Beperkte gemeenschap van goederen (vanaf 1-1-2018)
Dat betekent dat alleen vermogen dat tijdens het huwelijk of het geregistreerde partnerschap is opgebouwd van u samen is. Bezittingen of schulden van voor het huwelijk vallen niet in de gezamenlijk boedel.
Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen
Persoonlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk blijven van jou. Gezamenlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk blijven gezamenlijk. Gaan jullie uit elkaar, dan heb je recht op al je persoonlijke bezittingen en schulden.
Alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden zijn van u en uw partner samen. Erfenissen en schenkingen vallen in de gemeenschap van goederen. Soms en onder bepaalde voorwaarden vallen bezittingen en schulden hier buiten.
Bent u vóór 2018 getrouwd en heeft u geen huwelijkse voorwaarden, dan bent u getrouwd in een algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn. Ook erfenissen en schenkingen zijn van u samen.
Getrouwd of geregistreerd partnerschap
Tegenwoordig krijgt de langstlevende partner automatisch de erfenis, zelfs als er bijzondere huwelijkse voorwaarden zijn, met koude uitsluiting, zoals dat heet. Kinderen erven een kindsdeel, maar ontvangen dat pas na het overlijden van de langstlevende.
Ben je vóór die tijd getrouwd, dan ben je automatisch in volledige gemeenschap van goederen getrouwd. Soms willen jullie de (gedeeltelijke) gemeenschap van goederen omzetten naar een huwelijk met huwelijkse voorwaarden. Dat kan juridisch gezien altijd en op ieder moment tijdens het huwelijk.
a) Een gemeenschappelijk vermogen is het geheel van alle goederen en waarden die in de gemeenschap vallen. De gemeenschap ontstaat: ingevolge de wet of een huwelijkscontract. op het ogenblik dat de echtgenoten in het huwelijk treden.
Het inkomen, het vermogen en de schulden die jij tijdens je huwelijk krijgt, blijven helemaal van jou. Het zal helemaal gescheiden blijven van het inkomen en vermogen van je partner. Jullie houden dus allebei jullie eigen afzonderlijke vermogens en inkomens.
Koude uitsluiting is het uitsluiten van elke huwelijksvermogensrechtelijke gemeenschap tussen u en uw partner. Om dit te doen heeft u huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden nodig.
Op 1 januari 2018 is nieuw huwelijksvermogensrecht in werking getreden; de Wet beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat de 'oude' algehele gemeenschap van goederen niet meer automatisch geldt. De beperkte gemeenschap van goederen is van toepassing, tenzij je huwelijkse voorwaarden opstelt.
Als je getrouwd bent, heb je een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Dat is wettelijk vastgesteld. Zo heb je bijvoorbeeld het verschoningsrecht waarbij je niet hoeft te getuigen tegen je echtgenoot in een rechtszaak. Maar ook om bepaalde beslissingen te nemen heb je elkaars toestemming nodig.
Alles wat je bezit voor het huwelijk en wat die goederen toebehoort. Stel bijvoorbeeld dat je een bouwgrond bezit voor het huwelijk en je zet er samen tijdens het huwelijk een huis op, dan wordt het huis ook jouw eigendom. Alles wat je krijgt door een erfenis of schenking, ook tijdens het huwelijk.
Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.
Het kindsdeel is het deel van de erfenis dat volgens de wet naar het kind gaat als een van de ouders overlijdt en er geen testament is. Wanneer de andere ouder nog in leven is, krijgt hij of zij de hele erfenis.
Nadelen trouwen
Een scheiding brengt papierwerk met zich mee. Houd ook rekening met het inschakelen van een advocaat of mediator. Als je wilt scheiden, dan moet je naar de rechter. Komen jullie er zelf uit dan komt de echtscheidingsuitspraak van de rechter.
Een nadeel aan huwelijkse voorwaarden is wel, dat de partner die geen vermogen heeft en ook geen inkomen verwerft, er tijdens het huwelijk ook niets bij zal krijgen. De partner zonder inkomen deelt officieel niet mee in de inkomsten van de ander.
Deze trouwdata in 2022 zijn al volgeboekt
Februari, wat normaal geen drukke trouwmaand is, heeft 3 mooie data: 02-02-2022, 20-02-2022 en 22-02-2022. De trouwdatum 22-02-2022 is natuurlijk bij uitstek het mooiste getal. Deze dag valt helaas wel op een dinsdag.
Het gemeenschappelijk vermogen wordt bij ontbinding door overlijden in twee gelijke helften verdeeld. De langstlevende echtgenoot krijgt hiervan de helft in volle eigendom (zijn/haar eigen helft). Via bepaalde clausules in het huwelijkscontract kan men afwijken van deze gelijke verdeling.
De “langst-leeft-al clausule” houdt in dat Erna alles krijgt, daar waar de kinderen niets zullen ont- vangen en dus ook niet zullen moeten betalen. Erna zal slechts successierechten betalen op de ene helft van het gemeenschappelijk vermogen. De andere helft is namelijk reeds van haar.
In het gemeenschappelijk vermogen zitten onder meer de goederen die partners samen gedurende hun huwelijk hebben gekocht en hun inkomsten. 'Eigen' blijven echter hun voorhuwelijkse goederen én de erfenissen en schenkingen.
Driekwart trouwt in gemeenschap van goederen
De meeste mensen trouwen nog steeds in gemeenschap van goederen." Freek Schols, hoogleraar notarieel recht, bevestigt dat. Hij deed aan de Radboud Universiteit onderzoek naar hoeveel stellen eigenlijk kiezen voor huwelijkse voorwaarden.
Misschien heb je het al eens voorbij zien komen: als je niets regelt, trouw je sinds 1 januari 2018 niet meer in algehele gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap. Dit betekent dat alles wat je voor het trouwen al bezit, plus erfenissen en schenkingen die je tijdens je huwelijk krijgt, van jou blijft.
Tijdens huwelijk kunt u uw huwelijksvoorwaarden wijzigen naar algehele gemeenschap van goederen. Een dergelijke akte behoeft de goedkeuring van de rechter, welke de notaris voor u zal aanvragen.