De onderlaag van een dak is een waterbestendig en waterdicht membraan dat tussen de shingles en het houten dakbeschot wordt aangebracht. Aangezien het een extra beschermingslaag is tegen barre weersomstandigheden, is de installatie van een onderlaag verplicht.
Bij een schuin dak kunt u niet zonder een goede onderlaag tussen de dakbedekking en het houten dakgeraamte. Zo'n laag beschermt het houtwerk tegen weersomstandigheden en dus tegen indringend vocht en koude lucht. Een goed aangebrachte onderlaag heeft dan ook een positieve invloed op het energielabel van een huis.
Productomschrijving. De dakrol Roof Base Fix is een onderlaag van het merk Aquaplan, ideaal om een plat dak waterdicht te maken. Dit 2-laagse bitumineuze membraan heeft een bijzonder stevige wapening. Het is scheurvast en bestand tegen extreme temperatuurverschillen.
Een bitumen onderlaag dakbedekking, ook wel bekend als een bitumineuze dampremmende laag, is een essentiële waterdichte barrière die tussen het dakoppervlak en de bitumen toplaag wordt geplaatst. Het fungeert als een effectieve dampremmende laag en maakt deel uit van een twee-laags systeem bij bitumineuze dakbedekking.
Met een bitumen band of vloeibare afdichting wordt elk plat dak helemaal waterdicht. Je hebt twee mogelijkheden om dakdetails waterdicht af te werken. Je kan kiezen voor een vloeibare waterdichting (Dak-Detail) of voor een soepele en eenvoudig aan te brengen band vervaardigd uit bitumen (Easy-Band).
Een modern onderdak hoort dus winddicht, waterdicht en stofdicht te zijn. Langs de binnenkant dient het dampdoorlatend te zijn. Zo kan vocht dat zich toch in de isolatielaag bevindt, alsnog naar buiten verdampen. Eén van onze projectcoördinatoren vergelijkt het onderdak graag met een Gore-Tex jas.
Een plat dak waterdicht maken kan door hem te bedekken met EPDM of PVC, of met het gebruik van vloeibaar rubber. Om een schuin dak waterdicht te maken worden meestal keramische of betonnen dakplaten gebruikt.
Het grote voordeel van dakleer is dat het volledig waterdicht is en dat het een zeer grote kleefkracht heeft. Hierdoor is het automatisch een enorm sterke soort dakbedekking.
Basis onderlaag 460P60 voor bitumen dakbedekking
De onderlaag moet u gebruiken als eerste laag op de isolatie of direct op een houten ondergrond. Bevestiging door middel van rondmetalen drukverdeelplaatjes met schroeven als u isolatie gaat toepassen.
Wat kost de onderlaag van een dakbedekking? De kosten van de verschillende soorten dakbedekking onderlagen kunnen variëren, afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit. Over het algemeen moet je rekenen op een kost tussen de €5 en €30 per m².
Een onderlaag geeft zekerheid aan uw daksysteem. Wanneer er om een of andere reden een lek in de toplaag ontstaat, ligt er nog steeds een extra laag om de isolatie tegen insijpelend vocht te beschermen.
Bitumen zijn al eeuwenlang een beproefd middel om materialen waterdicht te maken. Ook voor het plaatsen van platte daken zijn ze nog steeds het ideale product. Bovendien zorgt onderzoek en ontwikkeling er nog steeds voor dat bitumen dakbanen beter worden, langer meegaan en minder onderhoud vergen.
Met een bitumen band of vloeibare afdichting wordt elk plat dak helemaal waterdicht. Je hebt twee mogelijkheden om dakdetails waterdicht af te werken. Je kan kiezen voor een vloeibare waterdichting (Dak-Detail) of voor een soepele en eenvoudig aan te brengen band vervaardigd uit bitumen (Easy-Band).
EPDM rubber is uitermate goed bestendig tegen vrijwel elke denkbare stof en belasting. Toch vormt één ingrediënt een uitzondering op deze regel: chloor. Dakbedekking van EPDM is bijzonder gevoelig voor aantasting door chloor en dat maakt het gebruik van chloorhoudende middelen op het dak geen verstandige keuze.
"De keramische gaat het langste mee. Die is gemaakt uit natuurlijke materialen zoals klei, leem en water. Deze dakpannen kunnen met gemak vijftig jaar mee. Momenteel verkopen wij ongeveer 80 procent keramische dakpannen en 20 procent betonnen."
De beste en meest populaire dakbedekking voor een plat dak is EPDM. Dit materiaal dankt zijn populariteit aan de combinatie van een aantal eigenschappen: zijn sterkte, onderhoudsvriendelijkheid en redelijk lange levensduur.
Is het mogelijk om bitumen dakbedekking over bestaande dakbedekking te leggen? Ja, dat is mogelijk. Het fijne aan bitumen is dat het een enorme kleefkracht heeft op andere materialen. Het is belangrijk om een ervaren specialist naar uw dak te laten kijken.
Bitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd, gaat gemiddeld 20 jaar mee. Het materiaal, gemaakt uit de overblijfselen van aardolie, heeft weinig onderhoud nodig. Door de nodige reparaties uit te voeren kan een bitumen dak echter nog veel langer mee gaan, tot zelfs 30 jaar.
De onderste laag fungeert als een waterdichte barrière en de bovenste laag biedt extra bescherming tegen weersinvloeden en UV-straling. 2. Betere Bescherming tegen Slijtage: Met twee lagen bitumen wordt je dak beter beschermd tegen slijtage en schade veroorzaakt door blootstelling aan de elementen.
Dakleer en bitumen zijn twee verschillende termen, maar betekenen dus hetzelfde: dakleer is dakbedekking in de volksmond. Professionele dakdekkers gebruiken zelf liever de term bitumineuze dakbedekking of bitumineuze waterdichting.
EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht.
Bitumen gaat ten opzichte van EPDM minder lang mee en is daarom minder voordelig.
De verwachte levensduur van de dakcoating is zo'n 15 jaar. In de praktijk zien we dat de coating na verloop van tijd wat kleur gaat verliezen. Een zwart gecoat dat is na 15 jaar bijvoorbeeld donkergrijs geworden. Ook dit is vergelijkbaar met een coating bij nieuwe dakpannen: deze verlies na verloop van tijd ook kleur.
Strikt genomen mag er volgens het Bouwbesluit zelfs geen hemelwater op het dak blijven staan. In de gootzones tussen de afvoeren mag de diepte van aanwezig water maximaal 10 mm zijn.
Spuit de naden in met een sterk impregneermiddel. U kunt dit eventueel extra inwrijven met een zachte borstel of kwast. Laat het tentdoek drogen. Test met water of de naad waterdicht is.