De kiemkracht van de zaden is gegarandeerd tot 2 jaar na aankoop indien u het zakje op een droge, donkere en koele plaats bewaart. Vaak kan het nog veel langer bewaart worden. Gooi zaden die ouder zijn dus niet gelijk weg, maar geef ze gewoon de kans in de tuin.
Bieten: zijn minstens 5 tot 7 jaar kiemkrachtig. Sla: blijft een paar jaar goed. Gemiddeld 3 jaar, maar mits goede bewaarmethodes gerust 5 jaar.
Optimaal wil zeggen dat 95% van de zaden ontkiemt. Maar dat hangt ook af van het moment van inpakken. Want doe je het wat later in het jaar, dan staat er nog steeds dezelfde datum op, zelfs al zijn het versere zaden. Bij ons houden we een datum aan die 2 of 3 jaar verder ligt.
De snelheid waarmee zaden ontkiemen varieert sterk. Sommige zaden, zoals die van koolsoorten, tuinkers en sla, kiemen snel en kunnen binnen enkele dagen tot een week boven de grond verschijnen. Anderen hebben meer geduld nodig en kunnen 3 tot 4 weken nodig hebben om te ontkiemen.
Vaak zijn zaden ook na de 2 jaar goed te gebruiken, maar neemt de kiemkracht langzaam af. Op de achterkant van het zakje staat een THT-datum. Hierop staat hoe lang de zaden tenminste houdbaar zijn tot het einde van het jaar dat daarop vermeld staat.
2 jaar : maïs, erwten, bonen, bieslook, okra, paardenbloem. 3 jaar: wortelen, prei, asperges, rapen, koolrapen. 4 jaar: paprika's, snijbiet, pompoenen, kalebassen, watermeloenen, basilicum, artisjokken en kardoen. 5 jaar: de meeste koolsoorten, bieten, tomaten, aubergines, komkommers, meloenen, selderij, knolselderij, sla, witlof, cichorei.
Zo ja? Leg ze in een bakje en doe er een laagje water bij (niet te koud maar kamertemperatuur). Laat ze een aantal uur liggen (3 tot 24 uur), giet ze daarna af en dep ze droog met bijvoorbeeld keukenpapier. Voor het weken kunt ook de plantenversterker Xseed gebruiken, hiermee ontkiemen de zaadjes sneller.
Lavendel spant de kroon voor langzame ontkieming. Terwijl de zaden doorgaans 2 tot 4 weken nodig hebben om te ontkiemen, is bekend dat lavendel er wel 90 dagen over kan doen! De zaden hebben ook specifieke omstandigheden nodig om te ontkiemen.
De kiemkracht van de zaden is gegarandeerd tot 2 jaar na aankoop indien u het zakje op een droge, donkere en koele plaats bewaart. Vaak kan het nog veel langer bewaart worden. Gooi zaden die ouder zijn dus niet gelijk weg, maar geef ze gewoon de kans in de tuin.
Hoe lang blijven zaden goed? Veel zaden blijven drie jaar lang goed ontkiemen, zelfs in uw keukenkastje, hoewel er uitzonderingen zijn. Als ze goed worden bewaard, kunnen sommige zaden eeuwenlang meegaan. Het verlagen van de luchtvochtigheid is de sleutel tot het bewaren van zaden, waardoor het risico op schimmel en voortijdige ontkieming wordt verminderd.
De zaden zijn te oud
Sommige zaden kun je niet zo goed bewaren, omdat hun kiemkracht afneemt. Dat geldt voor veel zaden uit de schermbloemenfamlie, zoals pastinaak. Die kun je het beste meteen zaaien nadat je ze hebt gekocht. Andere zaden gaan juist wel langer mee.
De kiemkracht van zaden geeft het percentage zaden aan dat onder de juiste omstandigheden ontkiemt. Hoe sterker de kiemkracht, hoe groter de kans dat je zaadjes na het zaaien ook ziet opkomen. Veel zaden kun je jarenlang bewaren.
Bonen houden van warmte. De tijd dat je ze in ons land kunt telen is beperkt tot de zomermaanden. Als je in tijd heel secuur en consequent zaait (van vroeg tot laat) kun je ze in principe tussen eind juni en begin tot half oktober (afhankelijk van het weer) oogsten en eten.
Ongebruikelijke geuren — gedroogde bonen mogen geen sterke geur hebben. Als u iets ranzigs ruikt wanneer u uw zak bonen opent, kan dit een teken zijn van schimmelvorming, fermentatie of uitwerpselen van ongedierte .
Oogst de peulen en laat ze op een warme en droge plaats drogen. Haal vervolgens de boontjes/erwtjes uit de peulen. Belangrijk: na het oogsten, drogen en schonen van bonen (sperziebonen, snijbonen, bruine bonen, etc.)vries je die droge bonen 48 uur in.
Het langstlevende voorbeeld van een levensvatbaar zaad waarvan de leeftijd bekend is, is de dadelpalm, Phoenix dactylifera L. , waarvan in 2005 een zaadje werd ontkiemd dat naar schatting 2000 jaar oud is.
Licht kan het kiemen van zaden bevorderen of belemmeren. Men spreekt van donkerkiemers, de meeste groenten en bloemen, en lichtkiemers. Donkerkiemers zijn zaden die in het donker, bedekt door een laagje aarde, zullen kiemen.
Sommige zaden zoals Allium 'Purple Sensation' en Eryngium giganteum hebben een lange periode van koud-vochtige stratificatie met afwisselende temperaturen nodig. Dit zijn de moeilijkste zaden om te ontkiemen.
Om het proces te versnellen, weekt u de zaden voor u ze in water plant in een ondiepe container . Door ze te weken, kunnen de zaden water opnemen en wordt de groei gestimuleerd. Geef de potgrond ten minste 24 uur voor het planten van de zaden water. Controleer de zaadomgeving regelmatig.
Sinaasappel, mandarijn, citroen, pompelmoes.
Ook een citrusplant kweken uit de pitjes van de vrucht is simpel. Maak de pitjes schoon, laat ze goed drogen en stop ze 1 cm diep in een bak met zaaigrond.
Haal de pitjes uit de peper, zaai ze in een potje met vochtige potgrond en zet de pot in een dichte plastic tas, op een warme plek (18-21 graden), bijvoorbeeld boven je centrale verwarming. De grond moet een beetje warm en vochtig blijven om de zaadjes te laten kiemen.
Als je grote zaden zoals erwten, bonen en maïs over hebt van vorig jaar, kun je ze gemakkelijk testen door een ondiepe pan met water te vullen en de zaden erin te gieten.Als ze zinken, zijn ze prima.Als ze drijven, gooi ze dan weg .
Wikkel de pit of het zaad in een dubbelgevouwen vel keukenpapier. Als je bijvoorbeeld meerdere zaadjes laat ontkiemen, zorg dan voor wat ruimte – een paar centimeter – ertussen, zodat de worteltjes niet verstrengeld raken. Houd het keukenpapier onder de kraan om het nat te maken.
Hoe lang blijven zaden meestal goed? Wanneer ze op een koele, droge en donkere plek worden bewaard, zijn zaden voor veel tuingroenten ongeveer 3 jaar houdbaar . Sommige, zoals uien en pastinaken, zijn slechts een jaar of twee houdbaar. Andere, zoals pompoenen en tomaten, gaan langer mee, wel 5+ jaar.