Je vogel is inmiddels aan je gewend en zal op je vinger willen gaan zitten. Om deze truc aan te leren, trek je langzaam je hand weg op het moment dat zijn pootje jouw vinger raakt. Beloon vervolgens je vogel zodat hij weet dat hij iets goeds heeft gedaan. Doe dit met een zaadje, iets lekkers en/of liefkozende woorden.
Reageer op lichaamstaal van uw parkiet met woorden - kalmeer hem als hij gestrest is, praat zachtjes met hem als hij ontspannen is. Zodra u herkenbare geluiden in het gepraat van uw parkiet hoort is het van belang om ze te herhalen. Als uw vogel de eerste zin onder de knie heeft, concentreer u dan op de volgende.
Win het vertrouwen van je vogel
Laat je vogel buiten zijn kooi spelen en eten. Als je dit lang genoeg volhoudt zal je vogel zich comfortabel voelen in jouw bijzijn en zal hij zijn genegenheid naar jou tonen.
Voor hem werkt het het beste door hem te negeren als hij zo doet. Even geen aandacht geven is voor hem de beste "straf". Het is daarom per parkietje ook een beetje verschillend, het hangt ook van het karaktertje van het diertje af. Het is een kwestie van volhouden, maar dan zul je uiteindelijk resultaat boeken.
Wanneer je gebeten wordt door je papegaai zeg je één keer duidelijk nee en loop je direct weg zonder verdere aandacht te geven. Ga niet schreeuwen want dit stimuleert het bijtgedrag juist meer. Veel geduld en consequent zijn is bij dit proces zeer belangrijk.
Zoals de vogel vastpakken, in de snavel knijpen, terug in de kooi zetten, op de grond zetten/gooien, in een strafkooi plaatsen, in het donker zetten, met de plantenspuit spuiten, sleutels naar de kooi gooien, etc.
Je vogel kan bang zijn en letterlijk van zich afbijten om zichzelf te beschermen. Bouw in zo'n geval het contact stap voor stap op om je vogel gerust te stellen. Het kan ook zijn dat je vogel probeert de baas te spelen. Door te bijten schrikt hij je af en zul je minder snel met je hand in de kooi gaan.
Als een vogel zijn veren dicht tegen zijn lichaam houdt en zich kleiner maakt, dan is hij bang of gestrest. Als een vogel met zijn vleugels slaat of ze uitspreidt, is dit ook een teken dat het dier zeer ontevreden over iets is. Als hij er bijzit zoals anders, met zijn veren licht opgezet, dan is het dier gelukkig.
Van het fruit verwijder je de pitten. Geschikte rauwe groenten en kruiden zijn bijvoorbeeld basilicum, munt, witlof, erwten, aubergine, courgette en paprika. Geef nooit avocado, koolsoorten, aardappels, rabarber of groene bonen. Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan.
Wanneer een vogel zich niet goed voelt, zie je dat – afhankelijk van waaraan hij lijdt – vaak terug in bewegingsproblemen of hangende vleugels. Lukt het hem bijvoorbeeld niet meer op te vliegen of trekt hij raar met één van zijn pootjes, dan is dat een reden om de dierenarts te contacteren.
Geschikte rauwe groenten en kruiden zijn bijvoorbeeld basilicum, munt, witlof, erwten, aubergine, courgette en paprika. Geef nooit avocado, koolsoorten, aardappels, rabarber of groene bonen. Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan. Snij de banaan in schijfjes met de schil er nog aan.
Het is zeker waar dat een vogel die alleen wordt gehouden beter zal horen wat u te zeggen heeft. Maar een vogel die alleen is zal altijd het gezelschap van een soortgenoot missen, tenzij u hem constant aandacht kunt geven.
Je zet hem op je vinger en houd hem dicht bij je mond. Vervolgens begin je met een woordje of een kort zinnetje: zijn of haar naam bijvoorbeeld. Hiermee houd je zijn aandacht vast. Blijf deze woordjes enkele minuten lang herhalen, spreek langzaam en duidelijk.
Houd uw vinger wat uit de buurt van uw vogel zodat hij moet fladderen om erop te springen.Blijf het door u gekozen woord of gefluit herhalen. Als het erop lijkt dat uw vogel niet weer wat hij moet doen, duw dat met uw vinger tegen zijn buik en houd hem meer verder weg, gewoon een paar centimeter.
Sociaal gedrag en verzorging
Zeker voor wat oudere, verantwoordelijke kinderen is het een geweldige metgezel, onder toezicht. Je houdt deze parkieten wel het best niet alleen, om gedragsstoornissen te voorkomen. Tegelijk is het beter om ze niet te veel te knuffelen of te aaien.
hallo, Parkieten kunnen wel verdrietig zijn, maar gaan niet tranen zoals wij dat kunnen. Als een parkiet wel zulke traantjes heeft, dan kun je er beter even naar laten kijken door een vogelarts. Het kan zijn dat er wat irriteert in het oogje.
Grasparkieten vinden het niet leuk om alleen te zitten en kunnen, als ze de hele dag alleen in een kooi zitten, zich snel gaan vervelen. Ons advies is dus om de kooi zo leuk en uitdagend mogelijk in te richten. Ook is het ons advies om een grasparkiet niet in zijn eentje te houden.
Als de vogels thuis blijven moet er minstens elke dag iemand bij hen komen om vers water, voer en aandacht te geven, liefst twee maal per dag. Die moet ook kijken of ze zich normaal gedragen, goed eten en of alles in orde is.
Dagelijks diverse soorten groenvoer en fruit zijn daarom een must voor elke grasparkiet. Vers groenvoer kun je van jouw wandelingen meebrengen. De meeste grasparkieten zijn dol op de jonge bladeren van de paardenbloem, vogelmuur en vlierbessen.Ze knabbelen graag aan de schors van verse takken en van fruitbomen.
Speeltjes als hondentouwen, kattenballetjes en houten speeltjes zijn net zo leuk voor je vogel als voor elk ander dier. Parkieten zijn vrij slimme dieren en de meeste zullen dan ook eerst even nadenken en hun nieuwe speeltje uit de kooi' kijken voordat ze de moed verzameld hebben om hun nieuwe speeltje te gebruiken.
Wat verzorging betreft hebben grasparkieten iedere dag vers voer nodig, water en een schoon bad. De bodembedekking moet een keer per week helemaal vervangen worden. Ontlasting en natte plekken kunt u het beste dagelijks weghalen.
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
Maar vergis je niet: grasparkieten zijn zeer intelligent en zij hebben dan ook heel veel uitdaging nodig. Daarnaast zijn grasparkieten erg sociaal. In het wild leven ze in groepen van wel 25.000 dieren. Grasparkieten kunnen wel vijftien tot twintig jaar oud worden.
Een parkiet heeft een paar dagen nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en omgeving. Wen de vogel vervolgens aan uw hand door lekkere dingen te geven. Door dit vaak te doen, tegen de parkiet te praten en heel rustig te blijven, kunt u langzaam steeds meer van de vogel vragen.