Na een laparoscopische sterilisatie worden 2 tot 5 per 1.000 vrouwen zwanger. Dit betekent dat in een groep van 1.000 vrouwen die een laparoscopische sterilisatie hebben ondergaan er 2 tot 5 vrouwen daarna zwanger worden in de loop van hun leven.
Wanneer de man wordt gesteriliseerd, bestaat er een zeer kleine kans dat de vrouw alsnog zwanger wordt. Per 1.000 vrouwen wiens partner is gesteriliseerd, worden 0,5 tot 1 vrouw toch zwanger gedurende hun leven.
Een sterilisatie van de man is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Toch geeft deze ingreep geen 100% garantie dat de zaadleiders niet spontaan herstellen. Echter, wanneer de sterilisatie op een juiste manier is uitgevoerd is de kans op zwangerschap zeer klein.
Spontaan herstel na sterilisatie
Er is een uiterst geringe kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien zodat er opnieuw doorgankelijkheid en daardoor vruchtbaarheid ontstaat. Dit spontane herstel van de vruchtbaarheid treedt in < 0,5% van de gevallen op.
Een hersteloperatie na een sterilisatie bij een vrouw heet ook wel een refertilisatie. Door de hersteloperatie kun je weer zwanger worden. Wil je na een sterilisatie weer graag zwanger worden? Dan kun je in sommige gevallen de sterilisatie ongedaan laten maken.
Sterilisatie beschermt heel goed tegen zwangerschap. De kans dat u toch nog zwanger wordt is heel klein. Van de 1000 vrouwen die voor sterilisatie kiezen, worden er 5 per jaar toch toch zwanger. U hoeft geen voorbehoedmiddel meer te gebruiken om zwangerschap te voorkomen.
Sterilisatie is een operatie. Bij elke operatie heb je kans op bijwerkingen zoals een bloeding of een ontsteking. Er is een kleine kans dat u na sterilisatie toch weer vruchtbaar wordt. Van de 1000 stellen waarvan de man gesteriliseerd is, worden per jaar minder dan 5 toch zwanger.
Na de ingreep bent u niet meteen onvruchtbaar. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij. Daarom gebruikt u in deze periode nog een voorbehoedsmiddel. Na gemiddeld 25 zaadlozingen zijn de zaadcellen meestal verdwenen; dit is in de regel na ongeveer drie maanden het geval.
Na de sterilisatie een week geen seks, dat is ons advies. Dit seksverbod is gericht op het voorkomen van een bloeduitstorting. Bovendien zal vrijen pijnlijk zijn. Seks verhoogt de kans op een flinke bloeduitstorting van binnen.
Wilt u uw sterilisatie ongedaan maken, omdat u een kinderwens heeft gekregen? In veel gevallen is dit mogelijk door een hersteloperatie. We maken daarbij de uiteinden van de onderbroken zaadleiders opnieuw aan elkaar, zodat u weer vruchtbaar wordt. Deze ingreep heet ook wel vasovasotomie.
Is sterilisatie man omkeerbaar? Nee, een sterilisatie van de man is in principe onomkeerbaar. Het is niet mogelijk om eenvoudig een sterilisatie ongedaan te maken. Een sterilisatie ongedaan maken is volledige operatie die niet altijd lukt.
Alleen een arts kan bepalen of het ongedaan maken van steriliseren in een specifiek geval uitgevoerd kan worden. De vruchtbaarheid van een gesteriliseerde vrouw kan in sommige gevallen terugkomen met een hersteloperatie. Hierbij word geprobeerd de eileiders te herstellen.
Hoe betrouwbaar is sterilisatie? Sterilisatie is zeer betrouwbaar. Vooral bij sterilisatie van de man is de kans op een zwangerschap heel klein. Eens er is vastgesteld dat er geen zaadcellen meer in het sperma zitten, is de kans op een zwangerschap ongeveer 1 op 2.000.
Na de ingreep
Een sterilisatie van de vrouw heeft geen invloed op de hormoonhuishouding, menstruatie, seksuele gevoelens of de overgang. Na een sterilisatie via de buikwand ben je direct onvruchtbaar. Sterilisatie is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie, maar er is een kleine kans op een zwangerschap.
De ingreep kan dan nogmaals uitgevoerd worden. Maar dat is echt zeldzaam, dat er toch een re-kanalisatie optreedt. Dus een vasectomie op zich kan mislukken, maar uiteindelijk zijn er geen mislukte sterilisaties omdat er een controle achteraan zit. Dat is het voordeel van een sterilisatie van de man.
De eierstokken laten eitjes rijpen en maken vrouwelijke hormonen. Bij een sterilisatie blijven de eierstokken normaal werken. Na een sterilisatie kan een eitje niet meer door de eileider gaan. Na de eisprong komt het met wat vocht in je buikholte terecht.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Voorvocht bestaat uit slijm dat wordt geproduceerd door de zogeheten Cowperse klieren. Deze zitten in de buik, waar de penis begint. Een andere plek dus dan waar zaadcellen worden gemaakt: die komen uit de teelballen. Deze klieren van Cowper worden actief zodra een man seksueel opgewonden raakt.
De sterilisatie bij een vrouw is ingewikkelder en kost meer tijd. Daardoor liggen de tarieven voor de behandeling tevens hoger: gemiddeld tussen de 1250 en 1500 euro, maar er zijn ook uitschieters richting de 2000 euro.
Iedere man die zeker weet dat hij geen kinderen (meer) wil, kan zich laten steriliseren. Het maakt daarbij niet uit hoe oud u bent. En ook niet of u kinderen hebt. Sommige artsen vinden echter dat jonge mannen zonder kinderen zich beter niet kunnen laten steriliseren.
Na de ingreep
Wanneer het scrotum en liezen pijnlijk worden nadat de verdoving is uitgewerkt, kunt u een pijnstiller nemen. Wij adviseren u na de ingreep goed zittende, strakke onderbroeken of zwembroeken te dragen totdat het gebied niet meer pijnlijk is.
Pijn direct na de sterilisatie komt vaak voor en gaat samen met een beurs gevoel in de zaadballen en/of pijn tijdens het lopen. Meestal duurt dit enkele dagen. U moet contact opnemen met de polikliniek Urologie: • Bij ernstige aanhoudende pijn. Bij aanhoudend bloedverlies uit de wond.
Probeer 5 dagen tot 1 week geen seks te hebben na de sterilisatie van de man. Seks kan het herstel van het lichaam verstoren en vergroot de kans op complicaties.
De kosten voor refertilisatie kunnen oplopen tot 4600 euro. De basisverzekering vergoedt dit niet. Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren, maar niet alle zorgverzekeraars bieden een aanvullend pakket voor refertilisatie.
Meestal krijg je oplosbare hechtingen die vanzelf verdwijnen. Als de hechtingen irriteren, mag je ze wel na 5 dagen (laten) verwijderen. De meeste vrouwen kunnen na een paar dagen of een week na hun laparoscopische sterilisatie weer werken.