De veiligste manier om zelf thuis eelt te verwijderen is met behulp van een scrubmiddel. Hiervoor is het belangrijk om je voeten eerst 10 tot 15 minuten te laten weken in een voetbad. Om ervoor jezelf een waar spa-momentje van te maken, kun je er wat badzout of een speciale bruistablet voor de voeten aan toevoegen.
Was je voeten elke dag met koud of lauw water en een milde zeep. Zorg er voor dat je de zeep achteraf goed wegspoelt. Soms is het aangewezen om je voeten ook eens te wassen met een antibacteriële zeep of stop je voeten in een badje met water en azijn.
Vaseline creëert een beschermende laag, waardoor vocht in de huid blijft.Dit helpt goed om de beschadigde huidbarrière bij droge voeten te herstellen. Ik ontwikkelde een voetverzorgingslijn, inclusief stappenplan, bestaande uit een Voeten scrub crème, Eelt crème en Droge voeten crème.
Azijn is een natuurlijk middel dat schimmels kan helpen bestrijden. Bacteriën houden niet van zuur. Azijn bestrijdt jeuk, ontsmet je huid, kan kleine wratjes verwijderen en neutraliseert geuren. Maak een voetbad met warm water, voeg hier een flinke scheut azijn aan toe en laat je voeten een halfuur weken.
Om eelt te verwijderen, kan je een dikke laag vaseline of een andere vettige crème of olie (trek hierbij wel even sokken over) aanbrengen . De volgende dag is het eelt niet weg, maar ze voelen een stuk zachter en aangenamer aan.
Eelt verwijderen door de pedicure
Het is aan te raden om overtollig eelt regelmatig weg te (laten) halen, anders kom je terecht in een vicieuze cirkel: meer eelt geeft alleen maar meer druk op dezelfde plek, wat weer extra eeltvorming tot gevolg heeft. Na verloop van tijd kan er dan een pijnlijke likdoorn ontstaan.
Een kleine hoeveelheid eelt kun je weghalen met een speciale scrub. Een grotere ophoping kun je wegvijlen, -raspen of -snijden met een schuurspons, een eeltvijl, een eeltrasp, een eeltschaaf, een puimsteentje of een speciaal mesje.
Oorzaken van eelt
Eelt op de voeten komt vaak voor door een grote belasting, bijvoorbeeld tijdens sporten of werk. Nieuwe schoenen of niet goed passende schoenen kunnen een oorzaak zijn. In te grote schoenen kun je gaan schuiven tijdens het (hard)lopen en eelt laten groeien.
Druk en wrijving door niet goed passende schoenen kan eeltvorming veroorzaken. Ook het dragen van te smalle steunzolen is af te raden, evenals vaak schoenen dragen zonder sokken. Het dragen van te kleine sokken kan ook een oorzaak van overtollige eeltvorming zijn.
Eelt is een plaatselijke verdikking van de huid (de opperhuid). De huid voelt hier harder en ruwer aan. Een beetje eelt is goed, het is een natuurlijke bescherming van de huid. Hierdoor heb je minder kans op beschadiging van de huid en loop je lekkerder op blote voeten.
Snijden of knippen aan eelt of likdoorns kan gevaarlijk zijn. Zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van verkeerd gereedschap is de kans op verwondingen groot. Wanneer u veel last heeft van eelt mag u dit wel voorzichtig wegvijlen, maar een bezoek aan de pedicure is wel aan te raden.
Hardnekkig eelt voorkomen
Zaak is dus om je huid de ruimte te geven. Draag daarom bijvoorbeeld schoenen die goed passen: te kleine schoenen zorgen voor druk op de huid, bijvoorbeeld bij je tenen of hielen. Draag ook niet te veel schoeisel met een dunne zool zoals slippers, die kunnen de aanmaak van eelt stimuleren.
hoe voorkom je eelt? Om eelt te voorkomen moet je eerst weten waar de oorzaak ligt. Draag in ieder geval goed passende schoenen en sokken, let op je gewicht om de voetzool zo min mogelijk te belasten en wrijf je voeten regelmatig in met een goede verzorgende crème of zalf.
Veel mensen hebben hier ook last van, vooral in de winter, namelijk droge handen. Dankzij deze crème hoef jij geen speciale handcrème meer aan te schaffen. Maak je handen weer glad en soepel. De Nivea crème is ook geschikt voor droge knieën en voor voeten.
Oorzaken droge voeten
Enkele voor droge voeten kunnen zijn genetische aanleg voor een droge huid, huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis, veroudering, hormonale veranderingen, en bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes. De huid op onze voeten is al wat anders dan de huid op de rest van ons lichaam.
Door schurende bewegingen te maken, verdwijnt de overtollige eeltlaag vanzelf. Aan te raden is je handen van tevoren te laten weken in een bakje warm water. Je huid wordt hierdoor zacht, waardoor het eelt sneller afbrokkelt. Wel goed om op te letten: wees voorzichtig en vijl niet te veel eelt weg.
Heb je last van voetschimmel, likdoorns, eelt of zweetvoeten? Neem een badje met drie scheuten azijn, drie maal per week tien minuten. Daarna zullen je voeten als het goed is genezen zijn, met een zachte huid als cadeautje. Scheelt je de kosten van een doktersbezoek èn een pedicure.
Niet iedereen krijgt last van eelt. Voor een gedeelte is het erfelijk bepaald. Maar eeltvorming kan ook sterk afhangen van andere factoren, zoals het beroep dat je uitoefent. En wie bijvoorbeeld verkeerde schoenen draagt en veel moet lopen, zal sneller eelt ontwikkelen dan iemand die veel zit.
Je kunt zelf een aantal dingen doen om kloven te voorkomen: 1 x per week vijlen op een droge huid ( 1 richting op vijlen). Iedere avond uw voeten insmeren met voor u een juiste crème.
Ik raad aan om één keer in de zes tot acht weken een pedicure behandeling te nemen. Zo blijven je voeten het hele jaar in gezonde en goede conditie. Daarnaast kan een pedicure vervelende kwalen zoals een likdoorn of kalknagel verhelpen.
Zachte voeten
Een warm voetenbadje hydrateert je voeten en maakt ze zacht. Met een etherische olie versterk je dit effect. Arganolie is erg goed tegen een droge huid, jojoba-olie werkt verzorgend. Als je tussendoor je voeten zachtjes scrubt met een speciale voetscrub, verwijder je dode huidcellen.
Eelt is gemakkelijk te verwijderen door twee keer per week een voetenbad nemen. Laat de voeten vijf tot tien minuten weken. Hierdoor wordt het eelt zacht en is het gemakkelijk weg te scrubben, vijlen, raspen of snijden.
de indeling van je voet: mensen met holvoeten of platvoeten hebben vaak eelt onder de voet. voetaandoeningen: de hallux valgus, ook wel een scheve grote teen genoemd, kan eelt veroorzaken. Ook bij een verstijfde grote teen, scheve kleine teen, klauwtenen, hamertenen en een doorgezakte voorvoet ontstaat eeltvorming.