Gespleten haarpunten krijg je doordat de buitenste laag van je haar beschadigd is. Dit kan komen door warmte, te vaak (achterover) borstelen en je haar droogwrijven. Na een beschadiging is de binnenste haarlaag niet meer beschermd, waardoor het uitdroogt. De beschadiging laat zich zien als gespleten puntje!
Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder gaat splijten.
Hoe komt het eigenlijk dat haarpunten splijten? Vooral door slijtage: wrijving van haar tegen haar, kammen of borstelen. Nat kammen zonder conditioner is trouwens slecht voor je haar, want haar in natte toestand kan tot 25% uitrekken, en dan krijgt het echt broze plekken.
Gespleten haarpunten zijn niet alleen irritant en vervelend - het zegt echt iets over de conditie van je haar. Toch is het een veel voorkomende struggle en heeft bijna iedereen er last van. Daarom is het belangrijk dat je split ends kunt herkennen.
Wanneer je net een bezoek aan de kapper hebt gebracht zit je haar vaak (als het goed is) perfect. Maar na hoeveel weken ga je terug naar de kapper? Het algemene advies is om de 6 à 8 weken.
Hoe snel je haar groeit, verschilt per persoon. Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie! Verder zijn er nog wat feitjes die je moet weten.
Even je verwachting managen: Haar groeit gemiddeld 1 tot 1,5 centimeter per maand en wij hebben geen wetenschappelijk bewijs kunnen vinden dat je haar sneller kunt laten groeien. Hoe graag je het ook wilt, er zijn helaas geen wondermiddeltjes die haar sneller kunnen laten groeien.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Cafeïne gaat de effecten van DHT tegen, een hormoon dat haarzakjes beschadigt en voor haaruitval zorgt. Door cafeïne wordt de haarschacht langer en sterker en gaat je haar sneller groeien. Top. Wel goed om te weten: die paar bakken koffie die je op een dag drinkt, zetten geen zoden aan de dijk.
Om ervoor te zorgen dat je haar voldoende gevoed wordt kies je voor voeding met gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Eet vette vis, noten en zaden voor omega-3 en bijvoorbeeld groene bladgroenten voor vitamine C en ijzer. Voor extra proteïne kun je het beste eieren en yoghurt eten!
Misschien heb je de neiging om je haar vaak te wassen zodat je haar lekker schoon wordt. Maar hoe vaker je je haar wast hoe minder schoon je haar daadwerkelijk wordt. Je haar kan juist vettig worden. Tijdens een wasbeurt was je namelijk niet alleen het vuil weg, maar ook natuurlijke oliën.
A: Voor sommige mensen groeit het haar sneller dan bij anderen, dit kan komen door lifestyle, dieet en genen. Daar hangt het helemaal vanaf. Echter, gemiddeld groeit haar ongeveer 1,5 cm per maand. Iedereen kan lang haar krijgen (op voorwaarde dat het in goede conditie is).
Als je haar niet langer wordt kan dat meerdere redenen hebben, zoals: je haar breekt af, je hebt je maximale haarlengte behaald, je haar groeit langzaam, je knipt te vaak of je haar valt uit. Het is belangrijk om erachter te komen welke van de vijf precies het probleem is.
Een uitgebalanceerd dieet rijk aan vitamines en mineralen is een makkelijke manier om een snelle haargroei te stimuleren. Eieren, avocado's, bessen, noten en zoete aardappelen zijn bijvoorbeeld allemaal geweldige voedingsmiddelen voor je haar. Zet ze daarom op je boodschappenlijstje voor snellere haargroei!
Je kunt dood haar herkennen aan gespleten haarpunten, steeds dunner wordende punten, niet flexibel haar, haar dat snel afbreekt, haar dat niet (!) vet wordt, veel klitten en je haar mist glans.
Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.
Nieuwe haartjes hebben allemaal dezelfde lengte en groeien over de hele hoofdhuid. Dit verschilt dus met de bepaalde plekken waar afgebroken en babyhaartjes voorkomen. Heb je dus een vervelende plek op je hoofd waar pluizige haartjes voorkomen, is dit hoogstwaarschijnlijk haarbreuk.
Droogshampoo kan geen kwaad, op voorwaarde dat je er geen dagelijkse gewoonte van maakt. Plan de dag nadien gewoon een wasbeurt in, om deze redenen: Droogshampoo absorbeert niet alleen de olie op je lokken, maar ook die op je hoofdhuid. Bij overmatig gebruik kan dat irritatie, jeuk en roos veroorzaken.
De voornaamste oorzaak dat je haar beschadigd en afbreekt komt door zeer droog haar. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder droog weer, lage luchtvochtigheid en te veel hitte. Zorg ervoor dat je warm en niet heet water gebruikt wanneer je haar wast, want dit leidt tot verdere uitdroging.
Plantur 39 en Alpecin bevatten cafeïne en dat zou haarwortels beschermen tegen vroegtijdig inslapen. Volgens haar- en hoofdhuidspecialist Coen Gho van het Hair Science Institute is het praktisch onmogelijk dat deze middelen tegen haaruitval werken.