Nigiri. De letterlijke vertaling voor nigiri is 'rijstballetje'. Op deze rijstbolletjes worden dan kleine stukjes vis, zeevruchten of omelet gelegd.
Nigiri sushi
Goed om te weten, de vis op deze sushi is niet altijd rauw. Verandert de vis die op de rijst wordt gelegd? Dan verandert ook de naam van de sushi. De tekka nigiri (met tonijn) en de sake nigiri (met zalm) zijn de populairste, maar je kan een nigiri natuurlijk ook eten met bijvoorbeeld ei of makreel.
Nigiri is knijp sushi, bolletje sushi rijst gevormd in de palm van je hand met een toppings erop. Maki is een gerolde sushi, hosomaki dunne rol, futomaki dikke rol, uramaki omgekeerde rol en temaki handrol. Sashimi is gesneden vis.
Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol sushi met een gemiddelde diameter van 3 á 4 centimeter.
Nigiri is een sushi soort waarbij een plakje rauwe vis op een bedje rijst wordt geserveerd. Het is de sushi soort met een topping van rauw vis. Net zoals bij de meeste sushi soorten zijn er meerdere combinaties mogelijk.
Hoe eet je een nigiri
Leg de nigiri op je bord neer en pak met je stokjes een kleine hoeveelheid wasabi op en plaats het op de rauwe vis of topping van de nigiri. Eet vervolgens in een hap de nigiri op. Zo ervaar je het beste de smaak van de topping in combinatie met de rijst, sojasaus en wasabi.
Sashimi (刺身) Sashimi is een Japans gerecht van rauwe vis of vlees, dun gesneden en meestal geserveerd met sojasaus en wasabi. Het woord “sashimi” betekent letterlijk “doorboord lichaam“, verwijzend naar de manier waarop de vis vroeger werd bereid door hem met een enkele neerwaartse beweging in plakken te snijden.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon.
Ebi of kreeftgang is een manier van zich bewegen die wordt toegepast in zelfverdedigingskunsten zoals het japans jiujitsu en vechtsporten als het judo / braziliaans jujitsu. Het Japanse woord ebi betekent echter letterlijk garnaal. Het is dus beter te spreken over de "garnaalgang".
Tamago: is (zoete) omelet. Tori: betekent kip.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Een van de belangrijkste redenen waarom onze sushi zo gezond is, is dankzij onze heerlijke verse vis. Vette vis, zoals zalm, bevat omega 3, een essentieel vetzuur dat alleen kan worden verkregen uit het voedsel dat wij eten. Omega 3 helpt je hart- en vaatstelsel gezond te houden, en is bovendien goed voor het brein.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Kani maki – Krabsticks omhult met sushi rijst en nori vellen.
Nigiri is een soort sushi dat bestaat uit een bolletje sushirijst met daarop sashimi (een plakje rauwe vis) of een andere topping. De meest voorkomende soorten nigiri zijn die met zalm sashimi of tonijn sashimi.
Kushikatsu is echt Japans streetfood en heel populair in Osaka. Het is een fancy benaming voor gefrituurde groenten op een stokje die je kan dippen in een heerlijke saus.
Shabu-shabu ( しゃぶしゃぶ ook wel gespeld syabu-syabu ? ). Is een Japanse nabemono hotpot gerecht van dun gesneden vlees en groenten gekookt in bouillon getrokken van zeewier.
Chuka wakame is een Japanse zeewiersalade variant van wakame zeewier. In tegenstelling tot bij gewone wakame, wordt bij deze zeewiersalade gebruik gemaakt van de stengel en niet van het blad. Het wordt in fijne slierten gesneden en wordt veel gebruikt in Japanse gerechten en bijvoorbeeld poké bowls.
In zeewier en gember zit bijvoorbeeld een belangrijk mineraal en de variatie tussen de verschillende vis geeft veel gezonde stofjes af in je lichaam. Je kan sushi dus beter eten dan drie keer per week pizza of een hamburgermenu. Zolang het maar in mate gebeurd, zit je met sushi wel goed!
Voor een gemiddelde portie reken je volgende hoeveelheden. Plan je sushi als avondeten of hoofdmaaltijd dan mik je best op 12 tot 16 stuks per volwassen persoon. Heb je zin in sushi als lunch, dan volstaan 8 à 12 stuks. Dat geldt ook als je nog een voor- of bijgerecht neemt bij je sushidiner.
De gegarandeerde versheid van de ingrediënten waarmee wordt gewerkt, maakt dat sushi van SushiPoint een overheerlijke smaaksensatie veroorzaakt. Daarbij gaat SushiPoint voor een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.
Blauwvintonijn. De blauwvintonijn is de grootste en duurste commerciële tonijnsoort.
Daar is ook de naam sushi van afgeleid, sushi betekent namelijk letterlijk 'azijnrijst'. Niet alleen het toevoegen van azijn aan rijst maakt het verschil met andere rijstgerechten. Ook de korrels van sushi rijst zijn iets korter en dikker, waardoor ze beter aan elkaar blijven plakken.
Allereerst zullen wij uitleggen wat de diverse sushisoorten betekenen. Sushi: Sushi betekent, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet rauwe vis maar azijnrijst. Nori: Dit is geroosterd zeewier, bedoeld om de vis en rijst samen te binden. Temaki: Deze sushisoort staat ook wel bekend als de 'handrol'.