Het visum voor Turkije kost € 49,95 per reiziger. Reist u met meerdere personen? Dan moet u voor elke persoon een visum aanvragen. De prijs per persoon blijft dan ongewijzigd.
Nee, je hebt geen visum (meer) nodig voor Turkije. Deze verplichting is in maart 2020 komen te vervallen. LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit.
Het e-Visum is een alternatief voor visa die afgegeven worden door Turkse missies en douanekantoren. De aanvragers krijgen hun visa elektronisch na het invoeren van de benodigde informatie en na betaling met een creditcard of bankpas (Mastercard, Visa of UnionPay).
Meestal weet u binnen 15 kalenderdagen of u het visum krijgt. Soms is meer tijd nodig: de aanvraag kan dan 45 dagen duren, bijvoorbeeld als er extra documenten nodig zijn. Heeft u een visum voor Nederland aangevraagd? Bekijk hoe u de status van uw aanvraag online volgt.
In toeristische gebieden wordt de euro dikwijls als betaalmiddel geaccepteerd. De wisselkoers kan ongunstig zijn en het wisselgeld is meestal in Turkse lira's.
Sinds 1 juni heeft de Turkse overheid de verplichting om een vaccinatiebewijs, een attest van genezing, een negatieve PCR-test of antigeentest voor te leggen opgeheven voor reizigers die Turkije binnenkomen via land, lucht of zee. Reizigers dienen geen “Form for Entry” in te vullen om naar Turkije te reizen.
U moet een geldig paspoort of een geldige ID-kaart meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Bij aankomst in Turkije moet uw paspoort of ID-kaart nog 6 maanden of langer geldig zijn. Is uw paspoort of ID-kaart bij aankomst in Turkije korter geldig dan 6 maanden? Dan kunt u het land niet inreizen.
Voorheen was het mogelijk om bij aankomst in Turkije op de luchthaven een visum te kopen. Sinds 1 november 2014 is het echter niet meer mogelijk een visum op het vliegveld in Turkije te kopen. U dient nu voor u naar Turkije reist (online) een visum aan te vragen.
Een visum voor Nederland vraagt u aan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar u woont. Aanvragen bij een ambassade van een ander Schengenland waar Nederland door vertegenwoordigd wordt in het land waar u woont, kan ook.
Reist u naar Turkije of Georgië? Dan is een geldige Nederlandse ID-kaart voldoende. In sommige landen moet uw paspoort of ID-kaart bij binnenkomst of vertrek ook nog een aantal maanden geldig zijn.
Turkije heeft een visumplicht waarbij het visum voor Turkije enkel te gebruiken is gedurende de geldigheidstermijn van 180 dagen. Binnen deze periode mag u een onbeperkt aantal reizen naar Turkije maken. Desondanks mag u in totaal maximaal 90 dagen in Turkije verblijven, aaneengesloten of verdeeld over meerdere reizen.
Welke reisdocumenten hebt u nodig? Voor Belgen in bezit van een paspoort/identiteitskaart is het sinds 2 maart 2020 niet langer nodig om een visum aan te vragen om af te reizen naar Turkije.
Afschaffing visumplicht Turkije sinds 2 maart 2020
Dit betekent dat u visumvrij naar Turkije kunt reizen als u korter dan 90 dagen verblijft. U hoeft hier dus géén visum meer voor aan te schaffen. Bij verblijf langer dan 90 dagen is een visum nog wel verplicht.
Als u de nationaliteit heeft van Nederland, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk of een (ander) land in de Europese Unie, dan heeft u daarvoor sinds 2020 geen visum meer nodig. Sindsdien is de informatie op deze website over het visum voor Turkije niet meer bijgewerkt.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Turkije aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Turkije inentingen aangeraden tegen hepatitis B en rabiës (=hondsdolheid).
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Turkije.
Het is zeker niet zo goedkoop als Zuidoost-Azië, maar voor een paar euro kun je heerlijk eten en ook accommodatie is niet duur. Reis je met openbaar vervoer en eet je voornamelijk bij lokale restaurants dan is een reis door Turkije zeker goed te doen met een klein budget! Turkije is sowieso een verrassende locatie.
Beste bezoeker, Momenteel zijn er geen maatregelen van kracht voor reizigers die terugkeren naar/aankomen in België. Je hoeft dus geen Passenger Locator Form (PLF) in te vullen.
De PCR test mag maximaal 48 uur oud zijn, de sneltest maximaal 24 uur.
Het Passenger Locator Form kan helpen om contact met jou op te nemen wanneer je in contact kwam met een besmettelijke ziekte. De gegevens worden gebruikt om je binnen de 14 dagen na aankomst te contacteren.
Al zijn de servicekosten bij de prijs inbegrepen, een fooi van 10 procent is gebruikelijk. In eenvoudiger lokanta's word je geacht te betalen aan een persoon achter de toonbank, meestal bij de ingang. Daar staat meestal een pot voor fooien. Eventueel kun je wat geld achterlaten op tafel.
Contant geld
Dan moet u aangifte doen bij de Douane, zodat de Douane weet dat u het geld bij zich heeft. U hoeft bij de Douane geen belasting over het geld te betalen. Het bedrag van € 10.000 kan ook in andere valuta zijn, of goud of gouden munten. Het maakt ook niet uit of het uw geld is of dat van iemand anders.
Moet men in obligaties in Turkse lira beleggen die een erg hoog rendement bieden? Vandaag kunt u obligaties in Turkse lira kopen die een rendement bieden tot bijna 30%. Toch raden we u voorlopig af om ze te kopen. De kans is immers groot dat u er uw broek aan scheurt.