Vrouwen zijn vruchtbaar vanaf hun eerste menstruatie (ook 'menarche' genoemd). Meestal gebeurt dat tussen de 12 en 15 jaar. Vrouwen zijn vruchtbaar totdat ze niet langer menstrueren (menopauze). Een vrouw is het vruchtbaarst tussen 18 en 30 jaar, met een piek rond de 25.
Vruchtbaar wil zeggen dat je zwanger kan worden als je seks hebt met een jongen. De zaadcellen van de man kunnen dan de eicel van de vrouw bevruchten. Meisjes die al heel jong ongesteld zijn geworden, zouden dus op de leeftijd van 11 jaar een baby kunnen krijgen.
De beste leeftijd om een baby te krijgen
Dit zijn er zo'n 1 tot 2 miljoen, volgens The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Deze hoeveelheid eitjes daalt naar mate je ouder wordt, maar zodra een meisje in de pubertijd komt en voor het eerst ongesteld wordt, kan ze zwanger worden.
Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tot hun 30ste jaar.
Na je 35ste daalt je vruchtbaarheid sterk, de kans op een zwangerschap ligt dan op ongeveer 50% ten opzichte van die van een 20-jarige.
Een kinderwens op jonge leeftijd is niet abnormaal
Je kinderwens is er, en mag er zijn. Daar is niets belachelijk of raar aan, integendeel het is best normaal. Sommige meisjes ervaren als tiener al die wens, anderen zijn pas 30 of 40 als ze voor 't eerst een kinderwens hebben, er staat geen leeftijd op.
Een meisje van 9 jaar uit Mexico is moeder geworden van een dochter. Ze was 8 toen ze zwanger raakte. Bizar, maar het is niet de eerste extreem jonge moeder. Moeder en dochter maken het goed.
Vruchtbaarheid bij meisjes
Omdat de eisprong voor de menstruatie plaatsvindt, kan een meisje al enkele weken voor de eerste menstruatie zwanger raken. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun tiende en vijftiende jaar. Gemiddeld zijn vrouwen tot hun vijfenveertigste jaar vruchtbaar.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger.
Het Verdrag inzake de rechten van het kind omschrijft kinderen als 'iedereen onder de 18 jaar' (vaak overeenkomend met het begrip minderjarige en/of persoon die geen volwassene is). In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van 'kinderen' en daarna van 'jongere', 'tiener' of 'puber'.
Op 20 januari 1998 werd hij de jongste vader ooit (er is sindsdien geen vader geweest die deze benoeming heeft opgeeist). Het kindje werd verwekt toen Sean 11 jaar oud was.
Omkari Panwar werd in 2008 op 70-jarige leeftijd de oudste moeder ter wereld. Samen met haar toen 77-jarige echtgenoot Charan Singh Panwar kreeg de Indiase vrouw een tweeling. Een zoon en een dochter werden geboren.
Eicellen worden al voor de geboorte aangemaakt in de eierstokken. Je wordt geboren met ongeveer 1 miljoen eicellen. Vanaf dan sterven jaarlijks ongeveer 10.000 eitjes af. Tegen de puberteit blijven er nog zo'n 400.000 over.
Wanneer de arts tijdens de operatie 1 eierstok verwijdert en je baarmoeder nog intact is, kun je nog spontaan zwanger worden.
Tineke Geessink werd in 2011 moeder op 63-jarige leeftijd. Haar moederschap op 63-jarige leeftijd deed veel stof opwaaien. Maar Tineke Geesink vond jonge moeders niet per se betere moeders. Tineke Geessink, de vrouw die op 63-jarige leeftijd moeder werd, is op 25 juni overleden, 72 jaar oud.
Zelf insemineren betekent zelf sperma inbrengen in de vagina zonder dat er sprake is van gemeenschap. Dit kan in de thuissituatie worden gedaan, omdat het zaad daarbij niet in de baarmoeder gebracht hoeft te worden. Hier treft u instructies aan hoe u dit het beste kunt uitvoeren.
Het is een vaak gehoorde fabel dat je niet zwanger kunt worden wanneer je voor het eerst onbeschermde seks hebt. Dit is helemaal niet waar. Er is altijd een kans dat je zwanger wordt als je onbeschermde seks hebt, zelfs als het de eerste keer is.
Klaarkomen vergroot namelijk de kans dat een vrouw zwanger raakt. De spieren in de baarmoeder en vagina trekken tijdens en na het orgasme samen. Ze duwen als het ware de zaadcellen van de man dieper de baarmoederhals in, naar de baarmoeder, om zich vervolgens richting de eileiders te begeven.
In de vagina, baarmoeder en eileiders kunnen zaadcellen nog zo'n drie dagen overleven. Zaadcellen blijven na de zaadlozing nog ongeveer 48 uur vruchtbaar. Heb je dus een dag voor je meest vruchtbare dagen gevreeën, dan kan je alsnog zwanger worden.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Je man moet proberen zijn penis tijdens de zaadlozing zo diep mogelijk in de vagina te houden, zodat er zoveel mogelijk zaad op de goede plek terechtkomt. Blijf na de zaadlozing nog even liggen, zodat het zaad niet meteen uit je vagina loopt.
Tevredenheid. Op je 23e mag je dan wel het gelukkigst zijn, maar op je 69e ben je het meest tevreden. Je kijkt op deze leeftijd het mooist op je leven terug, wat ook een vorm van geluk is. Daarnaast blijkt uit Duits onderzoek dat veel vijftigers niet hadden verwacht dat ze zo gelukkig zouden zijn op hun 60e.
De eerste week na je menstruatie zit je baarmoedermond helemaal dicht en dan is het baarmoederslijm dik en taai en moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Zodra je in je vruchtbare periode komt en de eisprong dichterbij komt, wordt de baarmoedermond zachter en de opening groter.
Tussen 35 en 40 wordt ze met de helft minder vruchtbaar, tussen 40 en 45 heeft ze nog maar een kans op vier om zwanger te worden. Mannen kennen een fertiliteitspiek op 28 en blijven in principe potent na hun 45ste. Wanneer het onmogelijk wordt om zijn levensgezellin te bezwangeren verschilt van man tot man.