Wanneer een kind bijvoorbeeld naar een plaatje kijkt, naar taal luistert, maar ook wanneer hij/zij anderen observeert of zich ergens over verbaast, zijn er in de hersenactiviteit bepaalde patronen te ontdekken. Door deze patronen te analyseren krijgen we inzicht in de vroege cognitieve ontwikkeling.
Op het consultatiebureau meten we het 1e levensjaar de schedelomtrek bij baby's. Dit doen we om de groei van het hoofdje goed te kunnen volgen en eventuele zeldzame ziektes zoals een waterhoofd op tijd te ontdekken.
"De omtrek van het hoofd is een indicatie van hersenvolume, dus een relatief grote toename bij een pasgeboren baby suggereert snelle hersengroei." De studie toont volgens de wetenschappers aan dat de voeding in de eerste weken na de geboorte van een baby nauwkeurig in de gaten moet worden gehouden.
Door de hoofdomtrek te meten kan vast gesteld worden dat er sprake is van een te groot hoofd. Er bestaan grafieken waarin aangegeven staat wanneer een hoofd te groot is en wanneer niet. Bij alle kinderen in Nederland wordt de hoofdomtrek tot de leeftijd van een jaar standaard gemeten op het consultatiebureau.
De hersenen van de baby worden weldegelijk al beschermd. Het stevige vlies dat tussen de schedelplaten zit, is sterk genoeg om kleine stootjes op te vangen. Maar als je te hard drukt of wrijft op de fontanel, kan het de hersenen beschadigen.
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
Het voelen of aanraken van de fontanel is niet eng of gevaarlijk is. Het onderliggende hersenweefsel kan door aanraking van de fontanel niet worden beschadigd. Dit hersenweefsel wordt namelijk beschermd door het onderhuidse bindweefsel en door een zeer stevig hersenvlies.
Wanneer je een verhoogd risico hebt op een kleine of grote baby spreekt de verloskundige of gynaecoloog met je af om een groeiecho te doen. Dit gebeurt ook wanneer de groei van de baby niet goed te voelen is via de buik. Bij een groeiecho wordt het hoofd, de buikomvang en het bovenbeen van de baby gemeten.
De (gemiddelde) toename van de schedelomvang verloopt bij jongens als volgt (P50-waarden): tussen de 28e en 40e zwangerschapsweek van 26 naar 35 cm (meisjes 34 cm); bij 6 maanden 44 cm (meisjes 43 cm); bij 12 maanden 47 cm (meisjes 46 cm); bij 48 maanden 51 cm (meisjes 50 cm); bij 12 jaar 54 cm (meisjes 53,5); bij 21 ...
Wat is een te klein hoofd? Een te klein hoofd is een hoofd waarvan de hoofdomtrek kleiner is dan de hoofdomtrek van 97,5% van de kinderen op dezelfde leeftijd. Hoe wordt een te klein hoofd ook wel genoemd? Een te klein hoofd wordt ook wel een microcefalie genoemd.
Vanaf 3 à 4 maanden kan een kind een naar iemand blijven kijken die door de kamer loopt. Zijn ogen volgen de persoon. Een kind van 3 à 4 maanden draait zelf z'n hoofd om een persoon of voorwerp beter te zien. Tussen 3 en 6 maanden leert een baby snel bewegende voorwerpen met zijn ogen te volgen.
Wat is een waterhoofd (hydrocephalus)? Ongeveer één op de duizend baby's wordt geboren met hydrocephalus, een aandoening waarbij zich te veel hersenvocht (cerebrospinale vloeistof) ophoopt in de holtes (ventrikels) van de hersenen. Deze aandoening wordt ook wel hydrocefalie of 'waterhoofd' genoemd.
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
Dames hebben in het algemeen een hoofdomvang tussen 55 en 59 cm, terwijl de mannen meestal hoofdmaten tussen 57 en 61cm hebben. Mocht het zo zijn dat je daar met je hoofd niet binnen past of juist erin verdwijnt, niet getreurd.
Symptomen microcefalie
Een verstandelijke beperking. Een vertraagde motorische ontwikkeling. Bijvoorbeeld minder snel leren staan en lopen. Gedragsproblemen.
Hoelang je baby het best een mutsje kan dragen is afhankelijk van een aantal factoren. Een te vroeg geboren baby heeft vaak meer moeite zichzelf warm te houden en daarom langer een babymutsje nodig dan een gezonde, voldragen baby. In het laatste geval kan het zijn dat een mutsje geen 24 uur nodig is.
Ongeveer 90% van de bevolking heeft een gemiddelde hoofdomtrek tussen 54 en 57 cm. Zit je tussen de 52 en 54 cm, dan heb je een kleine maat. Zit je tussen de 57 en 59 cm dan heb je een grote maat.
Na de eerste paar weken kan je het mutsje binnenshuis sowieso beter achterwege laten, je baby kan zichzelf dan goed op temperatuur houden en moet zijn warmte ook kwijt kunnen. Dit doet hij vooral via zijn hoofdje. Buiten hangt het van de temperatuur en de wind af of een mutsje nodig is.
Week 21 t/m 30 In deze weken vindt meestal 50% van de gewichtstoename plaats. Als aanstaande moeder groeit je buik in deze periode harder dan daarvoor.
Stille ondervoeding manifesteert zich als (hypertone) dehydratie (vooral in de eerste twee levensweken) of als ondervoeding (vooral in de eerste levensmaanden). Het gewichtsverloop is soms de enige aanwijzing voor uitdroging of ondervoeding .
Het gemiddelde gewicht van kinderen van ouders van Nederlandse afkomst is ongeveer 1200 gram bij 28 weken. Daarna stijgt het gemiddeld ongeveer 200 gram per week. Bij 40 weken weegt een kind ongeveer 3500 gram.
Bij craniosynostose zijn een of meer schedelnaden te vroeg gesloten. Hierdoor kunnen de schedel en hersenen niet normaal groeien. Aan de vormafwijking is meestal goed te herkennen welke schedelnaad of schedelnaden te vroeg zijn gesloten:Lange en smalle schedel: gesloten pijlnaad.
De fontanellen van een baby zijn nog niet gesloten, omdat de schedel van een baby nog niet volgroeid is. Dit gebeurt bij de leeftijd van 1 tot 2 jaar. Hierdoor is het hoofdje van een baby meer vervormbaar dan die van een volwassenen.
Een holle fontanel kan duiden op uitdroging.Een bolle fontanel kan duiden op verschillende normale dingen, zoals kauwen, persen of huilen. Als de bolling aanhoudt, wordt aangeraden een dokter te raadplegen. Dit kan namelijk veroorzaakt worden door vochtophoping, onder meer door bloedingen of infecties.