Een makkelijke oplossing voor grondwater ontijzeren is gebruik te maken van een filtersysteem. Groot voordeel van dit soort ontijzerinstallaties is dat ze niet alleen het ijzer uit het grondwater filteren, maar ook bijvoorbeeld zand, resten van pesticiden en hoge concentraties van mangaan.
Ons grondwater is van nature schoon. Het wordt opgepompt en belucht door sproeiers. Zuurstof en opgelost ijzer vormen vlokken die uit het water worden gefilterd door een zandfilter waarna het zuivere drinkwater het net in wordt gepompt.
Dat kun je eenvoudig doen met een oud laken of een theedoek. Vervolgens is het vrij eenvoudig, je haalt het water, na voorfiltering, uit bijvoorbeeld je regenton en je giet het water boven in onze waterfilters en het komt er als schoon en gezond drinkwater onderuit, zonder elektriciteit.
Thuis het leidingwater zuiveren
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water.
Hoewel grondwater door beschermende kleilagen vaak geen chemische verontreinigingen bevat, kunnen er wel te grote hoeveelheden ijzer of zout inzitten. Zelf opgepompt grondwater is dan ook niet zomaar geschikt om te drinken en mag bovendien wettelijk niet aan anderen worden geschonken.
Een makkelijke oplossing voor grondwater ontijzeren is gebruik te maken van een filtersysteem. Groot voordeel van dit soort ontijzerinstallaties is dat ze niet alleen het ijzer uit het grondwater filteren, maar ook bijvoorbeeld zand, resten van pesticiden en hoge concentraties van mangaan.
Het drinken van verontreinigd grondwater kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Zo kan verzilt water nierproblemen veroorzaken. Een te hoge inname van nitraat via drinkwater is met name riskant voor jonge babies.
Er zijn verschillende merken voor de waterzuiveraars voor thuis en off grid. Het merk met de beste reputatie (en dat is niet voor niets) is Berkey. Ook EVA en Aqualine doen het erg goed.
Probeer om twee soorten zand te gebruiken: fijn zand en grof zand. Strooi eerst het fijne zand bovenop de actieve kool. Doe vervolgens het grove zand in de fles, bovenop het fijne zand. Zo zal het water door meer lagen moeten stromen, waardoor het schoner zal worden.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
In principe komt het er op neer dat je het water zuivert van grof naar fijn vuil. Je vult bijvoorbeeld een trui of een fles met verschillende lagen zand, klei en steentjes en laat het vuile water erdoor heen lopen. Ook kun je een chloorvrije tampon gebruiken om zeer vies water te zuiveren.
Om grondwater op te pompen is het nodig een puntstuk te slaan. Onder hoge druk spuit een waterstraal een gat in de grond, tot het grondwater is bereikt. In dat gat gaat een pvc-buis met een filter. Het grondwater komt hierin te staan.
Tot 10 meter diepte mag je zelf een put slaan. Ga je dieper dan moet je een speciallist inschakelen. Je kunt een gat maken met een boor of met een waterlans. Vraag wel aan het Waterschap of je een vergunning nodig is of dat er alleen een meld plicht is.
Wees met grondwater voorzichtig met het sproeien van je tegels en het wassen van je auto. Het roestachtige water kan vlekken geven. Voor je gazon en tuinplanten is dit geen probleem. Er is wel apparatuur in de handel om je grondwater van ijzer te ontdoen.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Sedimenteren vindt plaats door dichtheidsverschillen tussen vast en vloeistof. De drijvende kracht hierbij is de zwaartekracht bij bijvoorbeeld indikkers of een centrifugale kracht bij bijvoorbeeld een hydrocycloon of decanteercentrifuge. Hiermee kan je dus zand uit water elimineren.
Heel vaak wordt een sedimentfilter gecombineerd met een actiefkoolfilter. Actiefkool zorgt ervoor dat je regenwater er helder blijft uitzien (verwijdert dus verkleuringen) en dat het niet vies ruikt. Net zoals een voorfilter, moet ook hier het filtervlies minstens 1x per jaar vervangen worden.
Brita werkt op basis van granulaat, dat zijn kleine korreltjes actieve kool. Deze korreltjes filteren nauwelijks en laten vele toxines en bacteriën door. Om deze reden adviseren wij om beslist geen Brita te gebruiken. Andere filters zoals de Berkey- of EWO-waterfilters maken gebruik van een blok actieve kool.
'Waterfilters zijn overbodig'
Als je sommige producenten en verkopers van waterfilters moet geloven zitten er allerlei ongewenste stoffen in ons drinkwater. Hun waterfilter haalt ze er allemaal uit. Maar zo'n filter is in Nederland totaal overbodig, zegt Roberta Hofman, senior onderzoeker waterbehandeling bij KWR.
Brita waterfilters hebben een kleine zilverlaag die desinfecterend werkt. Deze laag doet z'n werk, dus hij verslijt en verdwijnt ook. Dat is de reden waarom, als je een Brita filter niet tijdig vervangt en te lang gebruikt, de bacteriegroei net stijgt.
Wil je grondwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dan moet je laten controleren of het water geschikt is als drinkwater. Wie geen toegang heeft tot het leidingwater in Vlaanderen, kan een gratis wateranalyse aanvragen bij de VMM.
Putboringen voor het gebruik van grondwater:
Deze putboring wordt ook wel filterput of boorput genoemd. Filterputboringen voor beregening en grijswatercircuit moeten niet op grote diepte geboord worden. Meestal kan er tot +- 10 m diepte geboord worden waar het grondwater voor deze toepassing gebruikt kan worden.
Indien u ervoor kiest om de beerput niet te verwijderen, moeten er wel gaten in de bodem worden geboord, zodat het grondwaterpeil gewoon kan stijgen en dalen binnen de put. Ook regenwater kan dan wegzakken, zodat de put bij zware of langdurige regenval niet kan overlopen en voor wateroverlast zorgen.