Ingegroeide haren verwijderen doe je voorzichtig met een klein naaldje en een pincet. Zorg ervoor dat zowel je handen als de naald en het pincet goed schoon en gedesinfecteerd zijn. Prik het bolletje zachtjes door met de naald, waardoor er ruimte ontstaat om het haartje met een pincet uit je huid te trekken.
Het beste kan je scheren met een safety razor of single-blade scheermes. Ook een baardtrimmer of body trimmer zijn goed om te gebruiken, want die scheren de haartjes niet af onder het huidoppervlak. Op die manier krijg je minder snel last van ingegroeide haren wanneer je je borsthaar scheert of je schaamstreek scheert.
Ingegroeide haren behandelen. Vaak gaan ingegroeide haren vanzelf weg en is het dus niet noodzakelijk om de haar zelf te verwijderen. Toch komt het regelmatig voor dat het probleem zich niet zelf oplost, waardoor je huid kan gaan ontsteken.
Een ingegroeide haar doet zich voor wanneer het haar niet vrij kan groeien. In plaats daarvan zal de haar naar binnen groeien. Dat kan komen doordat het haar niet door het huidoppervlak heen kan dringen, maar zijwaarts onder de huid blijft groeien.
Je herkent een ingegroeid haartje doordat er een klein pukkeltje kan ontstaan die erg kan jeuken. Het kan zelfs zo zijn dat je het haartje onder je huid kunt zien groeien.
De bultjes of puistjes gaan meestal in 1 tot 2 weken vanzelf weg. De huid geneest meestal zonder littekens als u niet krabt. Komen de ontstekingen door ingegroeide haren? Dan heeft u wat meer kans op littekens na een ontsteking.
Over het algemeen zijn ingegroeide haartjes niet gevaarlijk. Het zal ook zelden tot verdere complicaties leiden. Wel kan het rondom de ingegroeide haar wat gevoeliger zijn, en een lichte ontsteking geven. Een ingegroeide haar kan in sommige gevallen wel tot nare huidinfecties lijden.
De talgklier wordt geblokkeerd door het ingegroeide haartje en komt onder druk te staan. Dit kan leiden tot een ontsteking met symptomen als zwelling, pus, pijn, warmte en roodheid.
Bij een ontsteking van de haarzakjes komen er kleine puistjes op uw huid. Het komt meestal door scheren, epileren of olie of vet op de huid.
Bij een ontsteking van de haarnestcyste voelt u een warme zwelling, die pijnlijk kan zijn. Een arts kan de zwelling openmaken om de pus eruit te laten. Als u veel klachten heeft, kunt u de haarnestcyste laten weghalen. Ontharen kan helpen om nieuwe ontstekingen te voorkómen.
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet. Na een rustperiode zal de haargroei zich herstellen.
Men ziet meestal meerdere, kleine rode bultjes of puistjes die verspreid zijn volgens de patroon van de ligging van de haren. Uw huidarts noemt dit ook wel een “folliculaire” rangschikking. Deze huidafwijkingen kunnen veel jeuk geven. De ontstekingen kunnen dus overal optreden in het lichaam waar zich haren bevinden.
Wat zijn ingegroeide haren? Ingegroeide aar bultjes zijn haren die horizontaal onder het huidoppervlak liggen of door hun structuur terug krullen in de huid. Dit kan klachten geven als rode bultjes, puskopjes, pijn en jeuk.
Scheerbultjes ontstaan meestal door kleine ingegroeide haartjes. Scheeruitslag ontstaat juist wanneer je het scheermesje te hard over je huid wrijft.
Wanneer alles goed schoon en beschermd is, kun je af en toe de ontstoken wond verzorgen met een verzorgende zalf, zoals de Hansaplast Wondhelende zalf. Deze zalf bevordert het natuurlijke genezingsproces.
Ichthammol remt ontstekingen, vermindert schilfering, stilt de jeuk, werkt licht ontsmettend en vermindert zwelling. Artsen schrijven het vooral voor bij chronisch eczeem. Het werd vroeger ook gebruikt bij steenpuisten.
Soms gaat een perianaal abces vanzelf open en komt de pus eruit. Als dit niet gebeurt, moet een arts het abces openmaken om de pus eruit te laten.
Scrub regelmatig om ingegroeide haartjes te voorkomen. Probeer één keer per week te scrubben om ingegroeide haartjes te voorkomen - het helpt om dode huidcellen te verwijderen en 'maakt de weg vrij' zodat je haartjes kunnen groeien zoals dat zou moeten. Het beste is om 2 dagen voordat je je epileert te scrubben.
Haarzakjes worden vrijwel over de hele lichaamshuid teruggevonden met uitzondering van de handpalmen, voetzolen, lippen en oogleden. Door de verschillende soorten cycli in de haarzakjes ontstaan verschillende haarsoorten.
Wanneer de infectiehaard zich vanuit het haarzakje uitbreidt naar de omliggende huid en het onderhuids weefsel, dan ontstaat een huidabces of furunkel ('zevenoog'). Een verzameling van meerdere furunkels noemt men een karbonkel ('negenoog').
Raak de steenpuist niet aan (dus ook niet uitknijpen of krabben). Was regelmatig uw handen met zeep en droog ze goed af. Gebruik uw eigen handdoek en neem elke dag een nieuwe handdoek.
Gistpuistjes zijn veel kleine bultjes, ongeveer zo groot als een speldenknop en rood van kleur. De puistjes komen vooral voor op het voorhoofd, kaaklijn, rug of borst. Gistpuistjes zijn soms lastig van acne te onderscheiden. Ze lijken op het eerste oog erg op elkaar en kunnen op dezelfde plekken voorkomen.
Het grote voordeel van waxen is: je hebt lange tijd een gladde huid waar je geen omkijken naar hebt! Als je scheert of ontharing crèmes gebruikt, blijven de haarwortels zitten. Je haar groeit direct terug en je krijgt stoppels. Met waxen heb je daar geen last van; de haartjes blijven langer weg en komen zacht terug.