Gemiddeld kunnen honden tussen de 50 en 250 woorden onthouden en begrijpen. Dit betekent echter niet dat ze elk woord op dezelfde manier begrijpen. Sommige honden kunnen bijvoorbeeld specifieke commando's onthouden, terwijl andere beter zijn in het herkennen van toon of lichaamstaal.
Honden kennen ongeveer evenveel woorden als een driejarige kleuter. Heel slimme honden kunnen tot wel duizend woorden of meer onthouden. Zo blijkt uit een Hongaars onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Science.
De meeste hondenbezitters hadden al een sterk vermoeden, maar een nieuwe wetenschappelijke studie toont aan dat honden mensentaal verstaan. Wat baasjes tegen hun hond zeggen en de manier waarop kunnen honden verstaan volgens de resultaten van het onderzoek.
Hongaarse wetenschappers hebben in een baanbrekende studie in het vakblad Science ontdekt dat honden de betekenis van woorden en de intonatie waarmee we ze uitspreken met elkaar kunnen combineren voor een correcte interpretatie van die woorden.
Uit onderzoek van de Universiteit van Sussex blijkt dat honden veel intelligenter zijn dan we dachten. "Ik wist dit al 30 jaar", zegt hondengedragsdeskundige Martin Gaus. "Mensen die veel met honden omgaan weten dat de dieren ons goed begrijpen, maar het is mooi dat dit bevestigd wordt door de wetenschap."
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan.Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Honden kunnen niet praten en toch reageert hun brein op uitgesproken woorden. Dat duidt erop dat de menselijke taal diepe evolutionaire wortels heeft. Elk hondenbaasje weet dat zijn of haar huisdier woest aan het kwispelen slaat bij het uitspreken van Brave hond! met een vrolijke stem op een hoge toonhoogte.
KUNNEN HONDEN DENKEN? Het hondenbrein lijkt op dat van mensen, maar is wel kleiner. Hoewel honden niet het vermogen hebben om menselijke woorden te denken of te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Oftewel: het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken.
Je kunt per praatknop je stem opnemen, bijvoorbeeld: “wandelen”, “snoepje”, “auto”, “spelen”. Je leert de hond wat deze woorden betekenen. Het is een soort van hersenwerk/hondenpuzzels en zorgt dat honden meer leren nadenken. Elke praatknop heeft zijn eigen kleur zodat de hond dit leert herkennen.
Maar de resultaten suggereren wel dat de honden niet alleen aandacht besteden aan wie we zijn en hoe we dingen zeggen, maar ook aan wat we zeggen. Ook al begrijpt je hond je dus niet altijd; hij luistert wel degelijk naar wat je zegt.
Het gedrag dat hiermee in verband staat omvat o.a.: de blik, de gezichtsuitdrukking, vocalisatie, lichaamshouding en gustatorische communicatie (lichaamsgeur, feromonen en smaak). Mensen communiceren met honden via vocalisatie, handgebaren, lichaamshouding en aanrakingen.
Honden kunnen menselijk gedrag en gevoelens aanvoelen en hun eigen gedrag hierop aanpassen. Ze zijn hier (waarschijnlijk) instinctief gevoelig voor, gevoeliger dan dat honden dat waren 15.000 jaar geleden.
Het geheugen van een hond is niet zo goed als dat van een mens, maar toch kan een trouwe viervoeter bepaalde handelingen onthouden en nadoen. Dit is een bewijs dat honden een episodisch geheugen hebben, oftewel dat zij persoonlijke gebeurtenissen opslaan. Ook mensen hebben een episodisch geheugen.
Gemiddeld kunnen honden tussen de 50 en 250 woorden onthouden en begrijpen. Dit betekent echter niet dat ze elk woord op dezelfde manier begrijpen. Sommige honden kunnen bijvoorbeeld specifieke commando's onthouden, terwijl andere beter zijn in het herkennen van toon of lichaamstaal.
Honden communiceren niet alleen met elkaar maar ook met ons. Ze laten weten hoe ze zich voelen, wat ze willen of wat ze nodig hebben. Om zich uit te drukken beschikken honden over praktisch dezelfde communicatiemiddelen als de mens.
De realiteit is dat honden en katten wel degelijk besef hebben van de tijd, zelfs een pak beter dan wijzelf! Want als wij weten dat er 30 minuten zijn verstreken en geen 20, dan is dat omdat we voortdurend de klok of onze smartphone raadplegen.
Wederzijds staren
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.
Verder lijkt onderzoek uit te wijzen dat honden 4 tot 8 maal minder scherp zien dan mensen. Maar tegelijkertijd is het hondenoog wel weer 10 tot 20 maal gevoeliger voor beweging in de verte dan het oog van de mens.
Overmatig blaffen door stress
Overmatig blaffen is een symptoom van aanhoudende stress. Door te blaffen raakt je hond ook steeds meer en meer opgewonden. Oorzaken voor stress kunnen zijn; pijn, verveling, te weinig beweging, overprikkeling, een verkeerde vorm van training of gebrek aan training.
De lichaamstaal van je hond laat zien hoe hij zich voelt!
Honden spreken niet zoals wij dit doen met woorden, dit doen ze door middel van lichaamstaal. Dit wordt ook wel hondentaal genoemd. Hondentaal bestaat voornamelijk uit houding, gedrag, maar ook door energie.
Honden communiceren wel door middel van geluid zoals: piepen, janken, grommen, blaffen. De lichaamstaal van honden wordt beïnvloed door de staart, oren, neus, ogen, vacht en houding van zijn lichaam. Er zijn veel verschillende houdingen en ze hebben allemaal een betekenis.
Honden kunnen hun baas herkennen aan de hand van het gezicht van hun baas. Dat concluderen wetenschappers uit Padua in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour. Hun bevindingen zijn opmerkelijk, want wilde honden herkennen elkaar normaal gesproken voornamelijk aan elkaars lichaamsgeur en lichaamstaal.
Honden onthouden mensen, plaatsen en ervaringen op basis van associaties die ze bij zich hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld wandelingen onthouden vanwege hun associatie met je wandelschoenen en worden opgewonden als ze zien wanneer je die specifieke schoenen aantrekt.