Ongeveer negentig procent van Noorwegen valt onder de overkoepelende classificatie subarctisch klimaat. Kenmerken hiervan zijn de relatief korte zomers, de mogelijkheid tot zeer lage temperaturen (min 30 tot min 40 graden Celsius) in de winter en de grote temperatuursschommelingen die mogelijk zijn.
In de winter ligt de gemiddelde temperatuur in Noorwegen rond de -6,8°C, maar de plaatselijke weersomstandigheden kunnen behoorlijk wisselen. In de buurt van Oslo is sneeuw heel normaal, en de gemiddelde temperatuur ligt er in de winter net onder het vriespunt.
Het weer in de zomer is stabiel met aangename temperaturen. De temperaturen kunnen oplopen tot wel 25 tot 30 graden. Deze temperaturen gelden overigens niet voor heel Noorwegen. In het binnenland, en dan met name in het Setesdal, wordt 's zomers vaak de hoogste temperaturen gemeten.
De warmste maanden en de beste tijd om Oslo te bezoeken is van mei tot en met augustus. De temperaturen stijgen, de bloemen bloeien en u kunt bijna 24 uur daglicht ervaren.
Oost-Noorwegen en Zuid-Noorwegen: Hier zijn de temperaturen het hoogst en is het klimaat het meest stabiel. Dat geldt ook voor zuidkust tussen Mandal en Oslo. De temperaturen kunnen hier oplopen tot 25°C of hoger, en in het binnenland zijn ze vaak het hoogst.
Noorwegen heeft een mild klimaat als je kijkt naar de positie op de wereldkaart. Onder sterke invloed van de Atlantische Oceaan wordt het in de winter vrij koud, maar had het – gezien de breedtegraden waartussen het land zich bevindt – een stuk kouder uit kunnen pakken.
Noorwegen staat samen met IJsland en Zwitserland in de top-3 van duurste landen in Europa. Dat betekent dat een vakantie naar Noorwegen duurder uit zal vallen dan wanneer je naar de geijkte vakantiebestemmingen in Zuid-Europa gaat. Een echte budget reis naar Noorwegen vraagt dan ook veel creativiteit.
In het hoge noorden van Noorwegen verdwijnt de zon van november tot januari volledig onder de horizon. Maar in deze donkere tijd is er op het midden van de dag het zogeheten 'blauwe licht', een soort van schemerlicht bijna net zo indrukwekkend is als het noorderlicht.
In het binnenland is er gemiddeld op 100 dagen van het jaar regen. Vanaf september blijft de eerste sneeuw liggen en in juni verdwijnt de laatste sneeuw uit het land. De meeste sneeuw ligt in februari en maart. In Tromsø is gemiddeld genomen de plaats waar het hoogste sneeuwdek ligt.
Veel zaken (sociale zaken) zijn erg goed geregeld, dit komt overigens wel goed overeen met Nederland. De lonen liggen in Noorwegen gemiddeld hoger dan in Nederland. Daar staat tegenover dat het dagelijks leven ook duurder is. Daarnaast is het in veel gevallen financieel aantrekkelijk om in Noorwegen te gaan wonen.
In zomerse en hete omstandigheden is dat ideaal en biedt het verkoeling. Maar in het noorden van Scandinavië ligt de temperatuur niet zo hoog en is afkoeling door vocht eerder een gevaar. Neem dus niet alleen een regenjas en regenbroek mee, maar denk ook aan waterdichte schoenen en thermo handschoenen.
Wat is het weer van Centraal Noorwegen in mei? Gemiddeld is het maximaal 12°C in mei in Centraal Noorwegen en minimaal rond de 4°C. De zeetemperatuur ligt rond de 11°C.
Noord Noorwegen (Tromsø)
Noord Noorwegen heeft een toendraklimaat. Het is hier het gehele jaar koud. De gemiddelde jaartemperatuur voor Noord Noorwegen is 3°C en er valt in een jaar tijd 784 mm regen. Het is 121 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 84% en een UV-index van 2.
Het is ongeveer 2 uur vliegen naar Noorwegen. De precieze vliegtijd hangt echter af van je bestemming. Noorwegen is een uitgestrekt land en de vliegtijd naar een noordelijke bestemming is dan ook langer.
Gemiddeld is het maximaal -1°C in februari in Centraal Noorwegen en minimaal rond de -6°C. De zeetemperatuur ligt rond de 8°C. Er valt in februari op 7 dagen neerslag met een totaal van 33 mm. is deze maand 10 dagen droog in Centraal Noorwegen en gemiddeld sneeuwt het 11 dagen in februari.
Het warmste gebied is in de zomer te vinden in Østlandet en in delen van Sørlandet. In Oslo is het in juli het warmst en zijn de maximumtemperaturen vergelijkbaar met in De Bilt. De hoogste temperatuur in Noorwegen ooit, werd genoteerd in Nesbyen. Op 20 juni 1970 werd het hier 35,6 graden.
In de maanden mei tot en met augustus zijn de Noorse fjorden het best te bekijken De temperatuur is aangenaam. (De zomers in het zuiden zijn zelfs warm!) In het noorden van Noorwegen en in de bergen kan het wel een stuk kouder zijn.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
Je mag naar Noorwegen maximaal 10 kg vlees, vleesproducten, melk, kaas en andere levensmiddelen meenemen. Je mag geen aardappelen meenemen. Honden- en kattenvoer hoef je niet mee te rekenen in die 10 kg. Voor groente, fruit, planten, bloemen en zaden zijn er beperkingen op de hoeveelheden die je mee mag nemen.
Verboden mee te nemen naar Noorwegen zijn: Aardappelen, alcohol met een percentage van meer dan 60%, medicijnen (tenzij het een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik betreft), drugs, wapens en munitie, levende dieren (tenzij u hiervoor specifiek toestemming hebt gekregen),planten en bloemen voor de teelt.
De reden waarom u geen aardappelen naar Noorwegen kunt brengen, is dat deze om gezondheidsredenen niet in het land mogen worden ingevoerd.
1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C) Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.