Groenten en fruit kunnen ook worden verpakt onder een gewijzigde atmosfeer. Met dit gasverpakken probeert men de inhoud van de verpakking langer vers te houden door de lucht binnenin aan te passen. Dit wordt vooral toegepast op gewassen en voorgesneden groenten zoals zakjes sla of geraspte worteltjes.
Soms verkopen boeren hun spullen ook zelf op de veiling. Dat is een enorme hal, waar vooral winkeliers groente en fruit voor hun groentewinkel kopen. Van de groothandel en de veiling wordt alles met vrachtwagens naar de winkels gebracht. Dan is het een kwestie van kopen, koken en opeten.
Moet voorgesneden groente gewassen worden? Op de verpakking staat vermeld of u voorverpakte groente moet wassen. Als er op staat dat het al gewassen is, hoeft dit niet nogmaals te gebeuren en anders wel.
Voorgesneden groente is dus eigenlijk net zo gezond als verse groente. Het bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen en is net zo veilig om te eten.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Als groente verpakt zijn kun je ze het beste in de verpakking laten zitten. Groenten die zijn gesneden dien je altijd in de koelkast te bewaren. Dit kan het beste in de groentelade, of bovenaan in de koelkast. Hier is de temperatuur het meest constant.
Zoals we al schreven worden de groenten vaak ruim voordat je het koopt gesneden. Dat betekent ook dat je de groente dan wel meteen moet invriezen. Na een dag invriezen, of nog laten, raden we af. De groente heeft dan zoveel vitaminen en dergelijk verloren dat het invriezen eigenlijk geen zin meer heeft.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
Waarom is wokken gezond? Door je gerecht te wokken behouden de ingrediënten het grootste deel van de voedingsstoffen en verliezen ze minder vitamines dan bij veel andere methodes om je groenten klaar te maken. Dat komt omdat het voedsel niet zo lang verhit wordt als bij veel andere methodes.
Het antwoord is simpel: om het fruit niet bruin te laten worden, is er citroenzuur aan toegevoegd en dat bevat ook vitamines. Niet veel, maar wel wat. Dus kortom: voorverpakt, gesneden fruit is net zo gezond als ongesneden fruit.
De oplossing om effectief pesticiden te verwijderen? Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om zeep of schoonmaakmiddel te gebruiken.
"Wanneer we sla kopen zijn de bacteriën onzichtbaar, zeker voorverpakte slamixen zien er bedrieglijk proper uit. Enkel als er een label 'gewassen en klaar om te eten' op staat kan je het in principe zo eten. Anders moeten groenten altijd grondig gewassen worden", stelt Bob Martin van het FSA.
Waar andere supermarkten hun groente en fruit van de veiling of de groothandel halen, heeft Lidl door heel Nederland intensieve samenwerkingen met boeren en telers. Lidl haalt alles dus rechtstreeks van de boerderij, zonder tussenkomst van derden.
Een groente- en fruitveiling is een veiling waar fruit en groenten verhandeld wordt. Het bieden gaat in dalende volgorde (bij afslag). Soms verhandelt een veiling alleen groenten of fruit.
De belangrijkste reden dat supermarkten graag willen dat je de groente- en fruitafdeling als eerste ziet, is omdat het er mooi uitziet. Wat is er nu uitnodigender dan een schap vol kleurrijke, gezonde en verse groente en fruit? Hiermee kunnen supermarkten echt uitpakken en de kwaliteit van hun producten laten zien.
De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken. Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid.
Handige tips bij het wokken
Wanneer je veel vitamines in je eten wilt houden is roerbakken en wokken heel geschikt. Omdat je het gerecht maar kort verhit en geen vocht toevoegt blijven er meer vitamines in je eten. Eén eetlepel (wok)olie is genoeg om mee te beginnen.
Nee, maar let op! Groenten uit blik, pot en diepvries zijn heel snel na de oogst verwerkt. Daardoor doen ze wat betreft vezels, vitaminen en mineralen nauwelijks onder voor verse groenten.
Lichtere slasoorten met een dichte krop zoals ijsbergsla zijn vaak minder voedzaam dan donkere slasoorten waarbij de bladeren uit elkaar vallen. Romaine sla, boerenkool en bladsla kunnen bijvoorbeeld door hun wijdere stand en donkere bladeren meer licht opnemen en hierdoor meer voedingsstoffen maken tijdens de groei.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Van alle slasoorten bevat rode sla de meeste antioxidanten en voedingsstoffen. Dit komt omdat donkere bladeren meer licht absorberen en vitamines samenvoegen. Als je gezond en gevarieerd eet, dan krijg je voldoende antioxidanten binnen.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
De beste groenten om te overwegen voor invriezen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortelen, sperziebonen, pompoen en wintergroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet. Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.