Frankrijk is wel het land der kaasplateaus. Aangezien de gemiddelde Fransman de meeste kaas per jaar eet ter wereld, weet deze als geen ander verschillende kazen te proberen en waarderen.
And the winner is (or seems to be) Als er puur gekeken wordt naar welke landen de grootste producenten van kaas zijn, dan bestaat de top drie respectievelijk uit de Verenigde Staten van Amerika, daarna Duitsland, en daarna Frankrijk.
Nederlanders houden van kaas. In andere landen houden ze er ook van. Denemarken staat verrassend op de eerste plaats. Op de tweede plaats staat Griekenland waar feta in allerlei gerechten wordt verwerkt.
Spanje toont meeste groei
Spanje dat ook wel eens het land van 200 kazen wordt genoemd, groeit volgens deze cijfers vooral in de productie van harde kazen. De totale kaasproductie in het land steeg naar bijna 550.000 ton. Nederland en Denemarken zijn de belangrijkste landen waar de kaasproductie in 2021 juist afnam.
In 2011 werd ontdekt dat al 7000 jaar geleden kaas werd bereid in Polen, nadat men in potten na chemische analyse melkvetten had gevonden. Het betrof potten die doorboord waren geweest met strootjes tijdens het bakken, waardoor een zeef was ontstaan.
Gouda 48+ overjarig:
De kazen dragen een jaar lang het predicaat 'lekkerste kaas van Nederland'.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Goudse kaas: vernoemd naar de stad Gouda, waarin deze kaas oorspronkelijk werd geproduceerd en verkocht. Goudse kaas is toch wel onze populairste kaas.
In 2021 werd er in Nederland 946,8 miljoen kilogram kaas gemaakt van koemelk. Daarnaast importeerde Nederland 381,8 miljoen kilogram koeienkaas en ging er 942,8 miljoen kilogram naar het buitenland. Per inwoner eten Nederlanders gemiddeld 22,1 kilogram kaas gemaakt van koemelk.
In de Gouden Eeuw exporteerde Nederland al veel kaas naar het buitenland. Hierdoor werd het al snel bekend als hét kaasland. Nu produceren we als land per jaar 800 miljoen kilo kaas, daarmee is Nederland één van de grootste kaasmakers van Europa.
De grootste boerenkaas ter wereld weegt momenteel 565 kilo. Dat bleek vandaag tijdens een weging tijdens de Fokveedag Hoornaar. Volgend jaar moet de Goudse zijn gerijpt om het wereldrecord te breken.
De kaas met een doorsnede van 1,60 meter en een gewicht van ruim 600 kilo, is inmiddels door het Guinness Book of Records erkend als grootste kaas. De Guinness oorkonde zal op `16 mei schitteren naast 'het meesterwerk van de Beemster kaasmeester'.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
De duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Het gaat om de kaas Pule die wordt gemaakt door Slobodan Simic uit Servië die een ezelboerderij runt.
Duitsland is de belangrijkste handelspartner met een belang van een derde van de totale exportwaarde. Dat belang is de laatste jaren iets gedaald. Naast een lichte groei op Duitsland steeg de export het meest naar België, de Verenigde Staten, Italië en het Verenigd Koninkrijk in deze periode.
Goed, want boordevol voedingsstoffen
Kaas is daardoor heel geconcentreerd en – goed nieuws – zit dan ook vol belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, mineralen en vitamines. Eiwit: deze bouwstoffen heeft je lichaam nodig voor onder andere je spieren en je botten.
Winnaar van de Cum Laude Awards 2023
De rauwmelkse boerenkaas van Kaasboerderij Boer Bas, een van Onze Stoere Boeren, heeft PLATINA gewonnen en is hierbij uitgeroepen tot winnaar in de categorie Goudse Boerenkaas Oud! Een fantastische prestatie waar we enorm trots op zijn!
Een Gooische Pikante Goudse kaas omhuld met 24 karaats bladgoud. ,,Een kaas met een waarde van 3000 euro. Letterlijk Hollands goud", vertelt Marcel Verheul van De Groot-Verburg. ,,Onze Gooische Pikante heeft twee jaar op rij goud gewonnen met de lekkerste oude kaas van Nederland-verkiezing.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
De winnaar volgens het panel is de jong belegen 30+ kaas van Beemster. Lekkere volle smaak, dikke plakken en de meeste pit, dus daar mag een medaille om de nek.
Uniekaas, het oudste kaasmerk van Nederland.
"Op de boerderij wordt alles duurder, het vee, de lonen van de mensen, de energie. Dat draagt allemaal bij aan duurdere kaas." Daarnaast is er een relatief tekort aan melk, waardoor de prijs van de belangrijkste grondstof voor kaas is opgedreven.