De opbrengst van jouw zonnepanelen hangt sterk samen met het seizoen. Van de totale jaaropbrengst wordt er gemiddeld maar 10% opgewekt in de wintermaanden. Toch doen de regen en sneeuw iets goed voor je zonnepanelen. De opbrengst mag dan lager zijn, de panelen leveren nog steeds hun werk.
Maar hoeveel wekt een zonnepaneel nou precies op? In de zomer kan een zonnepaneel een piek bereiken van zo'n 3.000 tot 3.500 watt per uur. Dit in tegenstelling tot de winter, wanneer het zomaar 25 watt kan zijn. Als de zon schijnt in de winter dan kan de opbrengst soms nog wel een piek hebben tot zo'n 400 watt.
Jazeker!Zonnepanelen leveren het hele jaar door energie, dus ook in de winter begin je meteen met besparen.
Ook in de winter kun je energie opwekken met zonnepanelen. De werking van zonnepanelen is namelijk afhankelijk van het licht dat de zon afgeeft en niet van de warmte. Zelf groene energie in de winter opwekken kan dus prima. Je zal alleen relatief minder energie opwekken doordat er minder zonuren op een dag zijn.
Vermogen zonnepanelen
Kort gezegd: het aantal Wp laat zien hoeveel stroom je paneel kan opwekken. Eén Wattpiek zorgt in Nederland voor ongeveer 0,85 tot één kWh stroom per jaar. Heeft een paneel een vermogen van 300 Wp, dan betekent dit dat het paneel 0,3 kWh per uur opwekt onder optimale omstandigheden.
Als twee magneten steeds naar elkaar toe worden gebracht en vervolgens uit elkaar worden getrokken, zoals een accordeon, creëert dat een magnetisch veld dat steeds van kracht wisselt. Dankzij die fluctuatie kun je stroom opwekken. Tot zover 'gewoon' elektromagnetisme.
Een Windwokkel kan vrij hoge snelheden bereiken. Gemiddeld kan je rekenen op 2.000 tot 3.5000 kWh op jaarbasis, afhankelijk van waar de Windwokkel geplaatst wordt. De plaatsing van de Windwokkel is immers zeer bepalend voor de efficiëntie en dus ook de opbrengst.
Duurzaam Thuis testte het rendement van een kleine windmolen. De turbine kostte € 11.000,-, levert ongeveer 2200 kWh per jaar op, en heeft een technische levensduur van zo'n 20 jaar. Met de rekensom 11.000 / (2200 kWh x 20 jaar), bereken je dat de stroom € 0,25 per kWh kost.
Stroomverbruik afstemmen op zonneschijn
Over het algemeen wordt aangeraden om in de daluren energie te gebruiken. Dit zit echter net even anders wanneer je zelf zonnepanelen op je dak hebt liggen. De zon schijnt immers vooral overdag. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen.
Dat wil zeggen dat de zonnepanelen stroom opwekken zodra er daglicht is (zie ook: werking zonnepaneel). Ook bij bewolking produceren ze zonnestroom, al is dat minder dan bij direct zonlicht. Zelfs in de winter! Het is een fabel dat zonnepanelen alleen in de zomer, als de zon fel schijnt, stroom opwekken.
Een set van 8 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op je energierekening. Met 10 zonnepanelen van 365 Wp bespaar je nog meer, want daarmee wek je in het eerste jaar 3103 kWh op. Tel uit je winst. *Aantal zonnepanelen x vermogen per paneel x 0,85.
De sneeuw zal in de meeste gevallen vanzelf van de panelen afglijden als de temperatuur weer oploopt. Blijft de sneeuw toch een tijdje liggen, dan kunt u overwegen om de panelen schoon te (laten) vegen. Maar dit is niet ons advies.
De opbrengst van jouw zonnepanelen verschilt per maand. Zo wekken jouw zonnepanelen in de maand mei het meeste stroom op en zijn de prestaties in december vaak het laagst.
Zonnepanelen die liggen op daken gericht op het zuiden, wekken de meeste stroom op. Rond het middaguur staat de zon op haar hoogste punt waardoor er optimaal gebruik gemaakt kan worden van de zon op het warmste moment van de dag. Zonnepanelen op het (zuid)oosten en (zuid)westen werken ook prima!
Ze kunnen ook ingezet worden als alternatief voor of aanvulling op zonnepanelen. Een windturbine van het nieuwe model kost 10.000 euro per turbine. Volgens Flower Turbines bedraagt de terugverdientijd voor de Nederlandse markt acht jaar.
De windwokkel biedt de mogelijkheid voor bedrijven om opwek van groene energie te combineren met reclame uitingen. De windwokkel is de oplossing om aan te tonen dat u duurzaam onderneemt. Afhankelijk van de locatie en bij gemiddelde windsnelheden levert de composiet Windwokkel op jaarbasis tussen 1250 en 1750 kWh op.
Voor de bouw van windturbines is een omgevings- vergunning nodig. Meestal vraagt een ontwikkelaar die vergunning aan voordat hij een keuze heef gemaakt voor een specifek type windturbine. Het is namelijk onverstandig om al in een heel vroeg stadium het type en de afmetingen vast te leggen.
Neodymium magneten, ferriet magneten, magneetband en magneetfolies behouden hun magnetisme onder normale omstandigheden vrijwel onbeperkt lang.
Ons bloed bevat ijzerdeeltjes en een magneet trekt ijzer aan. De Magnetic Plus magneten zorgen voor een verbeterde bloedcirculatie en doorbloeding van weefsels, organen en cellen. Verder wordt de afvoer van afvalstoffen bevorderd, de zuurstofopname uit het bloed verbeterd en de elasticiteit in de vaatwand hersteld.
Met zelfklevende magneetfolie kan je gemakkelijk je eigen magneten maken. Neem een foto, tekening of print en plak dit op de zelfklevende magneetfolie. Knip de leuke vorm vervolgens uit en hang op je ijskast of op ons magneetbehang.
Hoeveel zonnepanelen voor 3500 kWh? Een zonnepaneel met een vermogen van 390 Wattpiek heeft een gemiddelde jaaropbrengst van 332 kWh per jaar. Voor 3.500 kWh aan energie zou je dus 11 zonnepanelen nodig hebben die een heel jaar lang energie opwekken.
Wat brengt jouw dak op? De meeste mensen plaatsen 10 zonnepanelen op hun dak. Hiermee is de opbrengst per jaar ongeveer 3.400 kWh. Dat is gelijk aan het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden.
Gemiddeld is een zonnepaneel dan goed voor een jaarlijkse opbrengst van 400Wp * 0,88 kWh = 352 kWh. In totaal heb je 5000 kWh/352 kWh = 15 zonnepanelen nodig om jaarlijks 5000 kWh op te kunnen wekken.