Door de vliegtuigmodus aan te zetten schakel je alle draadloze verbindingen van de telefoon uit. Denk aan het belsignaal, maar ook de wifi- en bluetooth-verbinding. Met andere woorden: je bent helemaal niet meer bereikbaar.
Alle smartphones en tablets hebben een zogenaamde vliegtuigmodus of vliegtuigstand. Het toestel zendt dan geen signalen meer uit. U kunt dan dus niet bellen, internetten of bijvoorbeeld de bluetooth-verbinding gebruiken. Apps waarvoor geen verbinding nodig is, werken wel.
Vliegtuigmodus versus Niet Storen
Telefoongesprekken en berichtjes komen in de Niet Storen-modus gewoon binnen, alleen krijg je hier geen melding van. Je smartphone zal dus niet oplichten, geluid maken of trillen.
Voordat deze stand is toegevoegd aan de telefoon, is het zelfs verplicht de telefoon helemaal uit te zetten. Met de vliegtuigstand voorkom je de kans dat je telefoon de signalen van de cockpit verstoort. Het gaat met name om de systemen die worden gebruikt bij het opstijgen en dalen.
Tijdens de vlucht raak je buiten het bereik van de telefoontorens waarmee je mobiele telefoon constant verbinding zoekt. Omdat je telefoon geen verbinding kan vinden stuurt hij een steeds sterker wordend elektrisch signaal de wereld in op zoek naar deze torens.
De snelheid van internet in het vliegtuig kan je nog niet vergelijken met die op de vaste grond, maar je kunt er prima mee Whatsappen, e-mailen en zelfs een beetje op sociale media rondkijken.
Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) laat weten dat dat vanaf nu niet meer nodig is. Ook hoef je je telefoon tijdens de vlucht niet meer in vliegtuigmodus te zetten, wat in principe betekent dat je mag bellen en internetten in het vliegtuig.
WhatsApp downloadt de binnenkomende berichten immers op de achtergrond. Als je die in de vliegtuigmodus leest, verstuurt WhatsApp geen leesbevestiging naar de verzender. Met het populaire WhatsApp-alternatief Telegram gebeurt hetzelfde: je kunt berichtjes wel lezen, maar de verzender krijgt daar geen bevestiging van.
U kunt de vliegtuigstand herkennen aan het vliegtuigicoontje op het aanraakscherm. Als u deze functie activeert, schakelt u de draadloze verbindingen van uw smartphone uit. U bent dus tijdelijk niet telefonisch bereikbaar.
Als je de vliegtuigmodus van je Android-telefoon voor het eerst aanzet, worden wifi en bluetooth uitgezet. Je kunt deze instelling wijzigen om je draadloze verbindingen aan te laten staan, zodat je verbonden blijft met apparaten zoals je smartwatch of bluetooth-oordopjes.
Voorlopig is telefoongebruik alleen toegestaan als je je mobiele telefoons en andere gadgets met een mobiele verbinding op vliegtuigmodus zet.
Vliegtuigen maken verbinding met de dichtstbijzijnde satelliet via een antenne die zich in de romp bevindt. Het signaal wordt vervolgens doorgestuurd naar een server, die qua functie vergelijkbaar is met een router (toegangspunt) en via welke passagiers met hun elektronische apparatuur kunnen inloggen.
Het is niet goed voor telefoons om nooit te worden uitgezet. In de 'uit-stand' worden storingen voorkomen, het geheugen behouden en het leven van de batterij verlengd. Over het algemeen zal je telefoon beter functioneren als je hem af en toe uitzet.
Door de vliegtuigmodus aan te zetten schakel je alle draadloze verbindingen van de telefoon uit. Denk aan het belsignaal, maar ook de wifi- en bluetooth-verbinding. Met andere woorden: je bent helemaal niet meer bereikbaar.
Met de vliegtuigstand kunt u snel alle draadloze communicatie op uw pc uitschakelen. Enkele voorbeelden van draadloze communicatie zijn Wi-Fi, mobiel, Bluetooth en Near Field Communication (NFC).
Vliegtuigmodus daarentegen zorgt ervoor dat je totaal onbereikbaar bent. Zo wordt de netwerkverbinding, bluetooth, mobiele internet en wifi uitgeschakeld. Je bent dus niet meer bereikbaar voor telefoongesprekken of berichten.
Met het inschakelen van de vliegtuigmodus log je letterlijk even uit. Je hoeft niet meer om de nanoseconde het scherm te checken, want er kunnen geen meldingen binnenstromen. Dat zorgt ervoor dat je net wat relaxter in bed ligt.
WIFI in het vliegtuig word ingezet door middel van 4G, dit is de vierde generatie van mobiele telecommunicatie. De vliegtuigen vangen 4G signaal op en zetten dit om tot een WIFI netwerk. Hier kun je als passagier gebruik van maken door middel van een inlog code op het aangegeven WIFI netwerk.
Je hoeft je dus niet ongerust te maken over mogelijke schadelijke straling. Geen storingen 's nachts. In vliegtuigstand wordt je ook niet meer gestoord door binnenkomende gesprekken, sms'jes of nieuwe e-mails.
Maar je ziet ook geen blauwe vinkjes wanneer anderen jouw bericht hebben gelezen. Je hebt enkel de twee grijze vinkjes om te zien dat een bericht is aangekomen. De uitzondering op de regel zijn de groepsgesprekken. Wanneer iedereen in de groep het bericht heeft gelezen, dan verschijnen er alsnog twee blauwe vinkjes.
Wifi en Bluetooth® worden in de vliegtuigmodus standaard uitgeschakeld; je kunt geen telefoongesprekken voeren, maar je kunt wel gewoon naar muziek luisteren, games spelen, video's bekijken en andere apps gebruiken waarvoor geen netwerk- of telefoonverbinding nodig is.
Aan boord van de Boeing 737 MAX, Boeing 767 en Boeing 787 Dreamliner zijn USB-poorten aanwezig in de stoel.Hiermee kun je je smartphone of tablet opladen. Let op, het is niet toegestaan powerbanks op te laden via de USB-poorten.
Waarom vliegtuigmodus aan? De werkelijke reden voor het verzoek om je smartphone in de vliegtuigmodus te zetten, heeft te maken met de zendmasten op de grond. Je telefoon kan de masten niet bereiken op normale vlieghoogte, maar wel als je net opgestegen of geland bent.