Ga regelmatig even naast iemand zitten en een beetje kletsen. Aandacht en afleiding zorgt ervoor dat de bewoner makkelijker iets drinkt. Loop na het uitschenken langs de bewoners om te helpen waar nodig. Help ze kleine slokjes nemen, geef ze een compliment en kijk of ze nog iets extra's willen.
Alleen een glas bij je cliënt neerzetten is vaak niet voldoende. Geef het glas in de hand aan, en help waar nodig. 3. Maak het drinken aantrekkelijker door het water een smaakje te geven, door bijvoorbeeld een (suikervrije) limonade toe te voegen.
- Zorg voor voldoende fruit en schaaltjes met bijvoorbeeld noten of stukjes kaas binnen handbereik, zodat de oudere de hele dag kan eten. - Mensen met dementie kunnen problemen krijgen met het herkennen van bestek. Je kunt ze hierbij helpen door vork of lepel in de hand te doen en rustig naar de mond te leiden.
Begeleid en ondersteun de patiënt zonodig bij het accepteren van het naderende levenseinde. Blijf met hem in contact en vraag je zelf geregeld af wat je voor hem kunt betekenen in deze laatste levensfase. Blijf de patiënt de zorg en verzorging bieden die hij nodig heeft.
Hoeveel vocht je precies nodig hebt, hangt af van leeftijd, temperatuur, inspanning, het eten en je gezondheidstoestand. Als je veel sport en beweegt of bij hogere temperatuur, heb je meer nodig. Als je weinig beweegt en in koele ruimtes verkeert, heb je minder vocht nodig.
Wanneer je te weinig water drinkt, wordt het bloed dikker en neemt de bloeddruk af. Op die manier stroomt het bloed enkel nog naar de meest vitale organen wat leidt tot duizeligheid, concentratiestoornissen en misselijkheid. Ook ons hart heeft water nodig. Wie te weinig drinkt, beïnvloedt de werking van de zenuwcellen.
Je lichaam kan het vocht niet opnemen zonder voldoende mineralen. De mineralen die je wel in je lichaam hebt, worden gebruikt voor functies met hogere prioriteit. Bij een tekort aan mineralen, zal je lichaam daarom geen waardevolle mineralen opofferen om vocht op te nemen. Wat je drinkt, plas je uit.
Hoe weet je of iemand voldoende drinkt? Ouderen hebben per dag ongeveer 1700 ml aan vocht nodig. Naast vocht afkomstig van dranken, telt ook het vocht mee uit soep, pap, vruchtenmoes, yoghurt, melk, toetjes en koffie.
Een huid die droog, koel en klam aanvoelt kan uitgedroogd zijn. Spierkrampen kunnen een signaal zijn van uitdroging. Kramp doet zich vooral voor wanneer uitdroging wordt veroorzaakt door overmatig zweten. Door te zweten kun je veel vocht en natrium verliezen, een elektrolyt die een rol speelt in de spiercontracties.
Uitdrogen zorgt niet voor lijden
Een patiënt die geleidelijk uitdroogt heeft in het algemeen weinig klachten. Het geven van kunstmatig voeding en vocht kan daarentegen wel problemen oproepen, zoals benauwdheid (vocht achter de longen, als gevolg van het infuus).
De tijdsduur tot overlijden hangt af van hoeveel water iemand nog tot zich neemt. Indien uitsluitend water wordt gebruikt voor mondverzorging door een vernevelaar of ijsblokjes dan overlijdt men na ongeveer 10 dagen (spreiding 7-17 dagen).
afname van de hoeveelheid lichaamswater (hoe hoger de leeftijd, des te lager de hoeveelheid lichaamswater) afname van het dorstgevoel, waardoor de cliënt zich minder snel uitgedroogd voelt. Hierdoor gaat de cliënt minder drinken en ook de eetlust neemt af. de nieren gaan minder goed werken.
Het lichaam gaat vocht onttrekken aan de huid, die huid gaat uitdrogen, maar op korte termijn is dat niet zo belangrijk want de bedoeling van het lichaam is de circulatie op gang te houden zodat er zuurstof kan circuleren naar het lichaam."
Check de kleur van je urine
Als je urine lichtgeel is of de kleur heeft van stro, wil dat zeggen dat je lichaam water vrijlaat en je urine verdund is; je bent dus voldoende gehydrateerd. Heeft je urine daarentegen een donkere kleur, houdt je lichaam vocht vast. Dat wil zeggen dat je meer moet drinken.
De beste manier om te weten of je lichaam nood heeft aan hydratatie, is je urine observeren. Is je urine helder, dan hoef je je geen zorgen te maken. Is je urine zeer gekleurd (zeer geel), dan is het hoog tijd dat je drinkt.
Hoe lang het duurt voordat u zult overlijden hangt af van uw lichamelijke toestand en van de hoeveelheid die u mogelijk nog drinkt. De helft van de patiënten overlijdt bin- nen dertien dagen na het stoppen met eten en drinken. U heeft zelf ook enige invloed op de tijdsduur.
"Slapeloosheid, vermoeidheid of hoofdpijn. Die klachten kunnen allemaal gerelateerd zijn aan het drinken van te weinig water", zegt Stephan Bakker die zich als nefroloog van het UMCG heeft gespecialiseerd in nieren.
Dorst door je voeding
De hoeveelheid zout per hoeveelheid water moet zo gelijk mogelijk blijven. Wanneer je te veel zout eet raken deze hoeveelheden uit balans en krijgen je hersenen een seintje dat je dorst hebt. Het gevolg is een droge keel en een dorstig gevoel.
Als dit proces echter gepaard gaat met goede begeleiding en verzorging, kan het tot een rustige en zachte dood leiden. Dat heeft het menselijk lichaam grotendeels aan zichzelf te danken: door te vasten maakt het lichaam endorfine aan. Dit zorgt voor een prettig gevoel. Op den duur komt daar een zekere sufheid bij.
Als je ondervoeding hebt, krijg je minder energie (calorieën) eiwitten, vitamines en mineralen binnen dan je nodig hebt. Het lichaam gebruikt dan reservevoorraden in vet- en spierweefsel. Zo worden vet en spieren afgebroken. Vooral de afbraak van spieren is nadelig.
Een studie in Archiv Fur Kriminologie concludeerde dat je niet langer dan 8 tot 21 dagen kunt overleven zonder voedsel en water. Mensen op hun sterfbed die heel weinig energie verbruiken, leven misschien maar een paar dagen of een paar weken zonder voedsel en water.