De meeste volwassenen vinden een temperatuur tussen de 17 en 19 graden prima om zonder jas - maar met trui - naar buiten te gaan. Bij veel kinderen ligt die temperatuur een stukje lager, omdat ze de hele tijd bewegen. Voor hen is 14, 15 of 16 graden vaak al ideaal om zonder jas naar buiten te gaan.
13 - 14 graden kleding: koude tussenseizoenen
Kies dan voor vesten, een comfy trui of een stijlvol shirt met lange mouwen. Wil je liever een jurkje dragen? Ga voor midi of maxi strakke jurkjes. In deze jurkjes blijf je beter warm.
Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
Zo zie je dat je bij 19 graden een dunne trui aantrekt, en bij 15 een dikkere. De thermostaat moet ook aangeven hoeveel geld je al hebt bespaard, wel zo goed voor de motivatie.
Een tussenjas of vest dragen bij 10 tot 16 graden
Een tussenjas of lange, gebreide vesten zijn perfect om je lichaam op temperatuur te houden. Bij tussenjassen kun je denken aan een biker jack, leren jas, gewatteerde jas, spijkerjasje of een teddy coat. Maar gebreide vesten zijn vaak net zo lekker.
Tussen de 15 en 20 graden kan je ervoor kiezen om in plaats van een jas een dun vest te dragen. Vanaf de 20 graden kan jij prima een korte broek aan.
10 - 15 graden: korte of driekwart broek of tight, T-shirt met korte of lange mouw. 0 - 10 graden: lange tight, shirt met lange mouwen en een jack. Onder 0: Gevoerde lange tight, thermoshirt, jack, handschoenen en een muts, hoofdband of buff voor over je oren.
Fietskleding tussen de 8 en 15 graden
Mocht je geen zin hebben in 'gedoe' dan is een ¾ broek een goede optie of toch een lange, niet gevoerde broek. Om je lijf warm te houden kun je kiezen voor armstukken of een shirtje met lange mouwen. Trek ook een baselayer aan om te zorgen dat je niet te snel afkoelt.
De app heet Warmetruiendagapp, en is door de onderzoekers gelanceerd voor - je raadt het al - Warmetruiendag, vandaag. De app berekent precies welke kleding je aan moet. Vooraf voer je daarvoor waarden over jezelf in, zoals je lengte, gewicht en activiteit.
Conclusie. Een winterjas trek je vaak al in de herfst aan in de vroege ochtend op de fiets bij temperaturen rond of onder 5 graden en zeker als er ook een stevige wind waait. Een echte winterjassendag is de eerste dag in de herfst waarop mensen massaal de hele dag de winterjas nodig zullen hebben.
Wanneer het 15/16 graden is, kunnen zij gerust zonder jas buiten spelen. Denk er altijd wel aan dat de ochtenden en avonden in het voorjaar fris kunnen zijn. Het is dus aan te raden om altijd een jas of vest mee te nemen. Is het in de ochtend al 15 of 16 graden dan kan de jas gerust thuis achter blijven.
Gemiddeld doen ze zo'n drie jaar met een winterjas. Dat komt mede doordat het hier om een seizoensjas gaat, maar ook omdat de bestedingsruimte voor een winterjas in de provincie lager ligt”, stelt Lisanne Ploeger, eigenaar van de website Jas.nl.
Het is goed om de t-shirts op een vrij lage temperatuur te wassen. Een temperatuur tussen de 30 graden en de 60 graden wordt meestal aangeraden. Wanneer u uw witte shirts op een te hoge temperatuur wast, kan het zijn dat de kleur vervormt en het kledingstuk zelf krimpt.
Maar om je een richtlijn te geven is het aan te raden om te starten met het dragen van je winterjas als de maximale dagtemperatuur tussen de 10 en 15 graden ligt. Daarbij geldt ook dat hoe hoger de temperatuur is, hoe dunner de kleding onder je winterjas mag zijn.
Een goede tussenjas heeft een stevig maar licht materiaal waarin je comfortabel kunt bewegen. Deze is vaak ook niet te warm of te koud. Dit komt door de materialen die gekozen zijn. Dat is anders bij een zomer- of winterjas, die juist van materiaal gemaakt zijn om je warm te houden of juist af te laten koelen.
Je kunt namelijk met de juiste kleding best prima fietsen in de winter als het koud is, met goede LED fietsverlichting, overschoenen, lange warme fietsbroek en de beste helmmuts en fijne warme winter handschoenen. Liever ga je fietsen in de zomer maar zo is de kou goed te doorstaan.
Zuurstof. Door vaker te fietsen kom je vaker buiten en krijg je meer frisse lucht. Niet alleen goed voor je luchtwegen, maar ook voor je hersenen, bloeddruk en hartslag. Dat effect wordt groter wanneer je kiest voor wegen en fietspaden die niet direct naast de snelweg liggen.
Houd je handen warm
Zorg voor goede fietshandschoenen. Een goede fietshandschoen is water- en winddicht, ademend en heeft reflecterende kenmerken voor extra zichtbaarheid. Er bestaan zelfs verwarmde handschoenen! Handschoenen mogen niet knellen, want dat remt de doorbloeding en zorgt juist weer voor koude handen.
In eerste instantie heb je de neiging om de mouwen op te stropen, maar als je deze verleiding kunt weerstaan dan zul je merken dat je met lange mouwen net zo lekker kunt bewegen als in een singlet of t-shirt. En daarbij dan uiteraard de voordelen van een optimale bescherming tegen de schadelijke zonnestralen.
Hardlopen in temperaturen boven de 30 graden kan onverstandig zijn als je niet goed voorbereid van huis gaat. Daarom geven we een aantal tips zodat je verantwoord kunt blijven trainen.
Coolmax, Dri-Fit en Climacool zijn speciale technologieën die sportkleding goed laten ademen en transpiratie snel afvoeren. Kleding met katoen als belangrijkste vezel is niet geschikt om in hard te lopen. Katoen houdt veel vocht vast waardoor de kans groot is dat je snel afkoelt.
Met warm weer kun je het beste kleding dragen van dunne, luchtige stoffen waarbij je huid zoveel mogelijk koel blijft. Natuurlijk kun je ook lekker korte kleding dragen. Maar toch verschilt het per temperatuur wat je het beste aan kunt trekken.
Wanneer de temperatuur beneden te 23 graden is, raden wij af je zoon of dochter een korte broek aan te doen. Is je kind veel in beweging als hij buiten is, bijvoorbeeld op het schoolplein of als hij of zij buiten speelt, dan raden wij aan vanaf 20 graden een korte broek aan te doen.
Natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen zijn ideaal. Zijde is dan weer geen goede optie, omdat het traag opdroogt en nooit kreukvrij uit een regenbui komt. Jeans blijft vaak de hele dag nog klammig aanvoelen, dus een katoenen pantalon is dan een beter en trouwens ook minder warm alternatief.