Een teek is klein en lijkt op een spinnetje. De teek bijt zich vast in je huid. Als een teek net in je huid zit, ziet die eruit als een zwart puntje.
Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
Maar hoe ziet een tekenbeet eruit? Je kunt een tekenbeet herkennen aan een minuscuul zwart puntje, dat op je huid ligt. Vaak ontstaat daar binnen drie dagen een rood vlekje omheen. Dit vlekje verdwijnt na een week weer.
Een EM ontstaat meestal binnen 1 tot 2 weken na een tekenbeet en is vaak het eerste symptoom van de ziekte van Lyme. De kring of vlek kan tot 3 maanden na de tekenbeet verschijnen.
Teek onderhuids
De kans dat een teek zich onder de huid zou ingraven, is enorm klein.
Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet hierna het beetwondje.
Als een teek bijt, kan zo'n virus of bacterie in je lichaam terechtkomen. Om de bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken over te brengen, moet de teek minstens twaalf uur aan de huid vastgehecht blijven. Besmetting gebeurt doordat de teek zich volzuigt met bloed en daarbij speeksel afgeeft.
Als de bacterie wel in uw lichaam komt, kunt u de ziekte van Lyme krijgen. De meeste mensen worden niet ziek na een tekenbeet. De kans dat je de ziekte van Lyme krijgt na een tekenbeet wordt geschat op 2% (2 op de 100 tekenbeten).
Voel je een tekenbeet? 'In Nederland komen vooral zachte teken voor, als ze bijten voel je dit niet. Wel kan je jeuk of irritatie aan de huid krijgen als de teek er langer zit.
Ongeveer de helft van de patiënten krijgt zo'n rode vlek als ze de ziekte van Lyme hebben opgelopen. En de andere helft krijgt deze rode kring dus niet! Een rode kring bij Lyme is een huidinfectie, die na 4-10 dagen tot 3 maanden na een tekenbeet ontstaat. De kring breidt zich uit naar zo'n 5 tot 40 cm.
TIP: Trek een cirkel rond de plek waar de teek zich vasthechtte. Wanneer er een rode, ringvormige vlek of cirkel ontstaat, die toeneemt in grootte, kan er sprake zijn van een besmetting. Schakel meteen je huisarts in!
Klachten die in een vroeg stadium kunnen ontstaan zijn: een ring of vlekvormige verkleuring van de huid, of koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na een tekenbeet. Als mensen klachten krijgen na een tekenbeet is het belangrijk om snel contact op te nemen met een huisarts.
Een bultje na een tekenbeet is heel normaal. Eigenlijk is dit hetzelfde als een muggenbult. Het bultje verdwijnt na een paar dagen. Maar houd de plek wel in de gaten, tot ongeveer drie maanden lang.
Een tekenbeet wordt meestal niet gevoeld, doordat de teek een verdovende stof in de huid brengt. Na de tekenbeet kan het bultje op de huid dat overblijft echter sterk jeuken, vergelijkbaar met een muggenbult. Hoe langer de teek in de huid heeft gezeten, hoe meer ge? rriteerd de huid is geraakt.
Teken kunnen niet springen en laten zich ook niet zomaar vallen. Ze kunnen wel goed lopen en klimmen, vooral de grotere teken.
Als u een teek ontdekt, is het belangrijk deze zo snel mogelijk op een deskundige manier te verwijderen. Hoe korter de teek zich vol kan zuigen, des te kleiner is de kans op besmetting met de ziekte van Lyme. Als de teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is de kans op besmetting vrijwel uitgesloten.
Als het antibioticum volgens voorschrift is ingenomen, dan zullen de klachten verdwijnen. Als erythema migrans niet met antibiotica behandeld wordt, zullen de klachten bijna altijd binnen 1 maand vanzelf verdwijnen.
De kans dat je de ziekte van Lyme krijgt, is klein. Van de 100 mensen met een tekenbeet, krijgen er 2 of 3 de ziekte van Lyme. Hoe langer een teek in je huid zit, hoe groter de kans dat je de bacterie krijgt. De kans is klein als de teek korter dan 24 uur in je huid zit.
Mensen met Lymeziekte hebben een goede kans op genezing als ze op tijd een antibioticumkuur krijgen die de Borrelia-bacterie opruimt. Als de bacteriën ondanks de aanbevolen kuur niet volledig opgeruimd zijn, dan kan de infectie blijven bestaan.
De huidige richtlijn in Nederland adviseert huisartsen om profylaxe binnen 72 uur te overwegen bij teken die na meer dan 24 uur zijn verwijderd. Meer onderzoek naar de effectiviteit van deze aanpak in de Nederlandse situatie loopt momenteel.
Tot drie maanden na een tekenbeet kun je een rode vlek of kring op de plek van de tekenbeet krijgen, die groter wordt. Maar ook zonder rode vlek of kring kun je lyme hebben.
Hoe gevaarlijk is het voor mijn hond of kat als er een deel van de teek is blijven zitten? Als de kop of monddelen van de teek na de verwijderpoging zijn blijven zitten, is er geen reden voor paniek. Je hebt de teek gedood en zijn lijf verwijderd. Daarmee heb je voorkomen dat er een ziekte kan worden overgedragen.
Antibiotische profylaxe vermindert het risico op lymeziekte wanneer, voor zover bekend, de profylaxe binnen 72 uur na het verwijderen van de teek wordt gegeven.
Als je lichtgekleurde kleding draagt, valt een teek snel op en kun je hem verwijderen voor hij onder je kleren kruipt en je bijt. Ook is het belangrijk dat de kleding je lichaam goed bedekt. Dit maakt het moeilijker voor de teek om bij je huid te komen.