200 gram (1 pers.) Culinair gezien is de tarbot veelzijdig, hij is geschikt voor alle bereidingswijzen.
Visfilet Voor visfilet kunt een hoeveelheid aanhouden van tussen de 160-180 gram per persoon. Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon.
Tarbot wordt vooral in de Noordzee gevangen, maar je kan hem ook vinden in de Atlantische Oceaan en de Middelandse Zee. Het visvlees is zeer stevig van structuur. Tarbot is het ganse jaar verkrijgbaar, maar nooit in grote hoeveelheden. Dat verklaart waarom tarbot zo een duur product is.
Wordt verkocht per volledige vis, die dan gewogen wordt aan de kiloprijs van € 24.80. Aangeduide prijs is de BRUTO-prijs voor kuisen/fileren. Van een hele tarbot blijft ongeveer 40% gewicht in filet over. Dit komt op € 70 à 80/kilo.
Smaak en bereiding
De smaak van tarbot is erg goed en het vlees is grof van structuur, stevig en wit van kleur. Omdat het visvlees van tarbot stevig is, leent deze vis zich prima voor veel verschillende bereidingswijzen. Zo kan tarbot gestoofd, gebakken of gegrild worden.
De griet is ovaler van vorm en veelal lichter van kleur dan de tarbot. Verder heeft de tarbot harde knobbels op de huid, terwijl de griet 'glad' is. Momenteel is de griet een populaire vis in de gastronomie. Qua smaak is griet nauwelijks minder dan tarbot.
Griet is een beenvis en behoort tot de orde van de platvissen. Net als scharretong behoort deze grijsbruine vis tot de familie van de tarbotten. Beide ogen staan op de linkerzijde van het lichaam. Griet lijkt ook op tarbot, maar heeft een ovalere vorm.
Tarbot is de grote broer uit de familie: deze vis kan namelijk wel 100 cm lang worden en 25 kilo wegen. Qua uiterlijk wordt tarbot nog wel eens verward met zijn 'neef' de griet. Tarbot is ronder van vorm en heeft op de donkere zijde onmiskenbare knobbels.
De manier waarop een tarbot het aas neemt is zoals bij veel andere roofvissen. Hij pakt zijn prooi, zwemt er vervolgens een stukje mee weg en pas dan begint hij deze te slikken met de kop naar voor. De vis doet dit allemaal erg op zijn gemak. Het aanslaan met vis als aas mag dan ook niet te vlug gebeuren.
De Tarbot vangt prooien vanuit een hinderlaag en is zeer goed gecamoufleerd op de bodem. Jonge dieren eten vooral kleine kreeftachtigen. Vanaf ongeveer 10 cm wordt meer vis gegeten, bij 30 cm eet de soort uitsluitend vis.
Heilbot is een matig vette vis. Hij bevat een gezonde hoeveelheid vetten en heeft een gunstig effect op onze hart- en bloedvaten en werkt holesterolverlagend. Vis bevat ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid.
Vissen als schar, poon en wijting komen direct uit onze eigen Noordzee en zijn goedkoop, lekker en goed voor het milieu.
Een pond kibbeling is gemiddeld genoeg voor twee volwassenen, gemiddelde eters, en een kind.
Heilbot is een smaakvolle vis met stevig vlees. Het visvlees is iets minder verfijnd dan tarbot of griet en kan wat droger zijn. Moten blijven sappiger tijdens de bereiding en men kan een mooi dik stuk vis serveren. Pocheren, stomen en grillen genieten de voorkeur bij deze matige vette vis met een hoog eiwitgehalte.
Noordzeetong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op zijn best tussen juli en december. In onze viskalender vindt u de beste periode voor deze vissoort. Bekende en geliefde bereidingen met tong zijn tong à la meunière ( met boter en peterselie), al dan niet gevulde tongrolletjes, en gebakken sliptongetjes.
Griet is een stuk goedkoper. Een perfect alternatief dus voor wie tarbot te duur vindt. De vis begint vanaf een maat van 30 centimeter groot en kan soms wel doorgroeien tot 75 centimeter. De verschillende maten griet koop je in z'n geheel of gefileerd.
De schol behoort tot de familie van de scholachtigen. Andere vissoorten die bij deze familie horen zijn de heilbot, bot, schar en tongschar. Schol wordt in heel wat wateren gevangen, zoals de oostelijke Atlantische Oceaan, de kustwateren van alle Europese landen en in de westelijke Middellandse Zee.
Mei: roodbaars. Juni: rog, roodbaars, schar, schelvis. Juli: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel. Augustus: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel.
Bereiding Heilbot
Na 8 uur in het zout, wordt de heilbotfilet voorzichtig afgespoeld en in water gelegd om overtollig zout te verwijderen. Vervolgens gaan de filets naar de rookkast waar ze 12 uur lang op 26 graden Celsius worden gerookt.
Deze magere vis heeft een zacht, suikerachtig witvlees dat op tilapia lijkt. Het is dikker en sterker dan kabeljauw. Omdat de smaak zo zoet is, past heilbot goed bij sterke kruiden zoals pesto, citroensap en basilicum.
De heilbot (Hippoglossus hippoglossus) is een straalvinnige vis uit de familie van schollen (Pleuronectidae), orde platvissen (Pleuronectiformes).