 uit de atmosfeer in 'carbon sinks' (of natuurlijke koolstofputten), zoals bomen. Om deze CO2-balans te bereiken, moeten alle broeikasgassen van de wereld gecompenseerd worden door koolstofopname.
Bomen die het beste in staat zijn om naast fijnstof ook CO2 op te nemen zijn de: douglas, sneeuwbak, vlinderstruik, gelderse roos, veldesdoorn en de haagbeuk. Het is echter ook van belang om naast de boomsoort naar meerdere factoren te gaan kijken, zoals de bodem en de wijze van aanplanten.
Als samenvatting uit de diverse studies kan besloten worden dat de jaarlijkse CO2-compensatie varieert tussen 21,77 kg CO2/boom tot 31,5 kg CO2/boom. Om 1 ton CO2 te compenseren zijn er vervolgens 31 tot 46 bomen nodig. In Europa staan er per hectare 300 tot 500 bomen.
De concentratie koolzuurgas in de buitenlucht varieert tussen 0,03% (300 PPM) en 0,06% (600 PPM), afhankelijk van de plaats. Het wordt pas gevaarlijk wanneer het aan hoge concentraties wordt ingeademd (meer dan 5% volume, of 50,000 PPM).
Ongeveer 0,04 procent van de lucht die we inademen is CO2. Dat komt dus neer op 4 milliliter per liter ingeademde lucht. Daar een mens per dag ongeveer 8.000 liter lucht inademt, halen we dagelijks 32.000 milliliter CO2 uit de lucht.
Opslag: in diepe aardlagen
De opslagplaatsen zijn doorgaans aardlagen die van nature afgesloten zijn; ze liggen meer dan 1.000 meter onder land of de zeebodem. CO2 wordt geïnjecteerd in die lagen via speciale leidingen, die daarna hermetisch dicht gaan.
Een slecht onderhouden, defect of verkeerd gemonteerd verwarmingstoestel, zoals een kachel, geiser, cv- of combiketel, hybride warmtepomp of rookgasafvoer is meestal de oorzaak van het vrijkomen van het zeer giftige koolmonoxide. Om deze ongelukken met CO te voorkomen, geldt vanaf 1 april 2023 nieuwe wetgeving.
CO2 meter. Een goed binnenklimaat is belangrijk voor je gezondheid en een comfortabele woning. Om dit te kunnen realiseren is het belangrijk dat het CO2-gehalte niet te hoog is. Dit kun je in de gaten houden met behulp van een CO2 meter.
verwarmingstoestellen, zoals cv-ketels, open haarden en (pellet)kachels; warmwatertoestellen, zoals geisers, gasboilers en combiketels; kooktoestellen, zoals gasfornuizen, gas- of houtovens.