Samen wandelen is voor honden een veilige en niet-agressieve manier om met elkaar kennis te maken. Iedere hond houdt van wandelen en door dat samen met een andere hond te doen breng je direct een positieve sfeer in de roedel. Samen wandelen zorgt voor verbroedering!
Bij het socialiseren is het belangrijk om de ervaringen te blijven herhalen zodat de pup er ook echt aan went. Een enkele ontmoeting met iets nieuws is niet genoeg om de hond zich dit blijvend te laten herinneren. Leer uw pup tijdens de socialisatie meteen welk gedrag u graag van hem wilt zien.
Veel mensen denken dat een hond en een kat moeilijk samen kunnen leven. Niets is minder waar, een hond en een kat kunnen perfect vrienden worden. Natuurlijk is de rol van de eigenaar heel groot. Met de juiste benadering en een gepaste opvoeding kunnen huisdieren de beste vrienden voor het leven worden.
Voordat je hem van dichtbij kennis laat maken met andere honden. Zorg altijd voor veiligheid. Heeft jouw hond al eens schade veroorzaakt aan een andere hond, leer hem dan een muilkorf aan en houdt hem aangelijnd. Leer hem goed gedrag op afstand van andere honden en eventueel het vermijden van andere honden.
Gedraag je kordaat en vrolijk wanneer je hond bang is. Laat je hond zien dat jij zijn leider bent en dat er geen enkele reden is om bang te zijn. Loop vrolijk en zonder aarzeling gewoon recht op "het gevaar" af. Op deze manier kun je je hond helpen om over zijn angst heen te komen.
Zorg dat jij de leiding neemt en bepaalt wat er wel en niet gebeurt in huis. Als na vier weken er nog steeds veel spanning is tussen je eerste hond(en) en je nieuwe, raadpleeg dan een gedragskundige.
Hoe verloopt het rouwproces van een hond? Ook je hond rouwt als één van zijn maatjes opeens wegvalt. Iedere hond rouwt anders, de één toont zichtbare symptomen van rouw terwijl de ander stilletjes zijn verdriet verwerkt. Het verschil van rouw hangt af van de onderlinge band en hoe lang de honden samen hebben geleefd.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
De primaire socialisatiefase loopt rond de leeftijd van 12 weken over in de secundaire socialisatiefase. In de primaire socialisatiefase vindt socialisatie plaats op de omgeving en op de roedelgenoten. De pups moeten alles waarmee ze later te maken kunnen krijgen als heel normaal gaan zien en ervaren.
Geef je hond daar ruim de tijd voor. Snuffelen kost energie en werkt ontstressend, een betere combinatie is er niet. Je hond hoeft niet steeds met andere honden te spelen, ook niet wanneer beide honden loslopen. Leer je hond ook om andere honden te negeren, immers niet elke passerende hond wil met jouw hond spelen.
Als een van de twee honden negatief gedrag vertoont is het belangrijk om te voorkomen dat de ander dit overneemt. Maak voor het eerst kennis op neutraal terrein. Zo kunnen de honden elkaar een beetje leren kennen en is de nieuwe hond niet meteen een indringer van het territorium.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
Honden observeren het gedrag van hun baasje en merken het meteen als er iets loos is. Ze kunnen emoties aanvoelen en raken beïnvloed door de stemming waarin het baasje zich bevindt. Honden zijn geweldige vrienden die met je meeleven en waarmee je een sterke band kunt vormen.
Net als mensen dromen huisdieren over dingen die ze overdag meemaken om hun dag te verwerken. Het is ook heel aannemelijk dat jouw hond of kat over jou droomt, over je gezicht en geur. Maar bijvoorbeeld ook hoe ze je kunnen irriteren of blij maken.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Oog in oog… « Als je hond je strak aankijkt, geeft hij jou een knuffel met zijn ogen », Brian Hare. Volgens Brian Hare zou je hond in de ogen kijken oxytocine, beter gekend als 'het gelukshormoon', produceren. Hetzelfde hormoon wordt ontwikkeld bij een 'moeder-kind'-relatie na de bevalling.
Wat te doen als je hond uitvalt naar andere honden? Neem aankondigende signalen serieus en help je hond door de situatie te veranderen. Op die manier hoeft het niet tot grommen, of uitvallen, te komen. Je hond leert om deze manier dat jij de situatie oplost en je hond in bescherming neemt.
Introduceer jouw hond en de pup aan elkaar op een neutrale plek. Waarom op neutraal gebied, omdat dit bij de oudere hond het gevoel van bezitterigheid of bescherming wegneemt, waardoor de pup zich ook veiliger voelt. Jouw oudere hond voelt direct aan dat hij hier te maken heeft met een baby, een puppy.
Als je hond gromt of bijt doet hij dat om jou iets duidelijk te maken. Het is voor hem een manier van communiceren en dus honds gedrag. Hij doet dit niet zomaar en al zeker niet om jou te pesten. Voordat honden daadwerkelijk zullen aanvallen geven zij een reeks afstand vergrotende signalen af.