Als u af en toe wat druppels urine verliest heeft u geen dikke inlegger nodig, een TENA Lady Inlegkruisje of verband kan voldoende zijn. Voor mannen is een TENA Men Protective Shield voldoende om druppels urine op te vangen.
Om deze klachten te voorkomen, kun je het beste inlegkruisjes van 100% katoen gebruiken. Deze inlegkruisjes zijn gemaakt van een 100% katoenen kern en toplaag, ademen goed en zijn mild voor je vagina. Ook voelen ze zacht en comfortabel aan, wat geen overbodige luxe is tijdens je menstruatie.
Een ander nadeel van inlegkruisjes is dat ze vaak 'broeien', wat kan leiden tot irritaties, die nog meer afscheiding veroorzaken. “Vrouwen grijpen daardoor nog vaker naar inlegkruisjes, waardoor het van kwaad tot erger gaat, kortom: een vicieuze cirkel.”
Welke incontinentiemateriaal heb ik nodig? Dat is op de eerste plaats afhankelijk van de mate van urineverlies. Bij licht verlies is een inlegger of broekje voldoende. Bij zeer groot verlies kunt u een slip of flex gebruiken.
Er is geen vaste regel wanneer u uw incontinentiemateriaal dient te vervangen. Hoewel het advies is om dit eens per 4 tot 6 uur te doen, is het vooral belangrijk dat u doet wat voor u goed voelt. Incontinentie is al vervelend genoeg, dus maak de situatie voor uzelf zo comfortabel mogelijk.
Hoeveelheid bepalen: Door de producten zelf aan te schaffen kunt u ook zelf bepalen hoeveel incontinentiemateriaal u dagelijks gebruikt. Dit is niet mogelijk als het via de zorgverzekering vergoed wordt. De zorgverzekeraar bepaald dan aan de hand van de brief van de huisarts hoeveel producten u per maand nodig heeft.
Je kan zonder probleem elke dag een inlegkruisje gebruiken. Om een beetje bloedverlies of vaginale afscheiding op te vangen. Je kan ze beschouwen als een tweede laag ondergoed. Als je ze goed gebruikt, krijg je geen irritaties of infecties.
We raden aan om iedere 4-6 uur je maandverband en inlegkruisjes te verschonen, maar doe wat goed voelt en verwissel zo vaak als jij wilt.
Net als bij maandverband gebruik je inlegkruisjes door hun plakkerige achterkant tegen de binnenkant van je ondergoed te plaatsen. Inlegkruisjes zijn veel dunner dan maandverband en worden gebruikt als er minder vocht is dat geabsorbeerd moet worden.
Ongeopend incontinentiemateriaal verzamelpunt. Als u ongeopende pakken incontinentiemateriaal over heeft dan kunt u dit bij ons inleveren. Wij kunnen dit dan weer weggeven aan mensen die dit goed kunnen gebruiken. Het is zonde als dit nieuwe incontinentiemateriaal wordt weggegooid.
Matige incontinentie: U verliest scheuten urine, ondanks dat kunt u wel nog naar het toilet om te plassen, u verliest dus niet alle urine - maar wel veel. Zware incontinentie: U heeft geen controle meer over de blaas en verliest soms een volledige blaasinhoud.
TENA Flex Ultima is een flexibel incontinentiebroekje met heupband, met een speciaal ontwerp waardoor het product eenvoudiger en ergonomischer kan worden verwisseld, geschikt voor mobiele, halfmobiele en minder mobiele mensen.
Wasbare inlegkruisjes zijn zuurstofdoorlatend waardoor de kans op schimmelinfecties, uitslag en allergische reacties wordt verkleind. Je kunt ze gebruiken voor de eerste en laatste dagen van de menstruatie en ook zijn ze handig voor vrouwen die een menstruatiecup gebruiken.
Net zoals bij wasbare luiers is de keuze in wasbaar maandverband groot. Ik heb de merken Imse Vimse (flanel katoen), Momiji (katoen), Ella's House (katoen) en Myllymuksut (bamboe: superzacht!) liggen. Ik heb ook merken gezien die fleece maandverband hebben of een combinatie van fleece en katoen of bamboe.
Hoe gebruik ik een inlegkruisje? Inlegkruisjes worden net als pads gebruikt. Was je handen voordat je een inlegkruisje gebruikt, verwijder vervolgens de plakstrip en druk deze stevig op zijn plaats in je ondergoed. Om de 3 tot 5 uur is het belangrijk om de panty liner te vervangen met een schone.
"Maandverband en inlegkruisjes zijn niet geschikt omdat die meteen vol water komen te zitten en daarom geen bloed meer opnemen", zegt ze. Verder kan maandverband of een inlegkruisje dat is volgezogen met water, je omlaag trekken. Kun je zwemmen met een tampon? Tampons zijn op zich oké, zegt Dweck.
Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.
Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.
Hoe problemen met vaginale afscheiding voorkomen
Zorg voor een gezonde weerstand: neem voldoende beweging en eet gezond. Vermijd tabak, te veel alcohol en stress. Zorg ook voor voldoende slaap. Was je vagina met water, gebruik daarbij geen zeep.
Dit superdunne maandverband is speciaal geschikt voor string-ondergoed. De absorberende kern neemt vocht snel op en houdt het vast. Zo kun je tijdens je menstruatie toch een string blijven dragen.
Incontinentie is vrijwel altijd goed te behandelen. Je kunt door middel van oefeningen leren om je bekkenbodemspieren bewust aan te spannen en weer te ontspannen. Ook kun je leren om bewust (plotselinge) verhoging van de buikdruk op te vangen. Zo kun je urine-incontinentie meestal verminderen of zelfs verhelpen.
Urge-incontinentie of aandrangincontinentie
Zodra u voelt dat u moet plassen, verliest u al urine. U moet heel vaak plassen en soms ook veel plassen in één keer. Mogelijke oorzaken van urge-incontinentie zijn een urineweginfectie, overactiviteit van de blaas, neurologische aandoeningen of dementie.
Oorzaken van incontinentie
Problemen met cognitie. Ziekten van zenuwstelsel. Bijwerkingen van medicijnen. Ziekten van blaas, sluitspieren, bekkenbodem, darmen, endeldarm.
Doe geen extra inlegger in een pants: 'Als iemand thuis woont en last van incontinentie heeft, kan hij na een halve dag al met een verzadigde pants (incontinentiebroekje) rondlopen. Dat zit onprettig en kan huidschade veroorzaken. Zorgverleners hebben dan de neiging om een inlegger in het pants te doen.