Bel direct uw huisarts: als uw kind benauwd is. als uw kind veel sneller ademt dan normaal (ook als uw kind rustig zit of ligt) zo snel ademt dat uw kind niet kan drinken (of als uw kind al wat ouder is: maar een paar woorden achter elkaar kan zeggen)
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.
De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling. Je kind kan ook last hebben van benauwdheid of kortademigheid en rillen of klappertanden. Ook kan hij minder actief zijn en slecht drinken.
Bij pseudokroep is de keel ontstoken door een virus. Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van zes maanden tot vijf jaar. Bij een aanval van pseudokroep wordt uw kind 's avonds of 's nachts huilend wakker. Blijf rustig en leid uw kind af met speelgoed of een boekje.
U mag 2 tot 4 pufjes per keer geven (zie het schema voor uw kind op pagina 5). Kortwerkende luchtwegverwijders ontspannen de spiertjes rondom de luchtwegen en werken ca. vier uur. Bij forse benauwdheid mag u de kortwerkende luchtwegverwijder net zo vaak geven als u nodig vindt.
de neusvleugels bewegen mee met de ademhaling (dit heet neus-vleugelen) soms opeens een paar seconden niet ademen. de huid is grijs-blauw rond de mond en onder de nagels. sufheid: uw baby is slaperig en moeilijk wakker te krijgen.
Heb je veel last van hoesten en benauwdheid? Kijk dan eens of het helpt om wat meer rechtop te slapen. Dit maakt het soms makkelijker om te ademen. Leg wat extra kussens neer zodat je hele bovenlichaam wat rechterop komt.
Als je benauwd bent, voelt het alsof je niet genoeg adem en lucht krijgt. Andere woorden die gebruikt worden voor benauwdheid zijn: kortademigheid, buiten adem zijn, ademnood, of naar lucht happen. Met een moeilijk woord wordt benauwdheid ook wel dyspneu genoemd.
Bij acute kortademigheid gaat het om een snelle toename van klachten (enkele uren), het is dan vaak een gevaarlijk symptoom waardoor het raadzaam is zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Langdurige kortademigheid duidt op klachten die gedurende een aantal maanden langzaam toenemen.
Als een virus de oorzaak is van een luchtweginfectie dan bestaat er maar één behandeling: uitzieken. Een bacteriële infectie kan met medicijnen aangepakt worden. Wanneer uit onderzoek blijkt dat er meer aan de hand is, ziet uw kind onze kinderarts. Hij doet eventueel verder onderzoek of kiest een passende behandeling.
Voor het geven van 2 pufs geldt: eerst 1 puf geven, daarbij 5-10 keer in- en uit ademen. Daarna opnieuw schudden en dan pas de 2e puf geven en weer 5-10 keer in- en uit ademen. Voor alle dagen uit het afbouwschema geldt: u mag uw kind ook eventueel 's nachts 2 blauwe pufs geven als uw kind wakker is.
De normale ademfrequentie neemt af met de leeftijd en bedraagt 47-54/min bij de neonaat, 31-44/min bij een kind van 3 maanden, 31-39/min op 6 maanden en 26-31/min op 12 maanden (1).
Heeft je kind een piepende ademhaling? Als je kind hoest bij verkoudheid of griep kunnen de bronchiën (luchtpijpvertakkingen) ontstoken raken. Dit noem je acute bronchitis. Acute bronchitis is te herkennen aan een piepende ademhaling, veel slijm ophoesten en soms een pijnlijk gevoel op de borst.
Een luchtweginfectie van de bovenste luchtwegen verdwijnt vanzelf na 1 of 2 weken. Behandeling is meestal niet nodig. U kunt de klachten verminderen door pijnstillers, hoestdrank en neusspray. Het is beter om te stoppen met roken.
RSV is een zeer besmettelijk virus. RSV kan ernstige infecties aan de luchtwegen veroorzaken. Dit kan betekenen dat uw baby in het ziekenhuis moet worden opgenomen, mogelijk zelfs op de 'Intensive Care' afdeling. RSV kan luchtwegklachten veroorzaken die jarenlang blijven bestaan.
Bij het gebruik van corticosteroïden (ontstekingsremmers) bestaat de kans op heesheid en het krijgen van een schimmel in de mond. Daarom wordt geadviseerd om na het inhaleren met een masker/kapje, het gezicht te wassen en de mond te spoelen. Bij het gebruik van een mondstuk adviseren wij de mond te spoelen.
Een luchtwegverwijder werkt snel: binnen 5 tot 30 minuten bent u minder benauwd. Er zijn verschillende soorten: luchtwegverwijders die kort werken (4 tot 6 uur), zoals salbutamol. luchtwegverwijders die lang werken (12 tot 48 uur), zoals formoterol.
U ademt moeilijker of sneller als u iets doet (kortademig). U krijgt uw ademhaling moeilijk onder controle, bijvoorbeeld als u praat of als u zich inspant. U kunt ook moe worden als u praat. Het voelt alsof u niet diep genoeg kunt inademen of uitademen.
De slijmvliezen onder de stembanden zijn ontstoken en zwellen op. Dat zorgt ervoor dat het kind hees wordt, een hoorbare inademing ('stridor') kan hebben, moeite krijgt met inademen/benauwd wordt en flink kan gaan hoesten. De hoest kan lijken op het geluid van een zeehond ('blafhoest').
Jonge kindjes tussen 6 maanden en 3 jaar krijgen er het vaakst mee te maken. Na 5 jaar is valse kroep eerder uitzonderlijk.