Het schuren van een eiken tafel doe je met behulp van schuurpapier met een fijne korrel. Na het schuren is het verstandig om de eikenhouten tafel af te nemen met een vochtige doek. Hiermee voorkom je dat er stof achterblijft. Laat de tafel vervolgens goed drogen, voordat je eventueel olie of lak gaat aanbrengen.
Schuur de tafel: bij een intacte oude laklaag volstaat schuren met schuurpapier korrel 240-320 en korrel 180 bij ongeschaafd hout (geschaafd hout hoe je niet te schuren). Is de tafel in zeer slechte staat? Krab dan eerst de bladderende verflagen weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met korrel 80-120.
Start met heel grof schuurpapier met een korrel van 60-80 en als het nodig is kunt u door gaan tot korrel 320. Ditzelfde geldt ook voor elektrisch schuren. Als u start met schuren kunt u het beste eerst de lastige delen van de tafel aanpakken: eerst de poten, lades en randen en dan pas het tafelblad.
Dan raden we je aan om je tafel te behandelen met lak. Deze biedt een betere bescherming dan beits als extra laag op het hout. Als je wel graag de natuurlijke uitstraling van je hout wilt behouden, raden we je aan om te kiezen voor CetaBever Meubellak Natuurlijk Effect.
Wij adviseren ONE by Histor Acryl Lak Hoogglans voor het verven van je tafel: deze lak droogt sneller, ruikt niet, verkleurt nauwelijks en is minder milieubelastend.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Eerst de fineer ontvetten en daarna schuren. Ga je fineer lakken dan eerst grondverf aanbrengen en weer schuren. Fineer beitsen is geen grondverf nodig. Controleer eerst of de fineer nog goed hecht op de ondergrond en lijm deze anders vast met houtlijm.
Voor het schuren van deze moeilijke plekken is het verstandig om een schuurmachine met driehoekvormige schuurzool te gebruiken. Met de uiteinden van de schuurzool zijn deze moeilijke plekken goed bereikbaar. Deze schuurzool is te gebruiken met speciaal ontworpen schuurpapier, dat ook een middelgrote korrel heeft.
Stap voor stap een houten meubel vernissen
Verwijder oude verf, vernis of beitslagen met schuurpapier. Schuur steeds in de richting van de houtnerf. Stap 2: Maak het meubel stofvrij met een zachte borstel. Stap 3: Breng met een niet-pluizende doek thinner aan en laat goed drogen.
Waarom geen zonnebloem olie, olijfolie en slaolie gebruiken
De belangrijkste reden om het niet te doen is dat het meubelstuk naar verloop van tijd echt smerig word en gaat stinken. Een ander nadeel is dat het heel diep in onbewerkt hout trekt. Als dit begint te stinken krijgt u dit er bijna niet meer uit!
Het hout is pas beschermd als het verzadigd is, dit betekent dat in extreme gevallen zelfs een 3e laag nodig kan zijn. Wanneer het oppervlak onvoldoende droog gewreven wordt dan vormen de olieresten een klevende, glanzende laag.
Verschillende opknap technieken
Toch zijn er meerdere technieken die je kunt toepassen om jouw eiken meubel een authentiek uitstraling te geven. Denk hierbij aan distressing, verf sjablonen gebruiken, craqueleren, kalkwas, nieuwe kleur en kaarsvet gebruiken.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Vlakschuurmachines zijn zeer veelzijdig en kunnen voor heel veel verschillende klussen gebruikt worden. Over het algemeen zijn ze het meest geschikt voor de fijnere afwerk klussen, zoals het schuren van deuren en meubels. Hoe groter de zool, hoe sneller je een groot oppervlakte kunt schuren.
Grof schuurpapier (korrel 60) is geschikt voor het grove schuurwerk. Bijvoorbeeld het verwijderen van roest of het verwijderen van een oude, bladderende verflaag. Middelgrof schuurpapier (korrel 80 – korrel 120) gebruik je voor het afronden van hoeken en het fijner schuren vóór het schilderen.
Gebruik per type schuurmachine. Oefen tijdens het schuren een lichte en constante druk uit. Schuur altijd met de nerf mee. Kies voor een langzame stand bij zachte materialen en voor een snelle stand bij harde materialen.
Zorg voor een goed geventileerde ruimte (maar zonder tocht) en een temperatuur van rond de 20°C. Verf hecht het beste op een schoon oppervlak. Maak de tafel daarom goed schoon met warm water met daarin Histor Ontvetter. Eventuele gaatjes en scheuren kun je opvullen met een vulmiddel.
Schuur eerst met een zwaar korrelig schuurpapier en werk de tafel met zorg af met een lichtkorrelig papier. Neem de tafel af en kijk of je het gewenste resultaat hebt geboekt. Maak de tafel schoon en bescherm de tafel vervolgens met lak, olie of andere mogelijkheden.
Gebruik dan zeker een voorstrijk. Ook een gelamineerde spaanplaat kan je probleemloos schilderen. Wil je dit doen dan begint de klus net als, het schilderen van elke andere soort spaanplaat, met het ontvetten en licht schuren. Dit komt het resultaat echt ten goede, dus neem hiervoor de tijd.
Wat je zou kunnen proberen is het gebruik van tapijtlijmverwijderaar. Dit goedje verwijderd lijm en lak. Met een beetje geluk dringt het door de fineerlaag heen en maakt het alles los.
Gelamineerd MDF schilderen
Je start uiteraard gewoon met oneffenheden verwijderen, schuren en reinigen. Daarna breng je een grondverf aan: een speciale variant, want je gebruikt hier een grondverf op oliebasis.
Het behandelde hout lakken
Een nieuwe laag breng je niet zomaar aan. Eerst laat je de laklaag goed drogen. Daarna schuur je het weer licht op met fijn schuurpapier (korrel 320) of een schuurspons (korrel 320) in de richting van de houtnerf. Zo krijg je straks het mooiste, meest glanzende resultaat.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Schuren zonder stof wordt ook wel stofvrij schuren genoemd.
Om te schuren zonder stof moet je een apparaat hebben die het schuurstof afzuigt. Vaak wordt hiervoor een speciale stofzuiger gebruikt: ook wel een schuurstofzuiger genoemd. Je sluit de stofzuiger aan d.m.v. een stofzuigerslang aan je schuurmachine.