Het verlaten van het nest is voor de kittens een moeilijke periode. Ze worden weggehaald uit hun vertrouwde omgeving en missen hun moeder. Dit kan heel veel stress opleveren. Door dit gemis verzwakt het immuunsysteem en omdat ze in een andere omgeving worden geplaatst krijgen ze ook te maken met nieuwe ziektekiemen.
De socialisatieperiode van katten is tussen de 2 en de 8 weken; hierin leren ze dat contact met mensen en bijvoorbeeld honden normaal en niet eng is. Echter, de kittens blijven meestal bij de moeder totdat ze zo'n 16 weken oud zijn.
Extra spinnen en uitrekken als je thuiskomt, dit is een duidelijk teken dat je kat blij is om je te zien. Je kat volgt je door het huis. Soms wrijft hij daarbij tegen je benen. Opwinding, sommige katten lijken opgewonden als je terugkomt.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen.
De kat zal steeds meer zijn oude gedrag weer laten zien met enkele permanent nieuwe gedragsveranderingen die te maken hebben met de territoriale rechten en sociale structuur van de kat. In het algemeen genomen kan je er van uit gaan dat het gehele rouwproces twee maanden tot een half jaar duurt.
Hoe kun je zien dat jouw kat rouwt? Je zult merken dat je kat zijn maatje de hele tijd aan het zoeken is.Hij miauwt veel, hij slaapt meer dan normaal, wil niet meer spelen en soms wil hij zelfs niet meer eten. Als je kat slecht gaat eten is dat erg gevaarlijk.
Het dier lijkt depressief. De achtergebleven kat gaat ineens dingen doen die voorheen kennelijk niet konden. Ineens komt hij op schoot liggen, wordt ogenschijnlijk socialer en vriendelijker naar personen, hij verstopt zich minder, is meer thuis en huidproblemen en/of onzindelijkheid verdwijnen.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
We beseffen het vaak niet, maar ook dieren rouwen om het verlies van soortgenoten of een familielid. Zelfs als katten niet altijd elkaars beste vrienden zijn dan kunnen ze elkaar toch missen als er één komt te overlijden.
Katten voelen aan als je verdrietig bent.En dat kopje of likje geeft zó'n warm gevoel, ook op de rottigste momenten. Huisdieren zijn voor rouwende mensen een geweldige steun. Een kat hoef je niet uit te laten, kan lang alleen thuisblijven, houdt zichzelf schoon, is snel zindelijk…
Ook katten kunnen onthouden
Katten halen herinneringen boven wanneer ze naar hun favoriete snack zoeken. Poezen kunnen goed onthouden waar er al eerder eten lag. Ook bij het zien van hun eten, weten ze nog hoe blij ze daar al eerder van werden.
Chris Dusauchoit over 'poezenfamilies': "Nee, katten blijven elkaar niet herkennen als elkaars moeder, broer of zus" | Lees | radio2.
De eerste dag/nacht
Dit wordt de eerste keer dat je kitten zonder moeder, broertjes en zusjes slaapt. Meestal went het snel, maar je kan de eerste nacht(en) een kruikje in de slaapplaats leggen ter herinnering aan de warmte van het nest. De meeste katjes zijn erg moe na een dag vol indrukken en zullen goed slapen.
Zoals eerder vermeld, mag een kitten in de eerste 4 maanden niet langer dan een paar uur alleen gelaten worden. Maar hoe zit het dan bij volwassen katten? Een gezonde volwassen kat kan gemakkelijk 24 uur alleen zijn. Je zal dit wel moeten trainen.
Positieve aandacht kan zijn in de vorm van spelen, maar ook tegen hem praten of hem een aai geven als je langs loopt. Zeker als kitten is tenminste een uur per dag aandacht geven verstandig. Veilige plaatsen. Katten willen zich soms graag even terug trekken als het te druk wordt.
Jazeker, katten kunnen hun baasjes missen als ze weg zijn van huis. Hoewel katten bekend staan als solitaire dieren die minder afhankelijk zijn van menselijke interactie dan honden, hebben ze nog steeds een sterke band met hun eigenaars en kunnen ze hun afwezigheid opmerken.
Kopstootjes, of kopjes geven lijken misschien een vreemde manier om genegenheid te tonen, maar dit neus- en wangwrijvende gedrag is in wezen een kattenkus. Je kat heeft klieren in de wangen en op de kop die 'blije boodschappen' vrijgeven. Dit worden ook wel feromonen genoemd.
Katten kun je ook proberen af te schrikken met andere luchtjes, bijvoorbeeld met citroenschillen, peper, knoflook en hertshoornolie (te bestellen bij de drogist). Je moet dit dan regelmatig in de tuin strooien.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Voor katten is dat overigens hetzelfde: zij herkennen in onze gezichten natuurlijk ook wel iets van een kattengezicht terug en ook zij interpreteren onze gezichtsuitdrukkingen dus vaak alsof het katten-uitdrukking is. Onterecht, natuurlijk, mensen spreken geen kattentaal, ook niet met hun gezicht – tenzij we dat leren.
Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat, maar wel alleen als hun baasje dat doet.
Een rouwende kat helpen
Door zoveel mogelijk door te gaan met de normale routines geef je je kat een geruststellend signaal. Vraagt je kat aandacht, geef hem die. Hij of zij voelt zich niet lekker en heeft behoefte aan steun en troost.
Het rouwproces is voor iedereen anders en er is geen vastgestelde tijdlijn voor hoe lang het duurt om te genezen. Sommige mensen kunnen binnen enkele weken of maanden herstellen, terwijl anderen langer nodig hebben om het verlies te verwerken. Is het normaal om schuldgevoelens te ervaren na het overlijden van mijn kat?