Fysieke zelfverdediging betreft het toepassen van geweld om dreigingen van buitenaf te weren. Dit geweld kan op gewapende of ongewapende wijze worden toegepast. Bij gewapende zelfverdediging kan gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld gummiknuppels, ploertendoders of vuurwapens.
Wat mag ik doen om mezelf te verdedigen? Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
Wat mag ik doen om mezelf te verdedigen? Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
Je mag jezelf wel verdedigen tegen een (dreigende) aanval door een ander, maar alleen als je geen andere mogelijkheid had. Dus als iemand jou een klap geeft en je kunt ook weglopen, kun je je niet beroepen op noodweer als jij een klap terug geeft. Het moet namelijk gaan om een “noodzakelijke verdediging”.
Wanneer u hebt geslagen, omdat u zelf of een ander werd aangevallen en u zich tegen deze aanval moest verdedigen, kan er mogelijk sprake zijn van noodweer of noodweerexces. In het normale spraakgebruik wordt dit vaak ook 'zelfverdediging' genoemd.
Provocatie van een misdrijf is verboden.
Volgens de Nederlandse wet mag je jezelf verdedigen wanneer je wordt aangevallen door een belager. Wordt er gepast geweld gebruikt om de aanval te stoppen, dan valt dat onder zelfverdediging. Toch blijkt in de praktijk dat deze zelfverdedigingswet niet zo recht-toe-recht-aan is als het lijkt.
In strafzaken bent u niet verplicht om een advocaat te nemen.U mag dus uw eigen verdediging voeren. Als u verdacht wordt van een misdrijf, is het wel verstandig om een advocaat in te schakelen. Als u de rechtsbijstand niet zelf kunt betalen, kan uw advocaat gesubsidieerde rechtsbijstand voor u aanvragen.
Wat is noodweerexces? Als iemand de grens overschrijdt van de noodzakelijke verdediging (noodweer), bijvoorbeeld omdat hij in paniek raakt, kan sprake zijn van noodweerexces. De dader is dan niet strafbaar.
Zelfverdediging betekent je eigen ruimte bewaken en zorgen dat een ander je geen pijn kan doen. Het is ook een middel om je zelfvertrouwen te vergroten en meer controle te hebben over je eigen leven.
In principe is het verboden om elk soort wapen te dragen, te houden of te verkopen. Hier zijn wel uitzonderingen op. U mag een wapen bezitten of verkopen als u daar bijvoorbeeld een vergunning of vrijstelling voor heeft. U heeft dus voor elk soort wapen een vergunning nodig.
In beginsel is het bezit van een honkbalknuppel niet strafbaar, maar wanneer u er iemand mee slaat kan het alsnog worden aangemerkt als wapen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een (keuken)mes. Ook het bezit van munitie os verboden in Nederland.
De kubotan is bedoeld om aan je aanvaller(s) een hevige pijnprikkel uit te delen en zo voor jezelf een vluchtweg vrij te maken. Of indien vluchten niet mogelijk is, je aanvaller onder bedwang te houden in afwachting van politie. De kubotan is legaal !
Of je een inbreker mag slaan hangt af van twee rechtsbeginselen: noodweer en noodweerexces. Noodweer wordt in het Wetboek van Strafrecht uitgelegd als het gebruiken van geweld voor 'de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.
Als je leert kickboksen krijg je allerhande technieken aangeboden, die je kunt gebruiken voor zelfverdediging. Ook leer je omgaan met lastige en moeilijke situaties, je moet letterlijk voor jezelf opkomen. En dat helpt je met je zelfvertrouwen. Je krijgt ook meer inzicht in jezelf.
Volgens de wet is het toegestaan om jezelf of een ander met geweld te verdedigen om een aanval te stoppen. Hierbij moet gepast geweld worden gebruikt. Als de grenzen van het gepaste geweld worden overschreden, dan is er sprake van noodweerexces. Zelfverdediging met gepast geweld wordt noodweer genoemd.
De klassieke rechtvaardigingsgronden zijn overmacht, noodweer, handelen ter uitvoering van een wettelijk voorschrift en handelen ter uitvoering van een bevoegd gegeven ambtelijk bevel.
De grenzen van de noodzakelijke verdediging zijn overschreden (intensief, extensief of tardief) Die overschrijding moet het gevolg zijn geweest van een hevige gemoedsbeweging (woede, angst, vrees, radeloosheid, etc.) die het gevolg is geweest van de aanranding.
Bij psychische overmacht gaat het erom dat de gedraging niet aan de verdachte te verwijten valt omdat hij handelde onder een zo grote van buiten komende druk dat hij er absoluut geen weerstand aan kon bieden. Vaak voorkomende situaties waarbij die druk aanwezig kan zijn.
Als de civiele procedure bij het kantongerecht loopt, hoeft u geen advocaat in te schakelen. Het kantongerecht behandelt zaken waarbij de vordering minder dan € 25.000 bedraagt. Daarnaast gaat de kantonrechter over arbeidszaken, huurzaken, lichte strafzaken en geschillen over consumentenkrediet en consumentenkoop.
Openbaar of achter gesloten deuren
Uitzonderingen zijn: zittingen van familiezaken (zoals echtscheidingszaken);belastingzaken;strafzaken tegen minderjarigen.
Putatief noodweer is een ongeschreven schulduitsluitingsgrond. Dit betekent dat deze schulduitsluitingsgrond niet is vastgelegd in de wet. Bij putatief noodweer verkeert de verdachte bij vergissing in de veronderstelling dat hij zich moet of mag verdedigen tegen dreigend gevaar.
Welke sporten zijn het meest geschikt voor zelfverdediging? Populaire sporten voor zelfverdediging zijn onder andere Krav Maga, Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ), Muay Thai, Judo, Karate en Taekwondo.
Aangifte doen van mishandeling
Mishandeling is een strafbaar feit. Hiervan kun je aangifte doen bij de politie. De aangifte is het beginpunt voor onderzoek van de politie naar de mishandeling.