In de winter kan de temperatuur in China dalen tot min 20º C, in de zomer ligt de temperatuur rond 30ºC met uitschieters tot boven 40ºC. In de herfst is het overdag nog redelijk warm, maar koelt het 's avonds sterk af.
Tijdsverschil China
In Nederland hebben we de tijdzone +1 in de winter en +2 in de zomer. China is een immens groot land maar heeft wel dezelfde tijdzone. Het hele land valt namelijk onder +8 UTC. Dit betekent dat het in de zomer zes uur later is en in de winter zeven uur later in China.
De winter in Peking is normaalgesproken kort, maar ijzig. Vooral in januari komen de temperaturen er nauwelijks boven nul en vriest het in de nachten gemiddeld 8 of 9 graden. De laagst gemeten temperatuur ooit bedraagt er -27,4 graden, gemeten in de februarimaand, precies even laag als het kouderecord van Nederland.
In het zuidoosten heerst een tropisch klimaat met in de zomer een regenseizoen. De oostkust kent een zeeklimaat en het noorden een landklimaat met hete zomers en koude winters. Op de overgangsgebieden heerst een steppeklimaat. In het zuiden ook een Savanneklimaat.
Veel neerslag kent het noordelijke deel van China niet. De hoeveelheden op jaarbasis variëren van een kleine honderdvijftig millimeter langs de grensgebieden met Mongolië tot ongeveer zevenhonderd millimeter in de natste gebieden van de laagvlaktes in het oosten.
In principe kun je China het hele jaar bezoeken. De beste reistijd zijn de maanden april tot en met mei en september tot en met oktober; de lente en de herfst. De omstandigheden zijn dan gunstig: prima temperaturen, weinig regen en geen toeristisch hoogseizoen.
China kent verscheidene klimaatzones. In het noorden, noordwesten en midden van China heerst een landklimaat met lange, koude winters en korte warme zomers. In de winter kan de temperatuur in China dalen tot min 20º C, in de zomer ligt de temperatuur rond 30ºC met uitschieters tot boven 40ºC.
Shanghai (Nederlands: Sjanghai) heeft een warm chinaklimaat, met milde winters en warme zomers. De stad kent een echte moesson.
Hongkong heeft een warm zeeklimaat (type Cwa volgens de Köppen-Geigerclassificatie). Het volgens veel andere bronnen als subtropisch omschreven klimaat wordt gekenmerkt door warme, relatief droge winters en tropisch warme zomers met veel neerslag en een hoge luchtvochtigheid.
Klimaat Beijing
De gemiddelde jaartemperatuur voor Beijing is 21°C en er valt in een jaar tijd 170 mm regen. Het is 217 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 65% en een UV-index van 5.
Officieel mogen Chinese werknemers maximaal 44 uur per week werken, maar bij veel internet- en technologiebedrijven is zes werkdagen van twaalf uur al jaren de norm.
Een andere sector waar China het wereldtoneel domineert is de landbouw. Als grootste landbouwproducent ter wereld telt het het duizelingwekkende aantal van 300 miljoen boeren, die vooral rijst, maar ook op enorme schaal aardappelen, gierst, graan, thee en tabak verbouwen.
China is een immens land met verscheidene klimaatzones. In het noorden, noordwesten en midden van China heerst een landklimaat met lange, koude winters en korte warme zomers. In de winter kan de temperatuur in China dalen tot min 20º C, in de zomer ligt de temperatuur rond 30ºC met uitschieters tot boven 40ºC.
Het klimaat in Japan
Er zijn net als in Nederland 4 seizoenen: voorjaar, zomer, herfst en winter. De zomers (juli t/m september) zijn drukkend warm en vochtig. De winters zijn zacht, hoog in de bergen echter kouder. Maar het is een droge kou en er is 's winters veel zonneschijn.
Natuur in China
Er zijn 7 klimaten te vinden, van een tropisch klimaat in het zuidwesten tot een woestijnklimaat in het noordwesten. Het uiterste puntje van het zuidoosten is zelfs subtropisch. Het vasteland van China is grofweg in te delen in het Chinese laagland, het Noord-Chinees en het Zuid-Chinees bergland.
China is het land met de meeste inwoners ter wereld. De meeste mensen wonen in het Oosten van het land, waar de grote steden te vinden zijn. Veel Chinese steden hebben meer dan tien miljoen inwoners en zijn dichtbevolkt. In de grootste stad ter wereld – Chongqing – wonen maar liefst 30 miljoen mensen.
De meest gebruikelijke manier om naar China te reizen is per vliegtuig. Er vertrekken dagelijks vluchten vanaf Schiphol Amsterdam naar diverse bestemmingen binnen China. De meest gebruikelijke vliegroute is van Amsterdam naar Beijing. In veel gevallen eindigt je reis dan ook weer in Beijing voor het vliegtuig terug.
Beste reistijd voor Japan
Japan is het hele jaar goed te bezoeken. De maanden maart tot mei en september tot november worden over het algemeen beschouwd als de beste maanden om het land te bezoeken. Tijdens deze periode heeft u de kans om te genieten van de iconische kersenbloesem of levendige herfstbladeren.
Economische groei China valt bijna stil, maar 'groot deel ellende achter ons' De Chinese economie is in het tweede kwartaal flink vertraagd met een groei van slechts 0,4 procent. Dat is de laagste groei sinds het begin van 2020, blijkt uit cijfers van het Chinese bureau voor de statistiek.
Een chinaklimaat is volgens de klimaatclassificatie van Köppen een gematigd klimaat met natte zomers en staat bekend als het Cw-klimaat.
De autoverkopen in China hebben een snelle groei doorgemaakt. In 2007 haalde het land Japan in en werd de op een na grootste automarkt ter wereld. In januari 2009 werd ook de Verenigde Staten ingehaald. Sinds 1999 groeide de autoverkopen in China met meer dan 10% op jaarbasis.
Waar deze in 1980 nog 0,8 miljard euro bedroegen, was dat in 2018 gestegen naar 1 378 miljard euro, zie figuur 1.2.1.