Het is mogelijk om uw kachel voor een langere periode te laten branden. Ten eerste, zorg ervoor dat de aslade leeg is voordat u de brandstof aanvult, laat daarna de toegevoegde brandstof een paar minuten op een hoge temperatuur goed branden met de luchttoevoer open. Tot slot, zet de luchttoevoer in op lage verbranding.
Stookt u de kachel echter 's nachts door dan moet u de kachel dermate knijpen dat er van een schone verbranding geen sprake meer is. Op eigen verantwoording is het technisch wel mogelijk de kachel de nacht door te laten branden. Voorwaarde is dat u een voldoende geïsoleerde schoorsteen heeft.
Er zijn wel manieren om meer rendement uit een open haard te halen. De simpelste is een gietijzeren haardplaat tegen de muur aan de achterkant zetten om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling en hoe langer je er van profiteert.
Berkenhout - ongeveer 1 tot 1,5 uur per blok;Essenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok;Beukenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok;Eikenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok.
Een openhaard gebruikt 5 a 6 kilo per uur een moderne HR houtkachel gebruikt 1 a 1 1/2 kilo hout per uur.
Laat altijd een laagje as in de houtkachel liggen. Dit zorgt voor een betere verbranding en bescherming van de bodemstenen.
Houtkachels kunnen erg heet worden, en het is belangrijk om u daarvan bewust te zijn als u ze gebruikt. De warmte van een houtkachel kan snel oplopen en tot wel 800 graden Celsius bereiken. Wanneer het vuur brandt zonder toezicht, kunnen de vlammen schade aanrichten.
Ondanks dat de as die in de kachel overblijft, afstamt van houtblokken of bomen, is het geen GFT+E afval. De as en resten horen dan ook bij het restafval.
Als de houtkachel te veel warmte afgeeft kan het hout niet optimaal branden. Bij te weinig vermogen wordt de ruimte niet warm.
De blokken hebben een hoge dichtheid die zorgen voor een lange brandduur. De persing maakt dat de briket niet makkelijk aangaat. Zorg dus eerst dat je kachel of haard al brandt en warm is. Doe dan een ECHT® Haardblok erop.
Tussen de 200 en 1000 euro per jaar kun je besparen
Tot slot is het belangrijk om te weten dat eigenaars van houtkachels tussen de 200 en 1000 euro per jaar kunnen besparen op hun energieverbruik.
Als het vochtpercentage onder de 20% ligt, is het hout droog genoeg en geschikt om mee te stoken. Het ideale brandhout heeft een vochtpercentage van ongeveer 15%. Droger dan dat wil je jouw haardhout niet hebben: het hout brandt dan namelijk te snel. Droog hout herken je aan loszittende schors en scheuren.
1) Leg de nachtbriketten (Schorsbriketten) op de reeds gloeiende kolen van zaagbriketten of brandhout in de oven. 2) Laat de nachtbriketten mooi branden - tot de kolen rood beginnen te gloeien - schakel vervolgens over naar de minimale luchttoevoer.
Bruinkool briketten zijn ook zeer geschikt voor het warm houden van uw kachel bijvoorbeeld als u een paar uurtjes boodschappen gaat doen of zelfs voor de hele nacht. Bruinkool briketten geven warmte tot wel 12 uur lang.
Goede houtkachels zijn voorzien van een klep, waarmee de luchttoevoer goed te regelen is. Zet ook deze kleppen volledig open. Wordt het vuur te heet? Voeg dan geen hout meer toe.
Houtas is goed te gebruiken als meststof in uw tuin. Met name voor moestuinen is houtas erg geschikt. Hoe dit komt? Bij het verbranden van zuiver hout verbrandt de organische stof en blijven opneembare mineralen over.
Hoe vaak moet je een houtkachel schoonmaken? Een houtkachel schoonmaken hoeft heus niet elke keer nadat je hem hebt gebruikt. Probeer de kachel tenminste één keer per jaar goed schoon te maken. Het beste moment hiervoor is aan het einde van het stookseizoen, dit is vaak ergens aan het begin van het voorjaar.
Hout assen zijn een uitstekende bron aan het mineraal kalk en de groeistoffen Potassium (Kalium) en fosfor. Kalium zorgt voor de stevigheid van de plant en verhoogt de weerstand tegen ziektes, plagen en droogte. Bovendien worden planten beter winterhard door fosfor en Kalium te geven.
Bij 90% van de mensen die last hebben van een slechte trek is de oplossing heel simpel: Het kanaal met een meter verlengen. Vaak doet het wonderen om het kanaal met een meter te verlengen, hierdoor komt de eindkap meer in de openlucht te staan en zal de trek verhogen.
Er is echter ook genoeg toevoer van verbrandingslucht nodig en de schoorsteen moet genoeg trek hebben. Het wordt daarom afgeraden om te stoken bij mist of een windkracht van minder dan 3 Beaufort (andere geven 2 aan). Als de windkracht te laag is zorgt dit er voor dat de schoorsteen te weinig trek heeft.
Houtkachels en open haarden zijn een belangrijke bron van luchtverontreiniging en hinder. Bij een slechte verbranding komen veel fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij.In de omgeving kan houtrook leiden tot gezondheidsklachten en geurhinder.
De Zwitserse methode wordt ook wel de top-downmethode genoemd. Inderdaad, een methode waarbij je het vuur van boven naar beneden aansteekt. Deze omgekeerde manier van stoken zorgt ervoor dat er direct vanaf het begin af aan al een bijna volledige verbranding is.
Wanneer u de materialen voor het eerst gaat gebruiken voor het stoken van uw kachel, dan kan deze geur nog meer versterkt worden. Er is dan niks ergs aan de hand, want dit proces heet ook wel inbranden of instoken.
Hoe lang en hoe koud zijn de wintermaanden? Goed geïsoleerde woningen hebben vaak voldoende aan 7,5 kuub per jaar.Bij slecht geïsoleerde woningen kan er wel 15 m3 per jaar doorheen aan.