Tussen het rubber van de wasmachine kan schimmel gaan zitten. Als de was te lang in de wastrommel blijft liggen, trekt de schimmel in de kleding. Daar gaat de kleding muf van ruiken. Laat de deur van de wasmachine na een wasbeurt altijd open staan, zodat de wasmachine even kan luchten.
Je gebruikt te weinig wasmiddel. Door te weinig wasmiddel te gebruiken zal je kleding niet schoon worden en dat kan de reden zijn dat het niet fris ruikt. Je wasmachine is niet schoon. Na verloop van tijd vervuilt je wasmachine.
Dan kun je voortaan een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine doen, samen met je wasgoed. Azijn werkt ideaal qua deodoriseren. Ook is het altijd goed voor je kleding om ze buiten te laten drogen. De wind blaast dan eventuele slechte geuren uit je kleding.
Een stinkende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door vetluis. Door deze zeepbacterie ruikt het wasgoed niet fris, muf en schoon als het uit de wasmachine komt. Ook ontstaan vaak grijze vlekken, omdat in de rubbers van de deur een grijze drab blijft zitten. Veel problemen met de wasmachine komen voort uit vetluis.
Help, mijn was stinkt
Sommige nare geurtjes worden veroorzaakt door bijvoorbeeld transpiratie, huisdieren, rook en noem maar op. Voeg daarom altijd een kopje witte azijn (geen schoonmaakazijn) toe in de trommel van de wasmachine. Azijn heeft namelijk een neutraliserende werking.
Dit komt meestal door vochtigheid van kleding die nog niet helemaal droog is, muffe schoenen, een te volle kast of neergegooide vieze was op de bodem van je kast. Bovendien zijn de meeste kasten doorgaans geheel afgesloten. Hierdoor kan een kast niet goed luchten en ontstaan er vieze geurtjes en schimmel.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Wanneer jouw wasgoed na het draaien van een was stinkt betekent dit dat er viezigheden in de wasmachine zijn blijven steken. Kijk eens in de wastrommel en inspecteer eens of deze volledig schoon is. Er kan namelijk wasmiddel, schimmel, haar of enkele pluisjes zijn blijven liggen in of achter de trommel.
Het eerste signaal van vetluis is meestal een vieze geur: er komt een rioollucht uit de trommel en de schone was ruikt niet fris.
Vieze wasmachine, te lage temperatuur en te weinig water
"Als je (zwarte) was muffig of zelfs een beetje schimmelig ruikt, komt dat meestal doordat de wasmachine vies is of dat je het deurtje na het wassen dicht doet", vertelt Zamarra Kok, die het boek Antwoord op al je huishoudvragen schreef, ons.
Waarschijnlijk is je opgevallen dat de donkere/zwarte was vaker minder fris ruikt dan de witte was. Hoe kan dit toch? Dit komt doordat er bij zwarte kleding vaker gebruik wordt gemaakt van synthetische vezels. Het is dus een combinatie van een vieze wasmachine en de synthetische vezel van de donkere was.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Als je het belangrijk vindt dat je was een lekkere geur heeft, kijk dan of er parfum in je waspoeder zit. Wij vinden overigens Omo Wit Waspoeder heerlijk ruiken. Dit is voor ons het waspoeder dat het lekkerst ruikt.
Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet
Maak dan gebruik van vaatwastabletten om vetluis te bestrijden. Doe twee vaatwastabletten in de wasmiddellade en draai een kookwas. Je wasmachine is daarna weer spik en span en de trommel ruikt weer lekker fris.
Hoeveel azijn moet je gebruiken? Je kunt dit het beste testen door een scheutje natuurazijn toe te voegen in het vakje van de wasverzachter. Dat is het vakje met het zonnetje. Begin met ongeveer een half koffiekopje.
Om je wasgoed lekker te laten ruiken is het gebruik van een wasverzachter een goed middel. Kies een wasverzachter, waarvan je de geur lekker vindt. Hang de was zoveel mogelijk buiten te drogen. Wanneer de was boven op een bedompt zolderkamertje gedroogd wordt, zal deze veel minder fris ruiken.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Gooi een paar kopjes azijn in de machine (in het vakje voor wasverzachter) en was op relatief hoge temperatuur. Je kunt er eventueel ook een klein drupje etherische olie bij toevoegen, dan ruikt het wat lekkerder. Was de kleding daarna met een normaal programma met wasmiddel.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Lenor Parfumelle Robijn Jasmijn Wasverzachter
Als je klaar bent met kleding en stoffen die ruiken alsof ze slecht zijn gewassen, probeer dan iets nieuws. Kijk eens naar Lenor Parfumelle Robijn Jasmijn, als je wilt dat je kleding dagenlang fris ruiken. Je kleding zal geen vieze geurtjes meer hebben.
'Maar als je geen droger hebt, zitten er best wat voordelen aan wasverzachter. Het is een vettige substantie waardoor je kleding zachter aanvoelt en minder stijf wordt. ' Vooral bij handdoeken is dat wel fijn. 'Zonder wasverzachter kun je je handdoeken bij wijze van spreken rechtop zetten', zegt Hoffer.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.