De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
De experts van het EFSA zijn van mening dat volwassenen een grote pit (370 mg) kunnen eten zonder de veiligheidsdrempel te overschrijden. Voor kinderen is de dosis natuurlijk veel lager.
Je speeksel breekt de stof amygdaline in de appelpit op, in suikers en cyanide. Ongeveer 1 milligram cyanide per kilo lichaamsgewicht is genoeg om een menselijk wezen te doden. Dat is 77 milligram voor een gemiddelde Nederlander van 77 kilo. Appelzaadjes bevatten ongeveer 0.7 milligram blauwzuur per gram.
Een pitje is niet dodelijk
De pit is namelijk erg lastig te verteren, waardoor de meeste doorgeslikte gifstoffen eindigen in de toiletpot. Een appelpittendieet is dus levensgevaarlijk, maar een enkel pitje (of zelfs een heel klokhuis met pitten) kan geen kwaad.
Niet kauwen! Als je de pit kapot kauwt kan er wel een kleine hoeveelheid vrijkomen. Dat is ook niet gelijk een probleem. Maar vermaal de pitten liever niet in een blender of met een staafmixer om ze over je eten of in een smoothie te strooien.
Verder bevat een abrikoos de vitamines A, B en C. ,,Maar ook mineralen als calcium, magnesium, selenium, kalium en fosfor”, vervolgt Marsman. Toch raadt de voedingsdeskundige aan niet meer dan drie stuks per dag te eten.
Eet niet te veel gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Eet daarom niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag.
Waar zitten cyanogene glycosiden in? Cyanogene glycosiden zitten in bijvoorbeeld vlierbessen, lijnzaad, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Deze plantengifstoffen zitten ook in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen, kersen en in de pitten van appels en peren.
Slechts 1,5 milligram per kilo lichaamsgewicht vormt al een dodelijke dosis. Volgens een recente studie bevatten appelpitjes 3mg amygdalin per gram. Eén pitje weegt gemiddeld 0,7 gram.
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
De perenboom is niet giftig voor de mens. Voor dieren zijn de peren ook niet giftig alleen de zaadjes kunnen beter niet gegeten worden door dieren.
Wist je dat de pitten van de perzik lijken op die van amandelen. Alleen kan je deze helaas niet eten. De pitten van perziken en nectarines zijn giftig doordat ze cyanide bevatten. Het gif kan schildklierproblemen veroorzaken en er is zelfs kans op het oplopen van een cyanidevergiftiging.
Van veel fruit kun je de pitten gewoon eten of doorslikken, zoals van druiven, kiwi, bessen, aardbeien en (water)meloen, vertelt Patricia Schutte, voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum. "Ook een paar sinaasappelpitjes kunnen geen kwaad."
Eén van de belangrijkste mineralen is kalium. Een tekort aan dit mineraal zorgt voor vermoeidheid, een slechte conditie, moeilijk ademhalen en een slecht geheugen. Daarnaast is de kans erg groot dat de bloeddruk toe zal nemen. Abrikozen zitten vol met kalium en dit zorgt nu juist voor de bloeddruk verlagende werking.
De vrucht bevat in gedroogde vorm verschillende belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B, ijzer, magnesium, natrium en kalium. Het mineraal kalium heeft als gunstige werking dat het de bloeddruk kan verlagen. Voor mensen met hoge bloeddruk is het dan ook verstandig gedroogde abrikozen te eten.
Gedroogde abrikozen zitten boordevol vitamines en mineralen en zijn bovendien érg rijk aan vezels. Per 100 gram bevatten ze maar liefst 14,4 gram vezels. De vitamines A, B1 (thiamine), B3 (niacine) en E zijn allemaal in de gedroogde abrikoos te vinden en hebben verschillende belangrijke functies in je lichaam.
Appels bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren. Appel bevatten antioxidanten, deze zijn super belangrijk voor je algehele gezondheid.
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit heeft vastgesteld dat volwassenen de veilige gezondheidslimiet al overschrijden bij het eten van één hele, rauwe abrikozenpit. Voor kinderen is deze hoeveelheid nóg lager: zij lopen eerder risico om ziek te worden.
Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag. Door af te wisselen met verschillende fruitsoorten krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Alle fruitsoorten bevatten namelijk net een andere mix van belangrijke stoffen.
De zaden in een appel bevatten een kleine hoeveelheid cyanide, wat in theorie dodelijk kan zijn. Van één appelzaadje zul je niet doodgaan, maar er is ooit iemand overleden na het eten van 250 appelpitten.
Botox of eigenlijk botulinetoxine is de giftigste stof die bestaat. Twee nanogram (twee miljoenste gram) per kilo lichaamsgewicht is genoeg om je je laatste adem uit te laten blazen. Bij een cosmetische botoxbehandeling krijg je een extreem lage concentratie van het goedje.
De ernst van de verschijnselen hangt af van de hoeveelheid cyanide die iemand binnenkrijgt. 30 gram bittere amandelen of abrikozenpitten kan al een dodelijke hoeveelheid cyanide bevatten. Er is vooraf niet te voorspellen hoeveel van de giftige stof cyanide de bittere amandelen en abrikozenpitten precies bevatten.
Abrikoos. De abrikoos kun je vers eten maar ook gedroogd, uit blik of glas. Aan abrikoos uit blik of glas wordt wel vaak siroop toegevoegd wat veel suiker bevat. Het is dus gezonder om een abrikoos vers te eten.
Geweld gedroogd fruit kent een héle andere textuur en smaakbeleving dan gedroogd fruit. Dat komt namelijk door het ”wellen”. Stapje voor stapje is er lauw water toegevoegd aan de gedroogde (bio) zuidvrucht. Dat ambachtelijke welproces kan 8 à 48 uur duren (!)
Gezwavelde en ongezwavelde abrikozen
Ongezwavelde abrikozen hebben een wat donkerdere kleur en zijn minder lang houdbaar, maar zijn puur, voller van smaak en vrij van kunstmatige toevoegingen. Wanneer je kiest voor gezwavelde abrikozen kun je ze voor je ze eet ook even wassen of kort laten wellen in water.