Nederlandse aardappel en plantenolieVoor het maken van de friet gebruikt McDonald's aardappelen van het ras Innovator. Vanwege zijn rechthoekige vorm wordt het ook wel “een echte fastfoodaardappel” genoemd. De Innovator is een ras dat bijna twintig jaar geleden in Nederland voor het eerst is geteeld.
We verkrijgen deze lange goudgele frietjes met een knapperige korst en zachte kern, door aardappelen van topkwaliteit uit België, Nederland en Noord-Frankrijk te gebruiken.
Een aardappelboer, Frank Martinez
De Russet Burbank-aardappelen van Frank worden gebruikt om World Famous Fries® te maken.
In onze restaurants frituren we in een 100% plantaardig mengsel van zonnebloemolie en raapzaadolie. Want plantaardige olie bevat minder ongezonde vetten, zoals transvet. Het Productschap Margarine, Vetten en Oliën adviseert om plantaardige frituurolie met ...
McDonald's frituurt in puur plantaardige mengsel van raapzaad- en zonnebloemolie en heeft ieder frituurstation een eigen filter. De frituurolie wordt in een vaste volgorde gefilterd, als eerste de Veggie burger, dan de kipproducten, de McKroket en als laatste de Filet-O-Fish.
Voor het maken van de friet gebruikt McDonald's aardappelen van het ras Innovator. Vanwege zijn rechthoekige vorm wordt het ook wel “een echte fastfoodaardappel” genoemd. De Innovator is een ras dat bijna twintig jaar geleden in Nederland voor het eerst is geteeld.
(Beide restaurants erkennen dat hun frietjes in dezelfde olie worden gebakken als andere vlees- of visproducten.) De frietjes van McDonald's worden echter gemaakt met een smaakstof die gehydrolyseerde melk bevat, een ingrediënt dat niet veganistisch is .
Voor het frituren gebruikt McDonald's een mengsel van canola-olie
De frietjes worden door leveranciers gesneden, geblancheerd, voorgebakken en ingevroren. Zodra ze klaar zijn om aan de klant te worden geserveerd, worden ze afgemaakt in een mengsel van koolzaadolie en zonnebloemolie.
Kokosolie is de gezondste olie die je kunt gebruiken om te frituren, maar het laat wel een lichte smaak achter op het eten.
Elke herfst worden er miljoenen aardappelen gerooid, ze kunnen naar de supermarkt of groenteboer. Van al deze aardappelen wordt patat gemaakt. Ze worden eerst goed gewassen en dan geschild met deze machine. Ze lijken als ze uit de snijmachine komen al erg op friet.
Vóór de jaren 90 werden de frietjes van McDonald's eigenlijk gebakken in puur rundervet om ze hun wereldberoemde smaak te geven. Maar ze stapten over op een mengsel van plantaardige olie nadat consumenten klaagden over de hoeveelheid verzadigd vet in McDonald's-voedsel.
Onze leveranciers schillen, snijden, blancheren en frituren kwaliteitsaardappelen voordat ze worden ingevroren en naar onze restaurants worden verzonden . Daar worden ze verwerkt tot de warme, knapperige frietjes die u kent en waar u zo van houdt.
In deze video van McDonald's worden frietjes in een ingrediëntenbad getoond, waarin te zien is hoe hun eten wordt gemaakt. Dit is de meest onnatuurlijke stap van het proces. De nu gesneden en geblancheerde frietjes worden ondergedompeld in een "ingrediëntenbad" dat bestaat uit dextrose en natriumzuurpyrofosfaat .
De frites voor McDonalds worden geproduceerd door McCain Foods en Lamb Weston Meijer van voornamelijk de rassen Russet Burbank, Shepody en Pentland Dell.
Wanneer onze leveranciers onze gesneden aardappelen gedeeltelijk frituren, gebruiken ze een oliemengsel dat rundvleesaroma bevat . Dit zorgt voor de geweldige en herkenbare smaak waar we allemaal van houden van onze World Famous Fries®. De frietjes worden in onze keukens gebakken, gekruid met zout en warm aan u geserveerd.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt. Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Sterker nog, de frietjes zijn 50% ongezonder dan die van welke andere keten dan ook , met in totaal 953 calorieën. "Frietjes bevatten veel zout en vet, wat een toch al ongezond fastfoodrestaurant in de gevarenzone kan brengen," legt het zorgplatform PlushCare uit.
Van 1940 tot 1985 werden de beroemde frietjes van McDonald's gebakken in runderniervet. Alles veranderde in 1990 toen een gemotiveerde miljonair hen onder druk zette om over te stappen op plantaardige olie . Sinds 1954 is McDonald's de gigant van fastfood.
Je kunt chemicaliën daarvoor bedanken. Nadat de frietjes zijn gesneden, worden ze bedekt met suiker zodat ze allemaal dezelfde kleur hebben. Vervolgens worden ze bedekt met natriumzuurpyrofosfaat om te voorkomen dat ze grijs worden als ze worden ingevroren. Dit zijn de geheime menu-items van McDonald's waarvan je nog niet wist dat ze bestonden.
Nee.Onze frietjes zijn niet bedekt met vetten of stoffen van dieren .
De frietjes van McDonald's worden echter gemaakt met een smaakstof die gehydrolyseerde melk bevat — een niet-veganistisch ingrediënt . Maar hier wordt het onduidelijker: de gehydrolyseerde melk staat vermeld als een component van "natuurlijke rundvleessmaak", die wordt gebruikt in de eerste batches frituurolie.
Ze worden gekookt in olie die apart is van de olie die voor vleesproducten wordt gebruikt en worden in een apart systeem gefilterd .