In het zuiden en het oosten van Zuid-Afrika heerst een vochtig zeeklimaat. Het noorden en het midden hebben een steppeklimaat. De meeste neerslag valt in het oosten en de minste in het zuiden. Aan de zuidkust valt jaarlijks zo'n 300 tot 500 millimeter en in het noorden valt rond de 500 millimeter.
De meeste neerslag valt in het noorden en oosten van Zuid-Afrika in de zomertijd. In Kaapstad valt de meeste regen echter in de maanden juni t/m september (wintertijd). De regen valt vaak in korte hevige buien, waarna de zon weer snel schijnt. Ten westen van de oostelijke bergruggen valt de minste regen.
Het zuiden en oosten heeft een zeeklimaat, en er heerst een mediterraan klimaat in de laaglanden rondom Kaapstad, een woestijnklimaat in het westen en een tropisch klimaat in het noorden. In principe is Zuid-Afrika het hele jaar door een goede vakantiebestemming.
Zuid-Afrika heeft een gematigd klimaat. Hierdoor zijn de Afrikaanse zomers heet en zonnig en de Afrikaanse winters koel en droog. Tijdens de lente (half september tot november) ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 26 graden. De zomer (december tot en met maart) loopt de temperatuur op tot ongeveer 30 °C.
Hoogveld + binnenland – de winter is in deze gebieden een stuk extremer. Overdag kan het nog steeds erg warm zijn, ruim boven de 20 graden. Maar zodra de zon verdwijnt daalt de temperatuur, soms zelfs tot onder het vriespunt. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan soms wel 20 tot 30 graden zijn!
Het budget voor Zuid-Afrika. Vergelijk je Zuid-Afrika met Nederland, dan is Zuid-Afrika een goedkoop land. Ook in vergelijking met andere Europese landen, is Zuid-Afrika goedkoop. Wel is het land duurder dan de meeste andere Afrikaanse landen aangezien dit een van de populairste landen in Afrika is.
Enkele suggesties wat betreft kleding tijdens vakantie in Zuid-Afrika zijn in alle gevallen: goede wandelschoenen, windjack, zonnebril, hoed of pet, warme trui of vest, slippers, (katoenen) kleding, lange broek (voor in de avonden), korte broek, t-shirts en zwemkleding.
Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Zuid-Afrika doorgaans veilig gereisd worden. Zuid-Afrika is een zeer gewaardeerde toeristische bestemming met duizenden bezoekers per jaar en heeft een ideale reisinfrastructuur. Het overgrote deel van bezoekers of reizigers ondervindt geen problemen.
Je kunt al voor €584* retour naar Zuid-Afrika, maar gemiddeld kost een vlucht tussen de 600 en 800 euro*.
Beste reisperiode
De beste reisperioden zijn maart en april (najaar) en september en oktober (voorjaar). Maar door de overvloedige zonneschijn is elk jaargetijde in feite geschikt. De beste tijd om de bloemenpracht te bewonderen is in de maanden augustus en september en om wild te spotten september en oktober.
Door het gematigde klimaat in Zuid-Afrika is het vrijwel altijd warm en valt er weinig neerslag. De zomers zijn heet en zonnig, de winters droog en koel.
Door de warme golfstroom blijft het zeewater hier aangenaam warm, met temperaturen tussen de 21 en 24 graden. Ook de luchttemperaturen van ruim twintig graden en een groot aantal zonne-uren maken een verblijf langs deze kust gedurende de Afrikaanse winter tot een aangename vakantie.
Er valt relatief weinig regen en de temperaturen zijn aangenaam om erop uit te gaan. In juli ligt de temperatuur bijvoorbeeld op gemiddeld 24 graden en valt er geen regen.
Gedurende onze zomertijd is er geen tijdsverschil tussen Zuid-Afrika, België en Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Zuid-Afrika één uur later.
Crkvice, Kroatië De titel voor de natste plek van Europa gaat naar het Kroatische bergdorpje Crkvice. Jaarlijks valt er in het 650 inwoners tellende dorpje maar liefst 4.651 millimeter regen.
In de wintermaanden mei t/m augustus is het hier gemiddeld 15 graden Celsius met uitschieters naar boven én beneden. In de zomermaanden (onze winter dus) kan het wel 35 graden Celsius worden.
Hoe lang is het vliegen naar Zuid Afrika? De totale vluchtduur naar Zuid-Afrika per directe vlucht bedraagt minimaal 11 uur. De kortste reistijd is voor een vlucht naar Johannesburg, vluchten naar Kaapstad zijn ongeveer 30 minuten langer.
Vluchten van AMS naar JNB worden 7 keer per week uitgevoerd, met een gemiddelde van 1 vlucht per dag. Vertrektijden variëren tussen 10:30 en 10:40.
Onveilige gebieden in Zuid-Afrika
De veiligheidsrisico's hebben vooral te maken met criminaliteit in en rondom de grote steden en de luchthavens. Er wordt aangeraden de townships, de woongebieden aan de rand van de grote steden, en de sloppenwijken niet zonder gids te bezoeken.
Dit wordt ook bevestigd door de statistieken van Numbeo.com waarin Kaapstad wordt weergegeven als de 18e meest criminele stad ter wereld van de 459 gerangschikte steden.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Kaapstad een veilige stad waar de meerderheid van de mensen geen problemen ondervinden. Maar net als in elke andere grote stad zijn moet je een paar voorzorgsmaatregelen wanneer je op ontdekkingstocht gaat in deze prachtige regio. Loop niet te koop met dure juwelen.