Je kunt gekleurd fondant met elkaar mengen om een bepaalde kleur te krijgen. Bijvoorbeeld geel en rood zodat je oranje krijgt. Maar je het ook zelf kleuren door er wat kleurstof door te mengen. Er zijn heel veel kleuren kleurstof te krijgen.
Fondant is spierwit van kleur en dat betekent dat het perfect te kleuren is in zachte pasteltinten, maar ook in felle knalkleuren. Zowel de gel als de paste kleurstoffen van FunCakes zijn hiervoor geschikt.
Rolfondant kan op kleur worden gebracht met kleurstof, maar is ook al kant-en-klaar in diverse vrolijke kleuren te koop op Baktotaal.nl.
Om zelf fondant te kleuren koop je witte fondant en een kleurgel naar keuze. Op de witte fondant breng je vervolgens wat kleurgel aan en kneed je er goed doorheen. Blijf kneden tot je een mooie egale kleur hebt bereikt.
Voor het eenvoudig kleuren van fondant, deeg en crèmes op waterbasis is vloeibare kleurstof het meest geschikt. Bij botercrème kun je dit type kleurstof beter niet gebruiken aangezien het dan snel gaat schiften.
Wanneer je je fondant of marsepein zelf kleurt kun je niet zonder kleurstoffen. Ze zijn er in vele verschillende kleuren van verschillende merken. De bekendste merken zijn toch wel Americolor, Wilton en Sugarflair. Deze kleurstoffen zijn uitermate geschikt voor het kleuren van fondant en marsepein.
2. Wat is het verschil tussen fondant en rolfondant? Rolfondant bevat in tegenstelling tot fondant zetmeel en/of verdikkingsmiddel waardoor het steviger blijft en beter te bewerken is. Fondant (zonder zetmeel en of verdikkingsmiddel) is zachter en soepeler maar moeilijker te bewerken.
Kluts je ei in een kommetje en leng het aan met een klein scheutje melk. Dat hoeft echt niet veel te zijn, een flinke slok om het te vergelijken. Dit mengsel geeft een mooie glans aan je baksels en voorkomt dat er zich vellen vormen op het oppervlak.
fondant kleuren met cacao kan wel, maar het wordt er erg droog van. Als je basiskleuren hebt meng je rood, blauw en geel en dan krijg je vanzelf bruin.
Begin ergens met de plooien glad te strijken.Til de fondant op en wrijf voorzichtig met je hand de fondant tegen de taart aan. Een belangrijke tip: zorg ervoor dat wanneer je de volgende plooien glad gaat strijken, dat je de fondant altijd (écht áltijd), richting de kant wrijft die al glad gestreken is.
Re: oranje fondant maken
Dat maakt niet uit. Evenveel rood als geel (ongeveer) en doorkneden. Als het te rood is, wat geel toevoegen, en andersom natuurlijk ook.
Wil je fondant figuurtjes wat harder en steviger hebben, zodat je ze goed op de taart kan zetten? Dan kun je de figuren al prima een week van tevoren maken en zonder de figuren af te dekken op een donkere en koele plek bewaren. Leg of zet ze bijvoorbeeld in een keukenkastje neer.
Wanneer je een taart met witte fondant wilt bekleden, kun je de taart het beste met een flinke laag botercrème insmeren. Anders bestaat de kans dat door het witte fondant nog een beetje cake doorschemert.
De perfecte taart voor je drip
Een van de redenen waarom we drip cakes zo regelmatig zien langskomen, is omdat je eigenlijk over elke ondergrond wel prima kunt drippen. Fondant, marsepein, botercrème, Enchanted Cream®, ganache, het werkt allemaal.
Je kunt de levensmiddelen poeder kleurstof direct op het product aanbrengen, maar je kunt de poeder ook in een mal strooien om zo een figuur aan te brengen. Dit geeft vaak een strakker resultaat dan wanneer je “uit de losse pols” een decoratie aanbrengt. Tenzij je beschikt over een vaste hand en de nodige ervaring.
Een simpele truc, leg twee latjes van gelijke dikte aan weerszijden van het deeg of je fondant/marsepein. Neem latjes in de dikte die je uiteindelijk wilt hebben. Dan is het daarna gewoon een kwestie van rollen tot je niet meer verder kan. Het deeg is overal even dik als de latjes zijn.
Glazuur is een mogelijkheid om fondant decoraties vast te plakken, maar eigenlijk is Royal Icing nog net iets beter. Dus als je ook eiwitpoeder in huis hebt kun je het best hier voor gaan. Royal Icing droogt goed en snel op, handig als je veel wilt vastplakken.
Ook gedecoreerde taarten met fondant kun je prima bewaren in de koelkast en invriezen. Weer trek in taart? Laat hem, zonder de plastic zak, ontdooien in de koelkast en laat hem daarna pas op kamertemperatuur komen [vlak voor aansnijden].
Dan raden we aan om een klein beetje eetbare lijm op het koekje te doen en daarboven op fondant. Wil je op dat laagje fondant een figuurtje of letters van fondant aanbrengen? Dan kun je dat ook het beste met eetbare lijm doen.
Dat heeft te maken met de kwaliteit fondant die gebruikt wordt en met de techniek van uitrollen en bekleden. Bij Gebakkerij gebruiken we Satin Ice fondant, de lekkerste fondant die we konden vinden (en we hebben bijna alle merken in Nederland uitgeprobeerd…). Om de taart te bekleden, rollen we fondant heel dun uit.
Bietensap, voor het rood kleuren van baksels, kun je direct gebruiken. Ook tomaten, aardbeien en kersen geven baksels een rode/roze kleur. Gebruik voor een oranje kleur wortel, zoete aardappel of paprikapoeder. Kurkuma geeft een gele kleur en spinazie groen.
De meest natuurlijke rode kleurstof is het sap van rode biet. Een hel als je je kleding ermee vlekt, maar ideaal om (in kleine hoeveelheden) te zorgen voor een Barbieroze effect. Voeg een klein beetje van het sap toe aan de zoete slagroom en meng zorgvuldig.