Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
Vloeibaar bakvet
Naast plantaardige olie zijn vloeibare margarine en vloeibaar bak- en braadvet ook een gezonde keuze. Deze producten zijn gemaakt op basis van plantaardige olie en bevatten hierdoor veel onverzadigde vetzuren.
Olijfolie versus boter
Olijfolie is niet beter voor de lijn dan boter, maar wel beter voor de gezondheid. Oliën hebben namelijk als voordeel dat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten. Die zijn goed voor je cholesterol: ze houden het slechte LDL-cholesterol laag en helpen zo hart- en vaatziekten voorkomen.
"In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten. Onverzadigde vetten bevatten namelijk goed HDL-cholesterol en verzadigde het slechtere LDL-cholesterol." Olie is het beste om in te braden en bakken.
Omdat het gemakkelijk bruin wordt en kan verbranden als het op hoge temperaturen wordt gekookt, is boter meestal niet geschikt voor gerechten die een hoge kooktemperatuur vereisen. In plaats daarvan zijn kookoliën de beste optie en er zijn verschillende keuzes beschikbaar van pindaolie tot avocado-olie, plantaardige olie en olijfolie.
Boter kan niet tegen hogere temperaturen zoals olie, vanwege de melkbestanddelen in de spread. Als je toch een botersmaak wilt, maar iets op een hoog vuur wilt bakken, raadt Fiona aan om olie te gebruiken om op een hoge temperatuur te bakken en later, op een lagere temperatuur, boter toe te voegen .
Naast het feit dat geklaarde boter ontzettend lekker is, kent het ook meerdere voordelen. Zo is deze pure botersoort een stuk geschikter om mee te bakken omdat de boter niet verbrandt. Geklaarde boter bevat daarnaast geen lactose meer en is daarom geschikt voor mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Sommige soorten vet zijn gezonder voor uw hart dan andere . Boter en andere dierlijke vetten en vaste margarine zijn misschien niet de beste keuzes. Alternatieven om te overwegen zijn vloeibare plantaardige olie, zoals olijfolie.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Tegenwoordig is er zoveel discussie over de voordelen en nadelen van het consumeren van verschillende soorten vetten. Verzadigde vetten (zoals boter en reuzel) zijn slecht voor ons, zo wordt ons verteld, en meervoudig onverzadigde vetten (zoals zonnebloemolie en maïsolie) zijn goed voor ons .
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
Als u thuis bakt, heeft u zelf de controle over de ingrediënten van uw baksels. Bovendien kan het veel gezonder zijn dan wanneer u kiest voor in de winkel gekocht brood, gebak en koekjes .
Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat Albert Heijn Bakken & braden de gezondste keuze voor een bak- en braadproduct is. Dit product bevat 98% olie; raapzaadolie aangevuld met zonnebloemolie en daarnaast hulpstoffen als karnemelkpoeder om vlees en jus bruin te kleuren.
Olie bevat minder verzadigd vet dan boter, wat het een gezondere keuze maakt als u op zoek bent naar iets met minder calorieën en vet. Bovendien bevatten oliën zoals olijfolie hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten die helpen ontstekingen in uw lichaam te verminderen.
Het rookpunt van Extra-Light Olijfolie is zelfs hoger dan boter , waardoor het een gezondere optie is om mee te koken. Maak hieronder je favoriete recepten – alle smaak en decadentie zonder het verzadigde vet!
Boter is gezonder dan olie omdat het meer voedingsstoffen en vitamines bevat. Boter bevat ook veel vitamine A, D, E en K2. Het bevat meer eiwitten dan olie en is gemakkelijker te verteren. Olie heeft minder voedingsstoffen dan boter omdat het geen melkbestanddelen of vitamines bevat.
Vermijd of beperk het gebruik van minder gezonde kookoliën, zoals soja-, maïs- en koolzaadolie .
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
Roomboter bevat vooral verzadigd vet en heel weinig onverzadigd vet. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed.
Olijfolie en zonnebloemolie bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetten en gaan hiermee dus gelijk op. Qua calorieën zit er ook weinig verschil tussen de 2. Net als alle soorten olie zijn het er betrekkelijk veel. Om het gezond te houden, kunt u van beide soorten daarom het best niet te veel gebruiken.
Gezondheid
Zoet beleg zoals Lurpak smeerbare boter gezouten 500 g kuipje is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Lurpak smeerbare boter gezouten 500 g kuipje kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.