Lavendel is prima te combineren met rozen of met andere planten uit het Middellandse Zeegebied, zoals Santolina. Vanwege het wintergroene blad ook goed in de border toe te passen of als opvulling van (buxus)vakken. Op de juiste plek is een haagje van lavendel te maken, bijvoorbeeld in de kruidentuin.
Wilt u zelf Lavendel planten combineren? Denk dan aan combinaties met Zonnehoed, Vrouwenmantel, Tuingeraniums, siergrassen of Hortensia struiken.
Lavendel combineren met andere planten
Lavendel is mooi te combineren met de buxus. Lavendel vormt ook een mooie combinatie met echinacea. Siergrassen kan je ook combineren met lavendel. Laat je verrassen door de combinatie van lavendel en rozen.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
De combinatie van hortensia met lavendel, omrand met een groenblijvende haag, vormt een klassieke border die nog altijd graag wordt toegepast. Vaak in voortuinen of tuinen met een formele uitstraling.
Houd bij het planten van meerdere lavendelplanten een afstand van ongeveer 35 tot 50 cm aan tussen de planten. Dit komt neer op ongeveer 9 planten per m² voor onze planten met potmaat 10 - 20 cm.
Je topt de jonge planten regelmatig. Hierdoor worden ze mooi vol en bossig. Dat komt doordat de vorming van nieuwe scheuten onderin de plant wordt gestimuleerd. Bij niet frequent genoeg snoeien verplaatst de groei van de plant zich naar de buitenkant van de lavendel.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
De maanden maart tot juni zijn wat dat betreft zeer geschikt. De grond begint dan 'lentegewijs' op te warmen waardoor de planten snel zullen inwortelen en aan het groeien gaan. Wil u echter in de zomermaanden lavendel aanplanten dan is dit uiteraard ook geen enkel probleem.
Lavendel is een zonneaanbidder en houdt van zeer zonnige, warme plaatsen. Een ideale plek is te vinden in het bovenste gedeelte van een kruidenspiraal, een zonnig rozen- of vaste planten perk, een zonnige omranding, op een muur of in een pot op het zonnige terras.
Zet mediterrane kruiden (zoals Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano, lavendel) niet samen met groene kruiden, de mediterrane kruiden hebben immers minder water nodig. Munt woekert en palmt heel je (kruiden)tuin in: zet ze daarom altijd apart, liefst in een pot.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Zodra de strengste vorst voorbij is (begin april) kun je de lavendel flink snoeien. Je ziet al wat groei verschijnen. Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond.
Lavendelolie is op verschillende manieren te gebruiken. De etherische olie kan tegen kwaaltjes gebruikt worden, zoals: emotionele stress, vermoeidheid, depressie, angst, spierpijn, reuma, rugpijn, vastzittende ademhaling of menstruele pijnen. Maar ook kan lavendelolie dienen als muggenwering of als luchtverfrisser.
Rozen kunnen beschermd worden tegen luis door er lavendel, salie (salvia), tijm of Pyrethrum tussen te planten. Uien en bieslook beschermen rozen ook tegen luis en versterken bovendien de geur. Goed voor de rozen en goed voor het milieu!
De aantrekkingskracht van lavendel op dieren in het wild
Het kenmerkende aroma van lavendel trekt een reeks bestuivers aan, waaronder hommels, honingbijen en vlinders.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is. Let wel op dat je bij aanplanten in het begin ruim water geeft.
Lavendel planten kan zowel in de volle grond als in een plantenpot of -bak. Maar waar jij de lavendel ook neerzet, goede grond is enorm belangrijk voor de plant. Gelukkig bestaat er speciale lavendel potgrond en kan je ook voor in je tuin lavendel grond kopen.
Voor de lavendel in een pot zijn soortgelijke locaties op het balkon en terras noodzakelijk. Een zonnig balkon of dakterras zijn uitermate geschikt als locatie. Bij de potgrond neemt men geen voedingsrijke potgrond, maar een goed doorlatende kruiden- of cactusgrond.
De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien. Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen.
Niet alleen aantrekkelijk voor het parfumeren van diverse cosmetica, ook vlinders, bijen en hommels houden van de geur van lavendel. Lavendel bevat veel nectar en bloeit van juni tot en met augustus. De Sophora dankt zijn bijnaam aan de naar honing ruikende bloemen.
Tuinier je in potten onder de blote lucht (dus niet onder een afdak) dan kan lavendel snel te nat staan door alle regen die in de pot blijft hangen.
Na de bloei: zodra de eerste scheuten verdwijnen, insnoeien 10 tot 15 cm boven de grond. Lavendel zal dan opnieuw bloeien op de nieuw gevormde scheuten. Een oudere, verhoute lavendel snoei je best 20 - 25 cm boven de grond in. Dit doe je best met een snoeischaar of haagschaar.
Bij de eerste lichte vorst worden lavendelplanten in de tuin bedekt met sprokkelhout.Als alternatief kan een vorstbeschermingsvlies of een jutezak worden gebruikt. Het afdekmateriaal moet luchtdoorlatend zijn, want wordt het in de winter warm, kan de lavendel schimmelinfecties ontwikkelen bij opgestuwde lucht.
Als je je lavendel al enkele jaren niet hebt gesnoeid, is een radicale snoeibeurt de enige manier om je verhoute lavendel te redden. Dit zal echter niet altijd werken - toch is het altijd het proberen waard! Daarbij wordt de plant bij voorkeur in juni of juli tot 10-15 centimeter boven de grond gesnoeid.