Koolstofdioxide (CO2) is namelijk één van de belangrijkste voedingsstoffen voor je planten. Je zal dus merken dat met “echte” CO2 toe te voegen, je planten een pak harder en beter gaan groeien.
De bekendste soorten zijn Javavaren, Anubias, Bucephelandra en mossen. Deze planten noemt men ook wel epifytische planten. Deze planten halen hun voedingstoffen voornamelijk uit het water (of regen). Veel beginners planten deze soorten in de bodem waarna ze snel zullen aftakelen.
Elk aquarium heeft behoefte aan CO2, ook wel koolstofdioxide of koolzuurgas genoemd. Dit is van essentieel belang om te zorgen dat je aquariumplanten goed groeien en om algen te voorkomen. Plantenvoeding met CO2 kan helpen, maar is niet altijd voldoende en daarbij niet nauwkeurig te doseren.
Anubias Nana
De Anubias soort is door de jaren heen erg bekend geworden en met goede redenen. Het is een sterke plant, de bladeren voelen bijna net zo hard als plastic en de plant kan bijna in ieder aquarium gehouden worden.
Een aquarium zonder planten is mogelijk. Het belangrijkste is de omzetting van ammonium en nitraat. Dit kan met een aquariumfilter of/en aquariumplanten. Zorg wel voor genoeg schuilmogelijkheid en ene goede filtratie als u kiest om geen planten te nemen.
Het is zeker mogelijk dat er te veel planten in een aquarium zitten. De oorzaak hiervan is te weinig plantenvoeding en CO2. Bij te veel planten is er te weinig plantenvoeding en CO2 om alle planten te voorzien, waardoor algen hun kans grijpen en snel zullen groeien.
Geschikte waterplanten
Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom. Zoals Cabomba, Penningkruid of Valineria.
Voor de meeste aquaria is fijn grind het meest geschikt. Als het grind te grof is, kan er namelijk vuil tussen ophopen. Daarnaast is grind beschikbaar in allerlei kleuren. Over het algemeen geldt dat natuurlijke kleuren het meest geschikt zijn.
Wat zijn de ideale waterwaardes voor javamos? Je ziet, vrij normale waterwaardes. Verder heb je in principe geen CO2 of aquarium plantenvoeding nodig, maar aquariums waarin wel bemest wordt of waar een CO2 installatie aanwezig is, zijn geen probleem. Verder gedijt javamos goed in zowel weinig als fel licht.
De rol van de voedingsbodem
De meeste aquariumplanten hebben een bodem nodig. Heeft de aquariumplant wortels, dan moet er een geschikte bodem gebruikt worden zodat de plant goed kan groeien en zich kan ankeren met de wortels. Daarmee ben je er nog niet.
Wij vinden dit de prachtigste aquariumplanten die er zijn alleen moet u er wel het één en ander over weten. Alle Anubias soorten kunnen super goed tegen lage verlichting en hebben nauwlijks co2 en plantenvoeding nodig. Een aantal bekende en makkelijke soorten zijn: Anubias Nana, Anubias Barteri en de Anubias Congensis.
Een volwassen boom van 50 jaar oud zou zo'n ton aan CO2 uit de lucht hebben gefilterd. Die komt pas vrij als de boom sterft en ontbindt. Een volwassen boom heeft na 50 jaar tijd zo'n ton CO2 uit de lucht gefilterd. Of, op kleinere tijdschaal: laat 50 bomen een jaar groeien en ze nemen samen één ton CO2 op.
Vloeibare CO2, onmisbaar voor goede plantengroei. EasyCarbo is een zeer krachtige en effectieve koolstofvoeding voor aquariumplanten. Koolstof (in de vorm van in het water opgeloste CO2) is één van de belangrijkste voedingsstoffen voor een optimale plantengroei.
Zuurstof in je aquarium is van levensbelang. Je vissen en planten kunnen niet leven zonder zuurstof, maar ook de bacteriën in je aquarium kunnen hun belangrijke werk niet doen, als er niet voldoende zuurstof aanwezig is.In sommige aquaria is minder zuurstof aanwezig.
Wil je de CO2 van je aquarium verhogen zonder risico voor je vissen en garnalen, dan moet je het volgende doen: Kaamlaag verwijderen. Zorgen voor een betere watercirculatie & rimpeling op het wateroppervlakte. Héél langzaam de CO2 week per week verhogen en de pH meten met een goede pH sonde (bijv.
Dood gaande of slecht groeiende aquariumplanten hebben een tekort/teveel aan co2, voeding of licht. Het kan ook voorkomen dat het paludariumplanten zijn, deze gaan binnen 2 weken dood als ze volledig onderwater worden gezet.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Om het water van je aquarium gezond te houden, moet het af en toe ververst worden. Dat kun je beter niet in één keer doen, want dat zou de balans verstoren. Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen.
In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
Buiten de goudvis kunnen ook Platy, Guppen, en Chinese Danio's in koudwater gehouden worden. Mocht u nog op zoek zijn naar een andere koudwater vis dan horen wij dit graag van u. Als u thuis komt laat u de vissen rustig overwennen in het aquarium.
De zweefalg die het groene water veroorzaakt ontstaat meestal door ofwel overbelicht/ direct zonlicht, ofwel door een ernstig verstoorde balans in je aquariumwater. Uit de zon en de aanschaf van Waterpest of Cabomba is de oplossing! Overbelichting of zonlicht- De lichtintensiteit in je aquarium is te groot.
Hoeveel kun je er planten? Als er te veel planten in de kom gezet zijn, kan de openheid en kalmte snel verloren raken en voelt het aquarium al snel te druk aan. Hiervoor kun je de volgende vuistregel hanteren: Lengte (in cm) x breedte (in cm) gedeeld door 50.