Gehaktballetjes moeten naar vlees smaken. Wij kruiden ons rund- en varkensvlees zorgvuldig met slechts een paar ingrediënten die de smaak van het vlees nog verder versterken. Eenvoudig in een paar minuten klaar te maken, rechtstreeks vanuit de vriezer.
Gehaktballen zijn typisch Zweeds. In hun meest traditionele vorm worden Zweedse gehaktballen ("köttbullar") gemaakt van gemalen varkens- en rundvlees, room, ei en ui, en geserveerd met romige aardappelpuree, een dikke, bruine jus, lingonbessenjam en ingelegde komkommer.
Gehaktballetjes, aardappelpuree groene erwten/roomsaus en bosbessenjam 8 stuks - IKEA.
De plantaardige balletjes smaken als vlees en hebben de textuur en malse beet van vlees, maar zijn bereid met erwteneiwit, haver, aardappel, ui en appel. Bevat geen dierlijke ingrediënten, een goede keuze voor vegetariërs en veganisten.
Ingrediënten: gerehydrateerd soja- en tarwe-eiwit (76%), ui, aardappelzetmeel, zonnebloemolie, aardappeleiwit, aroma, natuurlijke aroma's, verdikkingsmiddel (methylcellulose), specerijen, zeezout, aardappelvezels, dextrose, uienpoeder, knoflookpoeder, maltodextrine, ijzer, vitamine B12.
Dit recept couscous met vega balletjes kun je zowel koud als warm prima eten en is ook lekker als lunch voor de dag erna, als je nog wat overhoudt!
Stap 1: Meng het rundergehakt met het varkensgehakt met je vingers. Voeg er de ajuin, look, broodkruimels en het ei aan toe, en meng alles goed. Voeg er dan de melk aan toe en kruid het met zout en peper. Stap 2: Maak kleine, ronde balletjes.
100 g bevat 254 calorieën.
Besluit je om na je wandeling een bord met 12 Zweedse gehaktballetjes te eten (420 Kcal), dan hoef je 'maar' zes uur door Ikea te lopen.
80% vlees (89% varkensvlees, 11% rundvlees), bindweefsel (varken, rund), bloem (tarwe, rogge), zout, dierlijk vet (rund), tarwezetmeel, kruiden en specerijen (bevat selderij), sojabloem, soja eiwit, dextrose, suiker, stabilisatoren: E450- E451- E452, gist, raapzaadolie, glucosestroop, raapzaad vet, smaakversterkers: ...
Bind je gehakt met een losgeklopt eitje en wat broodkruim, paneermeel of panko. Breng op smaak met een weinig zout, peper en (verse) groene kruiden zoals peterselie, rozemarijn, tijm, … Gelijke balletjes: verdeel het gehakt gelijk, met de hand of met een lepel.
Bij wijze van amuse is hier het Zweedse woord voor de gehaktballen: köttbullar.
Voor de binding en de smaak kruidt de slager het vlees en voegt tevens zout toe. De hoeveelheid kruiden en zout zijn afhankelijk van de toepassing van het gehakt. Thuis kneden we ook graag een eitje en handvol paneermeel of gemalen oud brood door gehakt. Dat zorgt voor extra binding en stevigheid.
En voor de binding: een beetje paneermeel en een ei. ,,Daarmee krijg je echt oma's gehaktbal''. In plaats van paneermeel kun je ook wat in melk geweekt brood erbij doen, dan wordt de bal wat luchtiger.
Meer precies: köttbullar (voor de duidelijkheid: dat spreek je uit als 'sjutbullar').
Er zitten 308 kilocalorieën in 1 bal (100 gram) rundergehaktbal met ei, bereid. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'rundergehaktbal met ei, bereid'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Roomijs bevat minstens 8 % vet en 25 tot 30 % suiker en brengt per 100 g (twee bolletjes ijs) ongeveer 200 kcal aan. Worden er extraatjes aan toegevoegd zoals chocolade of koek, mag je er zeker wat calorieën bijtellen.
Gehakt is – traditioneel – gemalen vlees. Meestal is het gemaakt van rundvlees of varkensvlees, maar ook van kippenvlees, of schapenvlees kan gehakt gemaakt worden. Ook een mengsel van vleessoorten is mogelijk.
Ingrediënten: Balletjes: Varkensvlees 61% (waarvan 40% separatorvlees), kalkoenseparatorvlees 25%, water, aardappelzetmeel, zout, stabilisator (E451, E452), uipoeder, specerijen, smaakversterker E621, nootmuskaatextract, gistextract.
Want het verschil van een hamburger en een gehaktbal is niet erg groot. Het opvallendste is de vorm.Bijkomend voordeel van een hamburger is dat deze eerder gaar is omdat deze een groter oppervlakte heeft en daardoor makkelijker gaar bakt.
Het plantaardig gehakt wordt verrijkt met vitamine B12 en ijzer. Per 100 gram betekent dit een opname van 0.38 µg voor vitamine B12 en 2.1 mg voor ijzer. Dat is maar liefst 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen.
Ook voedingsdeskundige Fleur Voerman zegt dat vleesvervangers niet direct gezond zijn. "Je moet altijd kritisch kijken wat erin zit. Ze voegen er vaak B12 aan toe, maar ook zout als conserveermiddel om het langer houdbaar te maken, smaakversterkers en suiker.