Blinde mensen dromen, maar vaak op een andere manier dan mensen die kunnen zien dromen. Mensen die jong blind zijn geworden of blind geboren, zijn dromen in het algemeen niet in beelden. Ze dromen vaak in tast, smaak, geur en geluid. Mensen die ouder dan 7 jaar waren toen ze blind werden dromen vaak wel in beelden.
Wie op latere leeftijd blind wordt, droomt doorgaans nog in beelden, dat weten we wel. Althans, zij dromen net als niet-blinden. Hun voorstellingsvermogen is vrijwel gelijk aan dat van mensen met goede ogen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld een voorstelling maken van hoe een weiland met schapen eruit ziet.
Blinde mensen dromen ook
Mensen die blind geboren zijn zien geen beelden, maar hebben dromen die nét zo levendig kunnen zijn, waarbij hun andere zintuigen betrokken zijn: geluid, geur, aanraking en ook emoties.
Iemand die blind heeft een gezichtsveld die smaller is dan 10 graden. Hierdoor zie je als je slechtziend bent vrijwel niets meer om je heen, alsof je door een soort tunnel kijkt. Het wordt daarom ook wel tunnel- of kokerzicht genoemd.
Uit deze wetenschappelijke bevindingen kan voorzichtig geconcludeerd worden dat het erop lijkt dat blinde mensen wel degelijk beelddenkers kunnen zijn en een goed ruimtelijk voorstellingsvermogen kunnen hebben.
De meeste blinden kunnen nog wel wat zien: een soort tunnel, vlekken, alleen de randen van het gezichtsveld, wazige beelden... Hoe dromen zij? Blinde mensen dromen, maar vaak op een andere manier dan mensen die kunnen zien dromen.
Blinde mensen hebben een ontregeld slaap-waakritme
Maar met behulp van melatonine zorgen we dat ons ritme gelijkloopt met dat van de zon. Zo'n iets afwijkend slaap-waakritme levert problemen op voor ongeveer de helft van de volledig blinde mensen.
Achromatopsie: Bij mensen met achromatopsie werken geen van de kegeltjes. Daardoor kunnen ze geen kleuren zien, maar alleen zwart-wit- en grijstinten. In feite zijn deze mensen echt kleurenblind. Achromatopsie is extreem zeldzaam: 0,0001% van de mannen in Nederland heeft deze aandoening.
Deze mensen kunnen enkel donker en licht van elkaar onderscheiden en de omtrek van mensen, dieren en objecten zien. Bij een volledige blindheid kan een persoon helemaal niets zien, ook geen licht of omtrekken.
Niet alleen praktisch maar ook psychisch. Vaak gaat blindheid gepaard met onzekerheid, jezelf niet meer zijn, vermoeidheid en je afhankelijk voelen. Het kan fijn zijn om hier hulp bij te krijgen.
In onze dromen zien we alleen gezichten die we al kennen
Dromen over iemand die je niet kent is onmogelijk. Ons brein vindt geen nieuwe gezichten uit.
Toch is het wel zo dat de dromen van doven op zijn minst bijzonder te noemen zijn. Een groot percentage geeft aan gebruik te maken van de telepathie-achtige communicatie in dromen en voelt zich, anders dan in de echte wereld, vrij en verlost van de handicap.
Droomslaap (REM-slaap)
Dat zorgt ervoor dat je niet beweegt tijdens je slaap. In deze fase kunnen de meest levendige dromen voorkomen, maar ook in de andere fases kun je dromen. Je onthoudt ze meestal niet allemaal. Maar als je wakker wordt tijdens je REM-slaap, weet je je droom wel.
Blinde mensen dromen, maar vaak op een andere manier dan mensen die kunnen zien dromen. Mensen die jong blind zijn geworden of blind geboren, zijn dromen in het algemeen niet in beelden.Ze dromen vaak in tast, smaak, geur en geluid. Mensen die ouder dan 7 jaar waren toen ze blind werden dromen vaak wel in beelden.
Antwoord van de Bieb: In de jaren 60 zijn in Amerika verschillende onderzoeken geweest met LSD. Daaruit kwam de conclusie dat blinde mensen wel hallucinaties hadden als ze ooit wel zicht hadden. Mensen die vóór hun tweede levensjaar al blind waren hadden geen hallucinaties.
Die personen in je droom betekenen niet letterlijk die personen, maar kunnen het symbool voor stress of angst of een andere emotie die je moet verwerken. De dromen zijn vaak niet precies hetzelfde, maar het thema wijst wel vaak op iets wat je nog niet helemaal verwerkt hebt.
Er kan sprake zijn van: Aangeboren blindheid. Een erfelijke afwijking aan een of beide ogen. Acute blindheid na een ongeval of een val op het hoofd, waarbij bijvoorbeeld niet aangeboren hersenletsel (NAH) optreedt.
Erfelijke aandoeningen van het netvlies zijn de belangrijkste oorzaak van blindheid bij kinderen in de Westerse wereld. Op dit moment is er voor deze kinderen nog geen behandeling beschikbaar waardoor niet voorkomen kan worden dat deze kinderen blind worden.
De ogen van sommige mensen kunnen zich moeilijk aanpassen aan meer of minder licht. Mensen die nachtblind zijn, zien bijna niets meer als het donker wordt. Het omgekeerde bestaat ook: als je lichtschuw bent, zie je heel slecht als er veel licht is. Het minste beetje licht verblindt je dan of doet pijn aan je ogen.
Kleurwaarneming gebeurt niet alleen met de kegeltjes in onze ogen, maar ook met de interpretatie waarvoor we onze hersenen nodig hebben. De kleuren paars die mensen zien, worden namelijk niet opgevangen door de kegeltjes op onze netvliezen. We hebben immers geen uv-receptoren, maar wel blauwe en rode.
Blinde kinderen schrijven vaak met een speciale brailleschrijfmachine. Die lijkt een beetje op een schrijfmachine, maar hij heeft maar zes toetsen en een spatiebalk. Meer is niet nodig om in braille te kunnen schrijven.
Hoewel het niet vaak voorkomt, kan kleurenblindheid ook later ontstaan. Hiervoor zijn verschillende oorzaken mogelijk. Het kan voorkomen bij bepaalde oogzenuwafwijkingen, zoals neuritis optica. Of bij erfelijke ziekten aan het netvlies, zoals kegeldystrofie.
Dat blind of slechtziend zijn geen obstakel hoeft te zijn bij het koken, bewees de Chinese Christine Ha die in 2012 het TV-programma MasterChef won. Uiteraard zet een blinde of slechtziende persoon zijn andere zintuigen in tijdens het koken.
Nederland telt ongeveer 300.000 blinden en slechtzienden. Toch zijn er naar schatting maar 3000 mensen die braille lezen of gebruiken.
De spieren in ons lichaam verslappen en de oogleden sluiten zich volledig.Slapen met de ogen open lijkt daardoor eigenlijk onmogelijk. We weten uit eigen ervaring dat onze oogleden steeds zwaarder worden wanneer we moe worden.