Aandeel Russisch gas 2021 In totaal werd er op basis van bovenstaande data en aannames in Nederland 12,5 miljard m3 aardgas uit Rusland geïmporteerd in Nederland. Een onbekend deel van dit gas werd doorgevoerd naar andere landen.
Hoewel er geen sancties op Russisch gas gelden, komt er vrijwel geen Russisch gas via pijpleidingen meer binnen in Nederland. Voor de oorlog in Oekraïne was dit 25% van de Nederlandse import. Daarnaast is het percentage vloeibaar gas (LNG) uit Rusland gehalveerd van 30% in 2021 naar 15% nu.
Nederland staat negende op de lijst met 0,8 miljoen kuub. Dat is wel beduidend minder dan de 2,8 miljoen kuub die Nederland in de eerste zeven maanden van 2022 van Rusland kocht. Met 21,6 miljoen kuub namen de EU-landen ongeveer net zoveel Russisch lng af als vorig jaar.
In 2021 importeerde de EU 83% van haar aardgas. Sinds de Russische invasie in Oekraïne, is de invoer van gas uit Rusland in de EU aanzienlijk verminderd. Dit werd grotendeels gecompenseerd door een forse toename van de invoer van vloeibaar aardgas (lng), met name uit de VS.
Gebruikt Nederland nog gas uit Rusland? Er komt vrijwel geen Russische energie meer naar Nederland. Vloeibaar gas (LNG) dat per schip wordt vervoerd is de enige uitzondering hierop. Het aandeel LNG uit Rusland is de afgelopen jaar ongeveer gehalveerd.
Maar nu al zijn er zorgen over volgend jaar. De Nederlandse gasopslagen zitten vrijwel vol. Nadat onlangs het Europese doel van gemiddeld 80 procent vulling werd bereikt, is nu 92 procent van de ondergrondse holtes gevuld met aardgas.
Daarmee kan Nederland het aandeel Russisch gas voor het einde van het jaar volledig besparen en vervangen. Nederland zal net als de rest van de Europese Unie uiterlijk vanaf 11 augustus 2022 geen kolen meer importeren uit Rusland.
De bekende gasreserves bedragen op dit moment ongeveer 1,885 biljoen kubieke meter wereldwijd. In figuur 1 vind je de verdeling naar landen. Vooral Iran (18%) en Rusland (18%) en het Midden-Oosten als regio (39,6%) bezitten een sleutelrol in de voorraadsituatie van de wereldwijd bekende reserves.
2023/2024: 0,0 - Per 1 oktober dit jaar wordt geen gas meer gewonnen in Groningen. Cijfers op basis van berekeningen GTS. Een gasjaar loopt van 1 oktober tot en met 30 september. In gasjaar 2023-2024 kan het in zeer uitzonderlijke situaties nodig zijn om in beperkte mate gas uit het Groningenveld te winnen.
De NAM heeft de concessie om het Groningenveld te exploiteren en zorgt voor de winning van het aardgas. Als het aardgas is gewonnen, wordt het verkocht aan GasTerra. GasTerra handelt in gas en koopt gas van binnenlandse en buitenlandse producenten.
Nederland kan zonder Russisch gas
Die 5-6 miljard kuub eigen Russisch gasverbruik is ongeveer 15% van ons totale nationale verbruik van 40 miljard kuub. Dat is niet iets om van te schrikken.
Jaarlijks pompt Nederland 20 miljard kuub gas op, het blijkt dat daarvan 17,5 miljard kuub al verkocht is met langjarige contracten. 'We verbruiken richting de 40 miljard kuub. We zouden voor de helft dus zelfvoorzienend kunnen zijn, en dat hebben we aan het buitenland verkocht.
De prijs voor gas in de VS is zo'n dertien keer lager dan hier, en dus loopt de Amerikaanse gasexport op volle toeren. Normaal leveren de Amerikanen voornamelijk aan Azië, omdat Europa het meeste gas importeert uit Rusland.
De Nederlandse overheid krijgt aardgasbaten uit verschillende aardgasvelden, waarvan het Groningenveld veruit het grootste is. De gaswinning had de Nederlandse overheid tot 2018 al 417 miljard euro (omgerekend naar prijsniveau 2018) opgeleverd.
Na de overname door RWE
Van 30 september 2009 tot 2016 maakte Essent onderdeel uit van RWE. Met ingang van 2016 werd Essent onderdeel van de internationale groep innogy, waarin RWE een meerderheidsbelang van 77% had. Per september 2019 werden de aandelen verkocht aan E.ON.
Reserves, productie en export. Per eind 2020 had Gazprom een aandeel van 70% van de totale Russische gasreserves; ofwel 33.575 miljard m³ (2008: 33.100). Deze reserves zijn berekend op basis van de Russische methode.
1. Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
Alles bij elkaar opgeteld, en gecorrigeerd voor inflatie, werd er tussen 1963 en 2020 circa 429 miljard euro verdiend aan het gas uit Groningen. In totaal ontving de Staat gedurende deze periode circa 85% van de gasopbrengsten. De overige 15% ging naar de aandeelhouders van NAM.
Een olie- of gasveld ligt gemiddeld op een diepte van 3 kilometer. Als een mijnbouwonderneming op zoek is naar olie of gas, wordt allereerst de ondergrond in kaart gebracht onder andere door middel van seismiek. Seismiek is een onderzoek naar aardlagen in de diepe ondergrond met behulp van geluidsgolven.
In Groningen, onder Slochteren, ligt het grootste gasveld van Europa. Het Groningen-gasveld heeft een geschatte oppervlakte van 900 km2.
Het grootste gasveld ligt in Groningen
In het zuiden van Nederland liggen de meeste olievelden.
Het Groningenveld (ook wel aardgasveld van Slochteren) is een aardgasveld onder de Nederlandse provincie Groningen. Met een geschatte 2.740 miljard normaal kubieke meter aan winbaar aardgas is het het grootste aardgasveld van Europa en een van de grootste aardgasvelden ter wereld.
De EU kan prima zonder Russische lng. Dat stelt de toonaangevende denktank Bruegel in een rapport. De EU wil vanaf 2027 af van alle Russische fossiele import, maar sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Rusland alleen maar meer lng naar de EU geëxporteerd.
Volgens de EU komt 40 procent van het gas dat de EU-landen verbruiken uit Rusland. Het Internationaal Energie Agentschap komt uit op 32 procent in 2021, maar dat is dan de EU plus het Verenigd Koninkrijk.
'Polen heeft alternatieven voor Russisch gas, maar Bulgarije heeft daar de laatste jaren weinig aan gedaan' Nadat Rusland wekenlang heeft gedreigd met gasafsluitingen, voegt Gazprom de daad bij het woord: Polen en Bulgarije krijgen niks meer.