Kroketten kun je 12 maanden in de vriezer bewaren. Verse of net ontdooide kroketten kun je twee dagen maximaal in de koelkast bewaren. Een gebakken kroket kun je nog één dag in de koelkast bewaren, en eventueel weer opwarmen in magnetron of airfryer.
Ingrediënten. Tip: zelfgemaakte aardappelkroketjes kun je ook invriezen.
Mijn advies is: Bewaar ongebakken kroketten in de diepvriezer, in een goed afgesloten doos. Leg er velletjes bakpapier tussen als je ze stapelt, maar stapel er nooit teveel bovenop elkaar. Strooi er ook royaal wat paneermeel tussen, zodat de kroketten niet vastkleven of wak worden.
Nooit meer gebarsten of slappe garnaalkroketten
Lukt het dan nog niet? Dan kun je ervoor kiezen om de garnaalkroketten in te vriezen, zodat ze echt stevig worden. Als je je kroketten wilt invriezen, moet je ze wel dubbel paneren om te voorkomen dat ze barsten bij het frituren.
Te veel kroketten tegelijk bakken of schudden met het mandje tijdens het afbakken vergroot de kans op openbarsten. Et voilà: de perfecte kroket!
Kroketten kun je 12 maanden in de vriezer bewaren. Verse of net ontdooide kroketten kun je twee dagen maximaal in de koelkast bewaren.
Uit de diepvries in de frituur: olietemperatuur op 175 graden, bitterballen, minikroketten en grote kaaskroketten 5 minuten, grote garnaalkroketten 7 minuten, grote kalfskroketten 8 minuten.
Verse kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Vacuümverpakte kroketten: open de verpakking 1 uur voor gebruik en bak de kroketten vervolgens op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Diepgevroren kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 7 à 8 minuten.
Verwarm je oven voor op 50 °C en zet er de afgebakken kroketten in. Zo hou je je kroketten warm, maar ze zullen wel niet meer zo knapperig zijn. Wat je ook kan doen, is de gebakken kroketten naast elkaar in een kom leggen en ze afdekken met aluminiumfolie.
Versgemaakte garnaalkroketten kun je goed verpakt in de koelkast 2 tot 3 dagen bewaren. In de diepvries blijven ze 2 maanden goed. Bewaar ongebakken kroketten ook in de diepvries in een goed afgesloten doos.
Antwoord van Jeroen Meus. De kroketten op voorhand bakken is niet ideaal natuurlijk. De kans is groot dat ze teveel vet gaan opnemen en wanneer je ze dan een tweede keer bakt, zullen ze openbarsten.
De winnaar
De grote winnaar van deze test was McCain, maar er was een ex aequo tussen de klassieke kroketjes en die op grootmoeders wijze. Op de tweede plaats volgen de geribbelde kroketten van Carrefour. Commentaren: 'Lekker veel nootmuskaat', 'Goede aardappelsmaak', 'Goede combinatie tussen de korst en de vulling'.
“Ontdooid eten kan opnieuw ingevroren worden, maar enkel en alleen als je het in de koelkast hebt laten ontdooien en als het niet bedorven is.” Dat geldt voor niet alleen voor rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten, maar ook voor fruit, groenten en brood.
Aardappelen, pasta en rijst
Reken op 200 à 250 g aardappelen per persoon (voor puree mag dat 250 à 300 g per persoon zijn). Ga je kroketjes serveren, voorzie dan 6 stuks per persoon en hou een extra zak achter de hand in de diepvriezer.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Zelf gemaakte, maar nog niet gefrituurde, of ontdooide gekochte bitterballen, kun je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Gefrituurde bitterballen kun je nog 2 dagen in de koelkast bewaren.
Zo warm je je frietjes op
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.
Ja, dat kan.
De kroketten paneren
Zorg dat alle hoeken goed afgedekt zijn met paneermeel. Een slecht gepaneerde kroket heeft evenveel kans om te barsten als het gebruik van te vochtige puree. Druk het paneermeel goed aan zonder de kroketten te vervormen en plaats de kroketten op een bord zonder dat ze elkaar raken.
Bak de kroketten 5 minuten in de friteuse, voorverwarmd op 180°C. Leg er niet te veel tegelijk in de frituurolie, want dan zakt de temperatuur snel en gaan de kroketten toch weer uit elkaar vallen.
Kun je diverse snacks tegelijk bereiden in je airfryer? Natuurlijk kan dat. Zolang je maar je mand niet over de maximale rand vult. Je kan dus prima friet, kroketten, frikandellen, bamischijven, kipcorns en andere snacks tegelijk airfryen.
Kroket kun je natuurlijk bakken in een friteuse, maar ook gewoon in olie in een pan.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Gebruik dus altijd een olie die ook als frituurolie aangemerkt wordt. Zelf gebruiken wij het liefste rijstolie of arachideolie. Dit kan tot zeer hoge temperaturen worden verwarmd zonder giftig te worden. Dit zijn wel dure oliesoorten.