Neem bijvoorbeeld een flink stuk plasticfolie.Een kleine meter volstaat.Doe wat zonnebrand op het midden van het folie en beweeg deze heen en weer over je rug. Imiteer de beweging die je doet als je met een handdoek je rug afdroogt.
Je eigen rug insmeren is eigenlijk supersimpel: pak eerst een stuk plasticfolie van zo'n 0,9 meter lang en doe wat zonnebrand op het midden van de folie. Pak dan allebei de uiteinden van het plasticfolie vast en wrijf ermee langs je rug, precies zoals je doet als je je rug afdroogt met een handdoek. Et voilà!
Smeer ruim van tevoren
Smeer jezelf al in met zonnebrandcrème 30 minuten voordat je de zon in gaat. Dan heeft het namelijk goed de tijd om in te trekken. Wanneer je pas smeert als je in de zon zit, zit je een lange tijd toch nog onbeschermd in de zon en kunnen die UVB- en UVA-stralingen toch nog zeer schadelijk zijn.
Extra tips
Dan kan de crème goed intrekken en beter zijn werk doen. 2. Smeer niet te zuinig. Je hebt voor heel je lichaam minimaal acht eetlepels nodig: een halve voor je gezicht en hals, twee voor je armen en schouders, drie voor je borst, buik en rug en tweeënhalf voor je benen en voeten.
Hoe snel je je weer moet insmeren hangt af van de factor die je gebruikt, maar smeer je minimaal iedere twee uur in. Smeer je altijd in als je in het water bent geweest of veel hebt gezweet – ook als je een waterproof product gebruikt. Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
De drie producten die de beloofde Sun Protection Factor (SPF) volgens het onderzoek niet halen zijn van Etos, Suntribe en Clinique. Het gaat om Etos Natural Sun Lotion SPF30, Suntribe All Natural Zinc Sun Stick SPF 30 en Clinique Mineral Sunscreen Lotion for Body SPF30.
Hoe vaak smeren? Elke 2 uur smeren is echt een must.
Een volwassene die zich van top tot teen insmeert moet daarvoor per smeerbeurt 6-7 theelepels gebruiken. Dat komt neer op 33 ml per smeerbeurt. Er wordt ook wel gezegd: smeer zonnebrand zo dik als je pindakaas op een boterham zou smeren. Met een fles van 200 ml kun je je dus een keer of 6 van top tot teen insmeren.
Dat is een belangrijke vraag, met een eenvoudig antwoord: vaak! De factor die op je busje of tube zonnecrème staat beschermt je enkel zoveel tijdens de eerste 2 uur. Nadien vermindert de graad van bescherming drastisch. Het is dus belangrijk om elke 2 uur opnieuw te smeren.
Blootstelling aan zonlicht leidt al snel tot roodheid en opvlamming van klachten. Door een zonnebrandcrème te gebruiken kun je dit voorkomen. De zon maakt de huid bovendien droger, en dat is helemaal vervelend bij eczeem. Goed insmeren dus, maar wel met een goed zonnebrandproduct.
Bij zonkracht 4 kun je tussen 12 en 15 uur 's middags na een half uur al verbranden. De roodkleuring ontstaat pas enkele uren later, dus op het moment dat je rood begint te zien is de verbranding al een tijdje aan de gang. Veel mensen vergissen zich vooral op koude voorjaarsdagen in de kracht van de zon.
Zonnebrandcrème en zonnebrandolie gebruik je beide ter bescherming tegen zonlicht. Het verschil is dat je door zonnebrandcrème te gebruiken minder bruin wordt dan wanneer je zonnebrandolie gebruikt. Door zonnebrandolie op te smeren wordt je sneller bruin en je krijgt er nog een mooie glanzende huid van ook!
Onderzoek naar of zonnebrand kankerverwekkend is
Ondanks het alarmerende bericht, adviseert de FDA mensen om wel zonnebrand te blijven gebruiken. Niet smeren is nog steeds zeer gevaarlijk, omdat dat een groot gevaar voor huidkanker oplevert.
Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming. 100% bescherming bestaat niet!
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Wat doet aftersun? Aftersun is een verkoelende en hydraterende gel die je gebruikt nadat je in de zon bent geweest. Aftersun kan verlichting bieden bij verbranding en helpt de droge, rode en gevoelige huid kalmeren.
De Hydraplus Zonnespray SPF 50+ van Biodermal is de beste zonnebrand van 2022.
Het goedkope Cien zonnebrand middel van de Lidl is een heel goed zonnebrand middel. Dat bewijzen zonnebrandmiddel testen keer op keer. In een test van de Duitse Consumentenbond is zonnebrand middelen is de Cien zonnebrand van de Lidl verrassend als beste zonnebrand middel uit de test gekomen.
Niet voldoende bescherming
Rituals en Hema hebben laten weten dat hun producten inmiddels een andere samenstelling hebben. De oude producten kunnen nog wel in de schappen staan of bij mensen thuis. De Consumentenbond adviseert consumenten deze producten niet meer te gebruiken.
Huidarts.com adviseert een zonnebrandmiddel met een minerale filter omdat deze op de huid blijft zitten, niet door de huid heen dringt en geen inwendige gezondheidsproblemen geeft. Bovendien beschermt een minerale UV filter de huid direct zodra deze op de huid is aangebracht.
Voor dagelijks gebruik adviseren dermatologen een Sun Protection Factor (SPF) 15 zonnebrand. Voor op vakantie een SPF 30. Indien je dit prettiger vindt kun je je natuurlijk ook beschermen met een SPF50.